Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 800 Kč a máte dopravu ZDARMA
Aktuality, články
07.08.2021
JURA - skvělá vína plná kontrastů
Je to už víc jak 15 let, co se věnujeme osobitým vínům z této nejopomíjenější francouzské vinařské oblasti. Pořádáme degustace, včetně snoubení jurský... číst celé
02.08.2018
Champagne 2018: Sklizeň začne o 14 dní dříve
S ohledem na vývoj počasí se očekává, že sklizeň započne asi o 14 dní dříve než je obvyklé. Na tiskové konferenci to oznámil Maxime Toubart, prezident... číst celé
14.01.2018
Na návštěvě u Rolet Père & Fils, 2017
 Je těžké někomu, kdo nikdy nenavštívil francouzskou oblast Jura, popsat krásu tohoto kraje.. hrady, kláštery a další středověké památky jsou pamětník... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Jura
  3. Bílá vína
  4. Arbois «Autrement» Savagnin ouilé 2018, Jérôme Arnoux - Le Cellier des Tiercelines

Arbois «Autrement» Savagnin ouilé 2018, Jérôme Arnoux - Le Cellier des Tiercelines

Půvabné bílé víno z Jury - květinové, citrusové a minerální.  Objem: 0,75 l

  REGION: Jura AOC: Arbois blanc ODRŮDA: 100% Savagnin TYP: neoxidativní, dolévaný (ouillé) VĚK VINICE: více jak 30 let CERTIFIKACE: BIO (probíhající ... celý popis
Dostupnost
Skladem
485 Kč
401 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:1265
Výrobce:Jérôme Arnoux
Kompletní specifikace

 

REGION: Jura
AOC: Arbois blanc
ODRŮDA: 100% Savagnin
TYP: neoxidativní, dolévaný (ouillé)
VĚK VINICE: více jak 30 let
CERTIFIKACE: BIO (probíhající konverze)
ROČNÍK: 2018
ALKOHOL: 14 %
DOPORUČENÁ ARCHIVACE: do 2025

 

Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne docela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Pěstují se zde místní odrůdy Savagnin, Trousseau a Poulsard, ale výtečně se tu daří také Chardonnay a Pinotu noir.

Jérôme Arnoux je vinařem prakticky od dětství, kdy ve vinicích pomáhal svému sousedovi. Důležitou etapou pak bylo deset let strávených ve sklepích u Stéphana Tissota (působil zde jako Tissotův asistent), což bylo i důvodem, proč jej Stéphane přizval do projektu Le Cellier des Tiercelines. Jérôme hospodaří na 17 hektarech vlastních vinic a další hrozny nakupuje od prověřených vinařů.

 

ROČNÍK 2018

Po několika chudých letech, kdy docházelo k výraznému poklesu objemu sklizených hroznů (region stíhaly především mrazy a kroupy), se zdejší vinaři konečně dočkali ročníku zároveň bohatého na objem i skvělého co do kvality. Nejlépe si vedly modré odrůdy Trousseau a Poulsard, ale také bílá vína dosahovala mnohdy pozoruhodných výsledků. Vína z odrůdy Chardonnay jsou více heterogenní než bývá zvykem, ta z apelace Arbois mohou postrádat potřebnou kyselinu, proto je zde nutné vybírat vína od prověřených a zkušených vinařů. Na jihu byla situace o něco lepší, Chardonnay z Côtes du Jura dokonce mírně zastínila vína červená. Odrůda Savagnin z ročníku 2018 vykazuje nádhernou zralost. Vína z nejlepších poloh v sobě kombinují kulatost, gurmánskost a harmonickou svěžest. Shodně se vyhýbají i nebezpečí přílišného alkoholu a hořkosti. Vína postavená na Savagninu budou dlouhověká, neboť většina z nich si dlouhá léta udrží brilantní kyselinu.

 

AUTREMENT

Jak již název napovídá, jedná se o poněkud jiný (autre) Savagnin, než jaký bychom v tomto vinařském kraji očekávali. Jeho stárnutí neprobíhá oxidativním způsobem pod kvasinkovým závojem, ale víno po vinifikaci zraje 12 měsíců v nerezových nádržích. 

DEGUSTACE

Barva je slámově žlutá s jemnými zelenkavými odlesky. Buket vína odhaluje citrusové plody, bílé ovoce, zelená jablka, ale také decentní podtóny vápna, květin a bylinek. V ústech opět můžeme rozpoznat citrusy a bílé ovoce. Střední tělo s příjemnou mineralitou láká k dalšímu napití. Příjemná a delší dochuť přináší na patro půvabnou kyselinku. 

GASTRONOMIE

Skvěle doprovodí složitější úpravy ryb, kravské sýry (Comté), asijskou kuchyně či exotické pokrmy.                                                                                                                                    Servírujte při teplotě 10 - 12 ° C. 

 

 

Zboží zařazeno v kategoriích
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz