limitovaná edice ročníkového Crémantu z privátníkolekce vinařství
Objem: 1,5l
CHARAKTERISTIKA:
Osobité šumivé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Jura - to není jen proslulé Vin Jaune, velké popularitě se dnes těší především zdejší šumivá vína Crémant du Jura. Do velké rodiny francouzských Crémantů byla tato skvělá šumivá vína zařazena 9. října 1995 a dnes se zde produkuje okolo 2,37 milionů láhví ročně, přičemž v samotné Francii se vypije více jak 70% z celkové produkce.
VINAŘSTVÍ: Domaine Baud Père & Fils patří k nejstarším vinařským rodinám Jury, firmu založil Jean-François Baud, který se roku 1742 usadil v obci Vernois. Rodinná tradice tu nebyla nikdy přerušena, Baudovi v pořádku přečkali i neklidnou dobu francouzské revoluce, avšak ani jim se nevyhnula katastrofa v podobě mšičky révokaze. Roku 1950 to byl René Baud (sedmá generace rodiny), který obnovuje vinice poznamenané phylloxerou a dvěma světovými válkami. Osmá generace se o slovo přihlásila v roce 1978, kdy Jean-Michel a Alain Baudovi zakládají společnost Baud Père & Fils. Tvrdou a vytrvalou prací postupně navyšují rozlohu vinic z někdejších čtyř na dvacet hektarů. A konečně, 1. ledna 2015 přebírají štafetu současní majitelé, zástupci už deváté generace rodiny Baud, sourozenci Bastien a Clémentine. Bylo jim tehdy pouhých 22 a 24 let ! Rozšířili výměru o další dva hektary, získali eko-certifikaci Terras Vitis a zahájili tak novou éru tohoto prastarého vinařství. Bastien má na starosti vinice a výrobu vína, Clémentine je zodpovědná za obchod a marketing.
PROCES VÝROBY: Excelentní cuvée «Brut Sauvage» patří mezi nejvyhledávanější vína rodiny Baud a zároveň mezi absolutní špičku jurských crémantů. Hrozny jsou sklízeny na převážně vápencových půdách, sklizeň je striktně ruční. Alkoholická a malolaktická fermentace probíhá v nerezových tancích. Následuje druhotné kvašení v láhvi a dlouhé ležení na latích - standardně 24 měsíců, v případě tohoto «Cuvée Prestige» však strávilo ve sklepích Domaine Baud dlouhých šest let, tedy podobně, jako velká cuvée prestižních šampaňských domů. Jedná se o limitovanou edici - ročníkový Crémant o objemu 1,5 litru produkují Baudovi pouze ve špičkových letech a ve velmi omezené produkci. Konkrétní ročník je vždy ručně vyznačen na dně každé láhve. Po odstřelení je víno dolito dozážním likérem s velmi nízkým obsahem cukru - odtud název «Brut Sauvage», jenž dává na vědomí, že víno je «nespoutané a divoké».
DEGUSTACE: Crémant du Jura «Brut Sauvage 2011» je excelentní prestižní cuvée, delikátní, rafinované a mnohovrstevnaté. Barva je sytě zlatá s jemnými zelenkavými odlesky. V drobounkých řetízcích stoupají k vrcholu sklenky jemné bublinky, velmi pozvolna, ale vytrvale. Po přivonění můžeme detekovat tóny zelených jablíček, citrusových plodů s jemnými nuancemi lučních květů. To vše se halí do jemně kouřového podtónu. Chuť je impozantní s velkou finesou a dlouhým, osvěžujícím závěrem.
GASTRONOMIE: Tento skvělý crémant lze servírovat nejen jako aperritiv, ale lze jej využít i v gastronomii, kde se bude výborně hodit např. k plodům moře, různým úpravám ryb či k pokrmům z drůbeže s jemnými smetanovými omáčkami.
Servírujte při teplotě 6 - 9°C.