Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Arbois «Autrement» Savagnin ouilé 2018, Jérôme Arnoux - Le Cellier des Tiercelines

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Arbois «Autrement» Savagnin ouilé 2018, Jérôme Arnoux - Le Cellier des TiercelinesNení skladem530 Kč438 Kč bez DPH
Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne docela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Pěstují se zde místní odrůdy Savagnin, Trousseau a Poulsard, ale výtečně se tu daří také Chardonnay a Pinotu noir.
Jérôme Arnoux je vinařem prakticky od dětství, kdy ve vinicích pomáhal svému sousedovi. Důležitou etapou pak bylo deset let strávených ve sklepích u Stéphana Tissota (působil zde jako Tissotův asistent), což bylo i důvodem, proč jej Stéphane přizval do projektu Le Cellier des Tiercelines. Jérôme hospodaří na 17 hektarech vlastních vinic a další hrozny nakupuje od prověřených vinařů.
ROČNÍK 2018
Po několika chudých letech, kdy docházelo k výraznému poklesu objemu sklizených hroznů (region stíhaly především mrazy a kroupy), se zdejší vinaři konečně dočkali ročníku zároveň bohatého na objem i skvělého co do kvality. Nejlépe si vedly modré odrůdy Trousseau a Poulsard, ale také bílá vína dosahovala mnohdy pozoruhodných výsledků. Vína z odrůdy Chardonnay jsou více heterogenní než bývá zvykem, ta z apelace Arbois mohou postrádat potřebnou kyselinu, proto je zde nutné vybírat vína od prověřených a zkušených vinařů. Na jihu byla situace o něco lepší, Chardonnay z Côtes du Jura dokonce mírně zastínila vína červená. Odrůda Savagnin z ročníku 2018 vykazuje nádhernou zralost. Vína z nejlepších poloh v sobě kombinují kulatost, gurmánskost a harmonickou svěžest. Shodně se vyhýbají i nebezpečí přílišného alkoholu a hořkosti. Vína postavená na Savagninu budou dlouhověká, neboť většina z nich si dlouhá léta udrží brilantní kyselinu.
AUTREMENT
Jak již název napovídá, jedná se o poněkud jiný (autre) Savagnin, než jaký bychom v tomto vinařském kraji očekávali. Jeho stárnutí neprobíhá oxidativním způsobem pod kvasinkovým závojem, ale víno po vinifikaci zraje 12 měsíců v nerezových nádržích.
DEGUSTACE
Barva je slámově žlutá s jemnými zelenkavými odlesky. Buket vína odhaluje citrusové plody, bílé ovoce, zelená jablka, ale také decentní podtóny vápna, květin a bylinek. V ústech opět můžeme rozpoznat citrusy a bílé ovoce. Střední tělo s příjemnou mineralitou láká k dalšímu napití. Příjemná a delší dochuť přináší na patro půvabnou kyselinku.
GASTRONOMIE
Skvěle doprovodí složitější úpravy ryb, kravské sýry (Comté), asijskou kuchyně či exotické pokrmy. Servírujte při teplotě 10 - 12 ° C.