Načítám...
  Zpět na výpis
Arbois rouge "Friandise" MAGNUM 1,5L 2018, Jérôme Arnoux - Le Cellier des Tiercelines

Gurmánské, šťavnaté a ovocné víno ze tří červených odrůd v láhvi typu MAGNUM
Objem: 1,5l

Cena s DPH:
890 Kč
Cena bez DPH:
736 Kč
Dostupnost:
vyprodáno
Tento produkt nelze koupit
Informace o produktu
REGION: Jura
AOP: Arbois rouge
TERROIR: Jílovito-vápencové
ODRŮDY: 65% Trousseau, 20% Poulsard, 15% Pinot noir
ROČNÍK: 2018
ARCHIVACE: 7 let
ALKOHOL: 12 % 
POZNÁMKA: nefiltrované víno  

 

CHARAKTERISTIKA:

Osobité bílé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Pěstují se zde místní odrůdy Savagnin, Trousseau a Poulsard, ale výtečně se tu daří také Chardonnay a Pinotu noir - ostatně, do Burgundska to není daleko...

Le Cellier des Tiercelines (Trojpodílové sklepy) jsou společným projektem tří špičkových vinařů Jury. Stéphane Tissot, Benoît Mulin a Jérôme Arnoux zahájili spolupráci roku 2009. Po čtyřech letech však dochází k první změně. Stéphane Tissot z projektu odstupuje, neboť jej zcela pohltila práce ve vlastním rodinném vinařství. Vína z produkce Le Cellier des Tiercelines mění etiketu a nově nesou jméno Benoît Mulin. Ale opět ne na dlouho. Roku 2017 Benoît kupuje vlastní vinařství (Le Clos des Grives) a jediným majitelem Le Cellier des Tiercelines se tak stává Jérôme Arnoux, jehož iniciály JA od té doby zdobí etikety všech vín z produkce Le Cellier des Tiercelines.  

Jérôme Arnoux je vinařem prakticky od dětství, kdy ve vinicích pomáhal svému sousedovi. Důležitou etapou pak bylo deset let strávených ve sklepích u Stéphana Tissota, což bylo i důvodem, proč jej Stéphane přizval do projektu Le Cellier des Tiercelines. Jérôme hospodaří na 17 hektarech vlastních vinic a další hrozny nakupuje od prověřených vinařů.

Arbois rouge «Friandise» (v překladu Pamlsek) nemohlo být pojmenováno příznačněji. Díky karbonické maceraci si víno uchovalo gurmánský charakter, šťavnatost a vysokou ovocnost. Barva je jiskrná, vůně diskrétní, přesto však bohatá na tóny ovoce, koření a kůry. Chuti dominují tóny čerstvě pomačkaného červeného ovoce a pomerančové kůry. Závěr je chutný a osvěžující. V láhvi typu MAGNUM o objemu 1,5 litru bude víno vyzrávat pomaleji a dosáhne tak delikátnějších vůní a chutí.

 

GASTRONOMIE:

Toto velmi pitelné červené víno nejlépe vynikne za doprovodu čerstvých uzenin a ryb či drůbežího masa s jemnými omáčkami. Vyzkoušet můžete také v kombinaci s lehkými dezerty. Kromě výše uvedeného jej lze popíjet jen tak pro radost, či jako aperitiv.

Servírujte při teplotě 15 - 17°C.  

 

HODNOCENÍ:

16/20 - La Revue du Vin de France

Diskuse (0)

V diskuzi není zatím žádný příspěvek, buďte první!

Nové téma

E-mail není v diskuzi zveřejněn
Provozovatel je oprávněn nezveřejnit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem nebo jinak nevhodné.