Načítám...
  Zpět na výpis
Côtes du Jura blanc Chardonnay "Musicienne" 2017 BIO, Le Clos des Grives

svěží a ovocné Chardonnay překvapující výraznou mineralitou a šťavnatostí
Objem: 0,75l

Cena s DPH:
490 Kč
Cena bez DPH:
405 Kč
Dostupnost:
vyprodáno
Tento produkt nelze koupit
Informace o produktu
REGION: Jura
AOC: Côtes du Jura blanc
ODRŮDA: 100% Chardonnay
STÁŘÍ VINIC: 35 let
VÝNOS: 22 hl/ha
ROČNÍK: 2017
ALKOHOL: 13%
DOPORUČENÁ ARCHIVACE: 2027 - 2030
PRODUKCE: 6 000 
 
 

Osobité bílé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším bezmála 20 000!! Kromě specifické odrůdy Savagnin se zde daří také Chardonnay, ostatně, do Burgundska odtud není daleko.

Le Clos des Grives (Drozdí kamenná zeď) se nachází v malebné obci Chille, ležící na severovýchodní hranici města Lons-le-Saunier. Vinařství založil roku 1962 Gaston Charbonnier, průkopník ekologického hospodaření. Ostatně, Le Clos des Grives je je nejstarším bio-vinařstvím regionu, BIO certifikaci Nature et Progrès (založeno 1964) drží od roku 1968 ! Během posledních deseti let vinařství dvakrát změnilo majitele. Od roku 2017 jej řídí Benoît Mulin, velký průkopník a propagátor jurských vín, jenž dlouhá léta spolupracoval s neméně slavným Stéphanem Tissotem. Společníkem je mu bratranec Christophe Mulin.

BENOÎT MULIN

Než potkal svoji manželku, pracoval Benoît Mulin v Lyonu jako bankéř. Oba však svorně toužili po návratu do rodného kraje, kde by se věnovali výrobě vína. A protože nejlepší přítelkyní paní Mulinové byla Bénédicte Tissotová, manželka jurské vinařské hvězdy Stéphana Tissota, nezůstalo jen u snu. Svoji kariéru Benoît nastartoval v projektu Le Cellier des Tiercelines, kde si vyzkoušel i produkci vlastních vín (z nakupovaných hroznů) a když se naskytla možnost koupě vlastního vinařství, neváhal ani minutu... 

TERROIR

Hrozny pocházejí z velmi specifického terroiru ležícího mezi apelacemi Étoile a Château-Chalon. Půda této dvouhektarové vinice s jihozápadní orientací je vápenito-jílovitá. 

ROČNÍK 2017

Dubnové mrazy zasáhly velký počet vinic ve Francii, nepochybně však nejvíce utrpěl region Jura, ztráty zde činily více než 50% ! Po velmi horkém létě proběhla sklizeň za vynikajících podmínek, což ovlivnilo výslednou kvalitu většiny zdejších vín, která prokazují velmi dobrou balanci mezi zralostí a svěžestí. Červená vína si vedla o něco lépe, jsou koncentrovaná, hustá a extraktivní. Některá bílá se mohou zdát být o něco „jednodušší“, ale dobrých vinařů se toto netýká. Doporučuje se však dobře vybírat. Nejlepší producenti mají svá bílá jemná a aromatická, bez jakékoliv strohosti.

PROCES VÝROBY

Po ruční sklizni byly celé a neodtřapené hrozny lisovány v pneumatickém lisu (max. 100 litrů ze 150 kg). Alkoholické kvašení proběhlo se zbytkem přirozených kvasinek, které jsou důležité pro zachování aromatiky, tak charakteristické pro místní terroir. 80% vína bylo vinifikováno v dubových sudech (2% nových), zbytek v nerezových kádích. Celý tento proces probíhá za velmi nízkých teplot. Po ukončení fermentace byly sudy každé tři týdny dolévány, aby nedocházelo k nežádoucí oxidaci. Po 11 měsících přišla na řadu asambláž, velmi jemná filtrace a nakonec lahvování.

DEGUSTACE

Chardonnay Musicienne - název vína odkazuje na Drozda zpěvného (La Grive musicienne). Barva vína je svůdná s jasně žlutými odlesky. Podmanivá vůně evokuje především exotické ovoce a koření. Skvěle vyvážené víno působí zatím velmi mladě, chuti prozatím dominuje výrazná ovocnost, která bude v průběhu zrání obohacena o tóny opékaných toastů a briošek. Víno je připraveno k pití již dnes, ale během ležení získá postupně na komplexnosti a aromatičnosti.

GASTRONOMIE:

Aperitiv (pokud jej budete pít mladé), s přibývajícími lety vyzkoušejte lehčí předkrmy, ryby, později smetanové omáčky, houbové risoto, a nakonec výrazné omáčky s aromatickými houbami (např. se smrži). 
Servírujte při teplotě 12 ° C.
 
 
 
Diskuse (0)

V diskuzi není zatím žádný příspěvek, buďte první!

Nové téma

E-mail není v diskuzi zveřejněn
Provozovatel je oprávněn nezveřejnit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem nebo jinak nevhodné.