Načítám...
  Zpět na výpis
Château-Chalon «Vin Jaune» 2000, Domaine Baud Père & Fils

Slavné, dvacet let staré «Žluté víno» z nejprestižnějších Grand Cru vinic, bohaté,a opulentní
Objem: 0,62l

Cena s DPH:
3 150 Kč
Cena bez DPH:
2 603 Kč
Dostupnost:
skladem
Počet:
Ks
Informace o produktu
REGION: Jura
AOC: Château-Chalon
ODRŮDY: 100% Savagnin
ROČNÍK: 2000
ALKOHOL: 14%
DOPORUČENÁ ARCHIVACE: nejméně do r. 2050 

 

 

Archivní víno ze soukromé sbírky vinařství Domaine Baud.

Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!!

 

Odrůda:

Jura je domovem odrůdy Savagnin, které se tu daří jako nikde jinde na světě. Jde o jednu nejstarších odrůd vůbec. Poznáme ji podle malého hroznu i bobulek a její hlavní předností je vysoká odolnost proti mrazu. V Alsasku je známá pod jménem Gewurtztraminer, u nás pak jako Tramín bílý, ale můžeme setkat i s názvem Brynšt či Prynč. Kdysi patřila mezi hojně pěstované odrůdy v oblasti Litoměřic (Žernoseky), ale dnes už ji u nás prakticky nenajdeme...škoda. Z této odrůdy se zde vyrábí slavné a dlouhověké Žluté víno. Nejdokonalejším charakterem pak vynikají ta, pro jejichž výrobu byly použity hrozny z nejlepší jurské oblasti «Château-Chalon». Tyto Grand Cru vinice zaujímají pouhých 50 hektarů v okolí stejnojmenné malebné obce, ležící na vrcholku jedné ze zdejších stolových hor.    

Vinařství:

Domaine Baud Père & Fils patří k nejstarším vinařským rodinám Jury, firmu založil Jean-François Baud, který se roku 1742 usadil v obci Vernois. Rodinná tradice tu nebyla nikdy přerušena, Baudovi v pořádku přečkali i neklidnou dobu francouzské revoluce, avšak ani jim se nevyhnula katastrofa v podobě mšičky révokaze. Roku 1950 to byl René Baud (sedmá generace rodiny), který obnovuje vinice poznamenané phylloxerou a dvěma světovými válkami. Osmá generace se o slovo přihlásila v roce 1978, kdy Jean-Michel a Alain Baudovi zakládají společnost Baud Père & Fils. Tvrdou a vytrvalou prací postupně navyšují rozlohu vinic z někdejších čtyř na dvacet hektarů. A konečně, 1. ledna 2015 přebírají štafetu současní majitelé, zástupci už deváté generace rodiny Baud, sourozenci Bastien a Clémentine. Bylo jim tehdy pouhých 22 a 24 let ! Rozšířili výměru o další dva hektary, získali eko-certifikaci Terras Vitis a zahájili tak novou éru tohoto prastarého vinařství. Bastien má na starosti vinice a výrobu vína, Clémentine je zodpovědná za obchod a marketing.    

Proces výroby:

Sklizeň je striktně ruční. Hrozny jsou nejprve zbaveny třapin a poté lisovány v pneumatickém lisu. Kvašení probíhá spontánně (za použití vlastních místních kvasinek) a v nerezových tancích, následuje dlouhé školení vína v dubových sudech o objemu 228 litrů, samozřejmě bez přetáčení a dolévání. Na povrchu vína se utvoří kvasinkový závoj chránící jej před přílišnou oxidací a rychlým odpařováním. Po zákonem stanovené době (minimálně 6 let a tři měsíce) je víno připraveno k jemné filtraci a stáčení do láhví. Původní objem vína byl redukován asi o třetinu (z každého litru zbývá něco kolem 62 cl., proto se Vin Jaune stáčí do typických láhví typu clavelin o objemu 62cl.). Během stáčení do láhví již není potřeba používat síru, neboť víno je již chráněno předchozí oxidací (kombinace SO₂ s aldehydy).                                                             

Degustace:

Nádherně vyzrálé Vin Jaune, které leželo 14 let v privátním sklepě vinařství. Přesto je teprve na počátku své lahvové zralosti, která je prakticky nekonečná. Barva je temně žlutá s nádechem staré mědi. Nos odhaluje vlašské ořechy, mandle a koření. V ústech je silné a robustní, cítíme opět převážně vlašské ořechy, ale také ořechy lískové, mandle, a významný je též lanýžový podtón. Víno neskutečné aromatické mohutnosti je však stále příjemně svěží. Dlouhý a šťavnatý závěr překvapí lehkou mineralitou a jemností.

 

GASTRONOMIE:
Určitě vyzkoušejte s jurskou specialitou, kohoutkem na Vin Jaune se smrži. 
Ze sýrů je nejlepší volbou staré a vyzrálé Comté.
 
Servírujte při teplotě 12° C.                    .                                                            
Diskuse (0)

V diskuzi není zatím žádný příspěvek, buďte první!

Nové téma

E-mail není v diskuzi zveřejněn
Provozovatel je oprávněn nezveřejnit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem nebo jinak nevhodné.