Načítám...
  Zpět na výpis
Arbois «Entre-Deux» Savagnin ouilé 2019, Jérôme Arnoux - Le Cellier des Tiercelines

Tak trochu jiný Savagnin, 20 měsíční zrání v dubových sudech.
Objem: 0,75l

Cena s DPH:
550 Kč
Cena bez DPH:
455 Kč
Dostupnost:
skladem
Počet:
Ks
Informace o produktu
REGION: Jura
AOC: Arbois blanc
ODRŮDA: 100% Savagnin
VĚK VINICE: více jak 30 let
ROČNÍK: 2019
ALKOHOL: 13%
DOPORUČENÁ ARCHIVACE: do 2028

 

Osobité šumivé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším bezmála 20 000!! Pěstují se zde místní odrůdy Savagnin, Trousseau a Poulsard, ale výtečně se tu daří také Chardonnay a Pinotu noir - ostatně, do Burgundska to není daleko...

Le Cellier des Tiercelines (Trojpodílové sklepy) jsou společným projektem tří špičkových vinařů Jury. Stéphane Tissot, Benoît Mulin a Jérôme Arnoux zahájili spolupráci roku 2009. Po čtyřech letech však dochází k první změně. Stéphane Tissot z projektu odstupuje, neboť jej zcela pohltila práce ve vlastním rodinném vinařství. Vzápětí Benoît Mulin obohacuje portfolio společnosti o vína ozačená jeho jménem, zatímco ta z Arnouxových rodinných vinic nesou na etiketách iniciály JA a ta z nakupovaných hroznů jsou na trh uváděna pod značkou La Cave de la Reine Jeanne (Sklepy královny Jany). Tento stav však netrvá dlouho; roku 2017 Benoît Mulin kupuje vlastní vinařství (Le Clos des Grives) a Jérôme Arnoux zůstává osamocen. Od roku 2019 je pak jediným majitelem Le Cellier des Tiercelines

JÉRÔME ARNOUX

je vinařem prakticky od dětství, kdy ve vinicích pomáhal svému sousedovi. Důležitou etapou pak bylo deset let strávených ve sklepích u Stéphana Tissota, což bylo i důvodem, proč jej Stéphane přizval do projektu Le Cellier des Tiercelines. Jérôme hospodaří na 17 hektarech vlastních vinic a další hrozny nakupuje od prověřených vinařů. V současné době přechází na bio-certifikaci ECOCERT.

SAVAGNIN

Jura je domovem odrůdy Savagnin, které se tu daří jako nikde jinde na světě. Jde o jednu nejstarších odrůd vůbec. Poznáme ji podle malého hroznu i bobulek a její hlavní předností je vysoká odolnost proti mrazu. V Alsasku je známá pod jménem Gewurtztraminer, u nás pak jako Tramín bílý, ale můžeme setkat i s názvem Brynšt či Prynč. Kdysi patřila mezi hojně pěstované odrůdy v oblasti Litoměřic (Žernoseky), ale dnes už ji u nás prakticky nenajdeme...škoda.

 

ROČNÍK 2019 - VELKÉ ZTRÁTY A VYSOKÁ KVALITA

Jarní mráz opět zaúřadoval, ale díky bohu škody nejsou tak vysoké jako ve 2017. Nejhůře dopadly rovinaté parcely v nižších partiích vinic, kde ztráty dosahovaly až 80 - 100 procent. Vinice umístěné na svazích dopadly lépe. Léto pak bylo opět ve znamení úmorných veder. Celkové ztráty v Arbois nakonc činily 50 procent, avšak výsledná kvalita sklizně je mimořádně vysoká !  Hrozny byly koncentrované a vína ročníku 2019 jsou gurmánsky opulentní i delikátní a svěží zároveň..

PROCES VÝROBY

Název Entre-Deux (Mezi dvěma) vyjadřuje specifický styl vína, který se pohybuje  «mezi dvěma styly». Není už lehkým a svěžím Savagninem, jako jeho dolévaní bratranci, ale nedosahuje ještě opulentnosti ani aromatiky divokých nedolévaných vín,  zrajících pod kvasinkovým závojem. Hrozny pro jeho výrobu pocházejí z keřů starších třiceti let. Sklizeň probíhá výhradně ručně. Po alkoholickém kvašení víno vyzrává dalších dvacet měsíců ve starších dubových sudech, které jsou pravidelně dolévány (ouillé), aby nedocházelo k nežádoucí oxydaci). Cuvée Entre-Deux odhaluje další zajímavou (a doposud ukrytou) tvář skvělé odrůdy Savagnin.

DEGUSTACE

Barva je výrazně žlutá se zlatými odlesky, buket připomíná exotické ovoce. Ta pravá exploze se dostavuje teprve v ústech. Cítíme především bílé broskve, sušené meruňky, koření, luční med a citrusové plody.  Závěr je dlouhý, šťavnatý a svěží.

 

GASTRONOMIE

Kravské sýry, nejlépe Morbier a Comté, asijská kuchyně, výrazné a exotické pokrmy.   

Servírujte při teplotě 13 - 14 ° C.

 
 
HODNOCENÍ:
91/100 - Cellar Tracker
Diskuse (0)

V diskuzi není zatím žádný příspěvek, buďte první!

Nové téma

E-mail není v diskuzi zveřejněn
Provozovatel je oprávněn nezveřejnit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem nebo jinak nevhodné.