Načítám...
  Zpět na výpis
Chablis "Prestige" 2019, Domaine Chevallier

minerální Chablis plnějšího stylu, částečně školené na starých dubových sudech
Objem: 0,75l

Cena s DPH:
490 Kč
Cena bez DPH:
405 Kč
Dostupnost:
vyprodáno
Tento produkt nelze koupit
Informace o produktu
REGION: Burgundsko
AOP: Chablis
ODRŮDA: 100% Chardonnay
STÁŘÍ VINICE: 37let,
VÝMĚRA: 2,3 ha
TERROIR: jílovito-vápencová půda, podloží Kimmeridgien
EXPOZICE: jiho-východní 
EKOLOGICKÝ REŽIM: Lutte raisonnée
ROČNÍK: 2019
ALKOHOL: 12,5 %
DOPORUČENÁ ARCHIVACE: 2024 - 2029 
 
 
 

Vína z Chablis patří mezi nejvyhledávanější bílá vína Francie. Jejich předností jsou především svěžest, mineralita a čistota. 

 

DOMAINE CHEVALLIER

najdeme v malé vísce Montallery, ležící jen pár kilometrů od městečka Chablis směrem na Auxerre, od něhož jej dělí pouhých 10 km. Vinařství má rodina v krvi, jejich předci hospodařili v nedaleké obci Courgis již od roku 1788. Kromě vinohradnictví se věnovali i dalším zemědělským odvětvím. Vinařství v Montallery založili roku 1986 bratři Jean-Louise a Claude Chevallierovi. Po smrti Jeana-Louise se ke Claudovi připojila dcera Céline, do té doby pracující v bankovním sektoru v nedalekém Auxerre. Práce ve vinicích ji okamžitě pohltila, proto roku 2014 nastoupila na střední zemědělskou školu v La Brosse, obor vinohradnictví a enologie. Neméně důležitým článkem je také její manžel, zkušený vinař z Montigny-la-Resle. Po ukončení studií Céline převzala otěže rodinné firmy naplno, stalo se tak v roce 2018, otec Claude ji však stále radí a pomáhá. Domaine Chevallier dnes obhospodařuje asi 13 hektarů vlastních vinic v katastru obcí Chablis, Courgis a Beines. Produkce zahrnuje vína klasifikace Petit Chablis, Chablis a Chablis premier cru Montmains. Svá vína prodávají nejen ve Francii, ale najdeme je rovněž v Kanadě, Austrálii, Německu a samozřejmě také v České republice.

 

ROČNÍK 2019

Po lehce upečeném ročníku 2018 je 2019 návratem ke klasice - anebo alespoň tak blízko klasice, jak jen to současné globální oteplování dovoluje. Leden byl extrémně chladný, následovaly teplý únor a březen. V dubnu se opět ochladilo a příliš teplý nebyl ani květen, kdy region dokonce postihly mírné mrazíky, mající za následek lehké ztráty v aktuálně kvetoucích vinohradech. V červnu a červenci došlo k prudké změně - chlad vystřídala obrovská vedra a sucho. V srpnu se teploty vrátily k normálu a září bylo obecně chladnější, byť slunčné. Sucho však pokračovalo. Srážek během letních měsíců spadlo až o 70 % méně, než je obvyklé. Celkově tento slunečný a suchý ročník přinesl menší úrodu, avšak můžeme být spokojeni. Chardonnay dosáhlo vysoké úrovně zralosti a současně si uchovalo slušnou svěžest. Vína jsou čerstvá a ve většině případů dokládají příkladně zvládnuté vinařské i enologické techniky. Ti nejlepší vinaři mají svá Chablis dokonale vyvážená, harmonie mezi bohatstvím, tučností, mineralitou a čistotou, které všichni tak milujeme, je dokonalá. Chablis z ročníku 2019 by měla dobře stárnout.  

 

PROCES VÝROBY

Hrozny pro výrobu tohoto "prestižního" cuvée jsou pečlivě vybírány z nejlepších rodinných parcel. Sklizeň mechanická, vytříděné hrozny jsou lisovány vcelku v pneumatickém lisu. Alkoholická i malolaktická fermentace probíhá ze 70 % v termoregulačních nerezových tancích, zbylých 30 % ve starších dubových sudech. Víno následně vyzrává dalších 9 - 10 měsíců. Finální asambláž se uskuteční až těsně před lahvováním.   

 

DEGUSTACE

Skvělé a šťavnaté Chablis světle zlatavé barvy a velmi svůdné vůně. V té můžeme cítit aroma čerstvého ovoce a opékaných toastů. V ústech je pak víno vyvážené, plné, extraktivní, s čerstvými ovocnými tóny. Cítíme hlavně broskve, meruňky a citrusové plody. Víno je velmi šťavnaté a osvěžující s příjemnou mineralitou. V delším závěru zřejmý dotek vanilky. Díky velkému ročníku 2019 je možné víno ochutnat již nyní, ale nejlepší bude po cca tříletém zrání.

GASTRONOMIE

Přímo ideální gastronomické víno, báječně se hodí mořským plodům, rybám, bílému masu, chřestovým specialitám, šnekům po burgundsku a především k exotické kuchyni (tandoori, kari). Ze sýrů vyzkoušejte Comté či kozí sýry.   

Dekantujte 30 min. před podáváním. 

Servírujte při teplotě 10 - 12 ° C.  

 

HODNOCENÍ
 
92/100 - Decanter
90/100 - Gilbert & Gaillard
Zlatá medaile - Concours Burgondia 2021
 
Diskuse (0)

V diskuzi není zatím žádný příspěvek, buďte první!

Nové téma

E-mail není v diskuzi zveřejněn
Provozovatel je oprávněn nezveřejnit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem nebo jinak nevhodné.