Načítám...
  Zpět na výpis
Chablis Premier Cru "Montmains" 2019, Domaine Chevallier

typické Chablis 1er Cru, minerální, svěží, opulentní… určené k delšímu vyzrávání
Objem: 0,75l

Cena s DPH:
720 Kč
Cena bez DPH:
595 Kč
Dostupnost:
vyprodáno
Tento produkt nelze koupit
Informace o produktu
REGION: Burgundsko
AOP: Chablis
ODRŮDA: 100% Chardonnay
STÁŘÍ VINIC: 37let
VÝMĚRA: 0,31 hektaru
TERROIR: podloží kimmeridgien, půda jílovito-vápencová
EXPOZICE: jihovýchodní
ROČNÍK: 2019
ALKOHOL: 13,5 %
DOPORUČENÁ KONZUMACE: 2024 - 2029   
 
 

Vína z Chablis patří mezi nejvyhledávanější bílá vína Francie. Jejich předností jsou především svěžest, mineralita a čistota. 

 

VINAŘSTVÍ

Domaine Chevallier najdeme v malé vísce Montallery, ležící jen pár kilometrů od městečka Chablis směrem na Auxerre, od něhož jej dělí pouhých 10 km. Vinařství má rodina v krvi, jejich předci hospodařili v nedaleké obci Courgis již od roku 1788. Kromě vinohradnictví se věnovali i dalším zemědělským odvětvím. Vinařství v Montallery založili roku 1986 bratři Jean-Louis a Claude Chevallierovi. Po smrti Jeana-Louise se ke Claudovi připojila dcera Céline, do té doby pracující v bankovním sektoru v nedalekém Auxerre. Práce ve vinicích ji okamžitě pohltila, proto roku 2014 nastoupila na střední zemědělskou školu v La Brosse, obor vinohradnictví a enologie. Neméně důležitým článkem je také její manžel, zkušený vinař z Montigny-la-Resle. Po ukončení studií Céline převzala otěže rodinné firmy naplno, stalo se tak v roce 2018, otec Claude ji však stále radí a pomáhá. Domaine Chevallier dnes obhospodařuje asi 13 hektarů vlastních vinic v katastru obcí Chablis, Courgis a Beines. Produkce zahrnuje vína klasifikace Petit Chablis, Chablis a Chablis premier cru Montmains. Svá vína prodávají nejen ve Francii, ale najdeme je rovněž v Kanadě, Austrálii, Německu a samozřejmě také v České republice.

 

ROČNÍK 2019

Po lehce upečeném ročníku 2018 je 2019 návratem ke klasice - anebo alespoň tak blízko klasice, jak jen to současné globální oteplování dovoluje. Leden byl extrémně chladný, následovaly teplý únor a březen. V dubnu se opět ochladilo a příliš teplý nebyl ani květen, kdy region dokonce postihly mírné mrazíky, mající za následek lehké ztráty v aktuálně kvetoucích vinohradech. V červnu a červenci došlo k prudké změně - chlad vystřídala obrovská vedra a sucho. V srpnu se teploty vrátily k normálu a září bylo obecně chladnější, byť slunčné. Sucho však pokračovalo. Srážek během letních měsíců spadlo až o 70 % méně, než je obvyklé. Celkově tento slunečný a suchý ročník přinesl menší úrodu, avšak můžeme být spokojeni. Chardonnay dosáhlo vysoké úrovně zralosti a současně si uchovalo slušnou svěžest. Vína jsou čerstvá a ve většině případů dokládají příkladně zvládnuté vinařské i enologické techniky. Ti nejlepší vinaři mají svá Chablis dokonale vyvážená, harmonie mezi bohatstvím, tučností, mineralitou a čistotou, které všichni tak milujeme, je dokonalá. Chablis z ročníku 2019 by měla dobře stárnout.  

 

TERROIR A PROCES VÝROBY

Hrozny pro výrobu tohoto Premier Cru pocházejí z prestižní vinice Montmains, ležící jihozápadně od města Chablis, tzv. na levém břehu řeky Sereiny. Svah, na kterém vinice leží, je lehce východně exponován, je tedy sice vystaven chladným větrům, ale na druhou stranu těží z ranního slunka. Tenký jílovitý povrch pokrývá zdejší slavný Kimmeridgianský vápenec, který zmírňuje  chladnější povahu této lokality. Vína z této vinice tak často bývají mnohem čerstvější, minerální a elegantnější než jejich někdy „strukturovanější“ sousedé na strmějších svazíc. 

Sklizeň mechanická, vytříděné hrozny jsou lisovány vcelku v pneumatickém lisu. Alkoholická i malolaktická fermentace probíhá ve starších dubových sudech, kde následně víno zraje dalších dalších 9 - 10 měsíců. 

 

DEGUSTACE

Složité a strukturované víno zářivě žluté barvy se zelenými odlesky. Vůně je jemná, cítíme především žluté ovoce, pražené mandle, závan vanilky i lehce opékaných toastů. Ústa vykazují velmi pěknou a přímou strukturu s dokonalým otiskem zdejšího minerálního terroiru. Skvělé víno, které ležením ve sklepě ještě získá na své struktuře i harmonii.

GASTRONOMIE

V gastronomii nalezne toto víno široké uplatnění, lze jej kombinovat jak s korýši (krab s majonézou), tak s plody moře. Skvěle doprovodí i ryby na grilu či drůbež. Doporučujeme dekantovat minimálně 30 minut předem.

Servírujte při teplotě 10° - 12°C

 

HODNOCENÍ:

92/100  - Gilbert & Gaillard
Zlatá medaile - Concours des vignerons indépendants

  

Diskuse (0)

V diskuzi není zatím žádný příspěvek, buďte první!

Nové téma

E-mail není v diskuzi zveřejněn
Provozovatel je oprávněn nezveřejnit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem nebo jinak nevhodné.