přímé a osvěžující Chardonnay.
Objem: 0,75l
Vína z Chablis patří mezi nejvyhledávanější bílá vína Francie. Jejich předností jsou především svěžest, mineralita a čistota. Základním vínem této oblasti jsou pak vína kategorie Petit Chablis, vína méně složitá, zato však ovocná a osvěžující. Tyto charakteristické vlastnosti má i Petit Chablis od Domaine Chevallier, jde o velmi svěží a příjemně pitelné víno, pro jehož výrobu Chevallierovi používají hrozny ze 4 hektarů rodinných vinic.
DOMAINE CHEVALLIER:
Domaine Chevallier sídlí v malé vesničce Montallery, asi deset kilometrů jihozápadně od centra Chablis. Vinařství má rodina v krvi, jejich předci hospodařili v nedaleké obci Courgis již od roku 1788. Kromě vinohradnictví se věnovali i dalším zemědělským odvětvím. Vinařství v Montallery založili roku 1986 bratři Jean-Louise a Claude Chevallierovi. Po smrti Jeana-Louise se ke Claudovi připojila dcera Céline, do té doby pracující v bankovním sektoru v nedalekém Auxerre. Práce ve vinicích ji okamžitě pohltila, proto roku 2014 nastoupila na střední zemědělskou školu v La Brosse, obor vinohradnictví a enologie. Neméně důležitým článkem je také její manžel, zkušený vinař z Montigny-la-Resle. Po ukončení studií Céline převzala otěže rodinné firmy naplno - stalo se tak v roce 2018. Otec Claude ji však i nadále radí a pomáhá. Domaine Chevallier dnes obhospodařuje asi 13 hektarů vinic s označením Petit Chablis, Chablis a Chablis premier cru Montmains. Svá vína prodávají nejen ve Francii, ale najdeme je rovněž v Kanadě, Austrálii, Německu a samozřejmě také v České republice.
ROČNÍK 2020 - KLASICKÝ ROČNÍK
vše začalo mírnou a vlhkou zimou, která vinné révě umožnila brzké a rychlé probuzení. Jaro sebou přineslo několik nočních mrazíků, ale díky nízké vlhkosti nedošlo k přílišným ztrátám. Přesto místní vinaři zažili několik bezesných nocí, když ve vinicích zapalovali ohně, aby vinnou révu ochránili. Následné léto bylo horké a suché, nedostatek vláhy mírně zpomalil vyzrávání, ale vliv měl především na objem bobulí a tedy i na objem budoucí sklizně. V srpnu se sice dostavily blahodárné deště, ale tyto srážky byly velmi nerovnoměrné - některým parcelám se vyhnuly zcela. Sklizeň začala poměrně brzy, první sběrači do vinic vstoupili 24. srpna. Zdravotní stav většiny révy byl vynikající. Obecně se jedná o ročník klasický, vína nejsou přepečená, ale uchovávají si příjemnou kyselinku a ovocnost.
PROCES VÝROBY
Sklizeň mechanická, vytříděné hrozny jsou lisovány vcelku v pneumatickém lisu. Alkoholická i malolaktická fermentace probíhá výhradně v termoregulačních nerezových tancích, kde víno následně vyzrává dalších 8 - 9 měsíců.
DEGUSTACE
Barva vína je zářivě žlutá s jemnými zelenkavými odlesky. V nose cítíme aroma bílých květů a limetkové kůry. V ústech převládá pocit čistoty, svěžesti a výrazné minerálnosti. Skvělá harmonie mezi svěžestí a ovocností.
GASTRONOMIE:
Skvělý aperitiv, ale také v kombinaci s čerstvými mořskými plody (nejlépe s ústřicemi), či mušlemi Marinières. Velmi povedená je také kombinace s pečeným vepřovým masem.
Servírujte při teplotě 10 - 12 ° C.