100% Chardonnay, špičkový jurský Crémant
Objem: 0,75l
Osobité šumivé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším bezmála 20 000!! Kromě specifické odrůdy Savagnin se zde daří také Chardonnay, ostatně, do Burgundska odtud není daleko.
Le Clos des Grives (Drozdí kamenná zeď) se nachází v malebné obci Chille, ležící na severovýchodní hranici města Lons-le-Saunier. Vinařství založil roku 1962 Gaston Charbonnier, průkopník ekologického hospodaření. Ostatně, Le Clos des Grives je je nejstarším bio-vinařstvím regionu, BIO certifikaci Nature et Progrès (založeno 1964) drží od roku 1968 ! Během posledních deseti let vinařství dvakrát změnilo majitele. Od roku 2017 jej řídí Benoît Mulin, velký průkopník a propagátor jurských vín, jenž dlouhá léta spolupracoval s neméně slavným Stéphanem Tissotem. Společníkem je mu bratranec Christophe Mulin.
TERROIR
Vinná réva se tu pěstuje již od středověku, kdy byly osázeny svahy s jihozápadní orientací v okolí města Lons-le-Saunier, proslulého svými solnými doly. Půda je tu převážně jílovito-vápencová a vinice se rozprostírají ve výšce meci 300 - 350 m n.m. Pro výrobu šumivého vína se smí používat pouze hrozny z předem deklarovaných parcel.
ROČNÍK 2018
Základním vínem, tzv vin de base, je ročník 2018, doplněný několika ročníky rezervními. Po několika chudých letech, kdy docházelo k výraznému poklesu objemu sklizených hroznů (region stíhaly především mrazy a kroupy), se zdejší vinaři konečně dočkali ročníku zároveň bohatého na objem i skvělého co do kvality. Nejlépe si vedly modré odrůdy Trousseau a Poulsard, ale také bílá vína dosahovala mnohdy pozoruhodných výsledků. Vína z odrůdy Chardonnay jsou více heterogenní než bývá zvykem, ta z apelace Arbois mohou postrádat potřebnou kyselinu, proto je zde nutné vybírat vína od prověřených a zkušených vinařů. Na jihu byla situace mnohem lepší, bílá z Côtes du Jura dokonce mírně zastínila vína červená, Chardonnay i Savagnin tu vykazují nádhernou zralost. Vína z nejlepších poloh v sobě kombinují kulatost, gurmánskost a harmonickou svěžest. Shodně se vyhýbají i nebezpečí přílišného alkoholu a hořkosti. Vína postavená na Savagninu budou dlouhověká, neboť většina z nich si dlouhá léta udrží brilantní kyselinu.
PROCES VÝROBY
Hrozny jsou sklízeny na převážně vápencových půdách, sklizeň je striktně ruční. Hrozny jsou lisovány vcelku v pneumatickém lisu, objem vylisovaného moštu je max. 100 litrů ze 150 kg hroznů. Alkoholická a malolaktická fermentace probíhá v nerezových tancích. Následuje druhotné kvašení v láhvi a 24 měsíční ležení na kalech. Teprve pak je víno odstřeleno a dolito dozážním likérem s velmi nízkou dávkou cukru.
DEGUSTACE
Barva je světle zlatá se zelenkavými odlesky. V nose cítíme květ akátu, karamel, pazourek a jemný kouřový podtón. Perlení je velmi jemné a dlouhotrvající. Ústa jsou živá a velmi svěží. Elegantní struktura postupně odhaluje tóny šťavnatých jablek, hrušek, kvasinek a lískových oříšků. Na konci cítíme lehký tón pepře. Závěr je hedvábný, středně dlouhý s ovocně sladkým závěrem.
GASTRONOMIE
Aperitiv, lehké dezerty. Servírujte při teplotě 7 - 9 ° C.
HODNOCENÍ