Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 800 Kč a máte dopravu ZDARMA
Aktuality, články
29.08.2022
CLAVELIN - Historie jedné neobyčejné láhve
Je už neměnným pravidlem, že se v průběhu každé degustace jurských vín, jakmile dojde naslavné vin jaune (žluté víno), řeč stočí na zvláštní tvar lá... číst celé
07.08.2021
JURA - skvělá vína plná kontrastů
Je to už víc jak 15 let, co se věnujeme osobitým vínům z této nejopomíjenější francouzské vinařské oblasti. Pořádáme degustace, včetně snoubení jurský... číst celé
02.08.2018
Champagne 2018: Sklizeň začne o 14 dní dříve
S ohledem na vývoj počasí se očekává, že sklizeň započne asi o 14 dní dříve než je obvyklé. Na tiskové konferenci to oznámil Maxime Toubart, prezident... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Jura
  3. Vin Jaune
  4. Arbois Vin Jaune 2013, Jérôme Arnoux

Arbois Vin Jaune 2013, Jérôme Arnoux

Typické "žluté" víno z Jury, dokonalá struktura, bohaté v chuti i vůni.  Objem: 0,62 l

  REGION: Jura AOP: Arbois Vin Jaune TERROIR: Opuka, jíly, vápenec ODRŮDA: 100 % Savagnin ROČNÍK: 2013 ALKOHOL: 13,5 % ARCHIVACE: do 2050     Specific... celý popis
Dostupnost
Není skladem
1 100 Kč
909 Kč
bez DPH
Momentálně není k dispozici
Číslo produktu:1221
Výrobce:Jérôme Arnoux
Kompletní specifikace

 

REGION: Jura
AOP: Arbois Vin Jaune
TERROIR: Opuka, jíly, vápenec
ODRŮDA: 100 % Savagnin
ROČNÍK: 2013
ALKOHOL: 13,5 %
ARCHIVACE: do 2050
 

 

Specifické a nezaměnitelné tzv. Žluté víno (Vin Jaune) z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Pěstují se zde místní odrůdy Savagnin, Trousseau a Poulsard, ale výtečně se tu daří také Chardonnay a Pinotu noir - ostatně, do Burgundska to odtud není daleko...

Le Cellier des Tiercelines (Trojpodílové sklepy) jsou společným projektem tří špičkových vinařů Jury. Stéphane Tissot, Benoît Mulin a Jérôme Arnoux zahájili spolupráci roku 2009. Po čtyřech letech však dochází k první změně. Stéphane Tissot z projektu odstupuje, neboť jej zcela pohltila práce ve vlastním rodinném vinařství. Vzápětí Benoît Mulin obohacuje portfolio společnosti o vína ozačená jeho jménem, zatímco ta z Arnouxových rodinných vinic nesou na etiketách iniciály JA a ta z nakupovaných hroznů jsou na trh uváděna pod značkou La Cave de la Reine Jeanne (Sklepy královny Jany). Ani tento stav však netrvá dlouho; roku 2017 Benoît Mulin kupuje vlastní vinařství (Le Clos des Grives) a Jérôme Arnoux zůstává osamocen. Od roku 2019 je pak jediným majitelem Le Cellier des Tiercelines. 

JÉRÔME ARNOUX

je vinařem prakticky od dětství, kdy ve vinicích pomáhal svému sousedovi. Důležitou etapou pak bylo deset let strávených ve sklepích u Stéphana Tissota, což bylo i důvodem, proč jej Stéphane přizval do projektu Le Cellier des Tiercelines. Jérôme hospodaří na 17 hektarech vlastních vinic a další hrozny nakupuje od prověřených vinařů. V současné době přechází na bio-certifikaci ECOCERT.

 

ROČNÍK 2013 V ARBOIS  -  ROK VINAŘE

Stejně jako 2012, také ročník 2013 se vyznačuje nižší produkcí. Stejně jako většina francouzských vinohradů byla i Jura vystavena mnohým rozmarům počasí. Zima byla až neskutečně studená s velkým množstvím sněhu, jaký v Arbois dlouho nepamatovali. Také jaro bylo studené a deštivé, v květnu se dokonce objevily ranní mrazy. Vlhké a studené počasí mělo za následek hrozbu plísní a vinaři se měli co otáčet. Květenství naplno propuklo až na konci června a ještě ne všude, některé parcely vykvetly až první červencový týden. Celé léto však bylo horké a beze srážek, takže vinice toto zpoždění snadno dohnaly. Také září bylo teplé a několik dešťových přeháněk blahodárně přispělo k dokonalému stavu hroznů před sklizní. Bohužel, těsně po jejím zahájení se dostavil intenzivní déšť, vinaři proto museli spěchat, aby zabránili hrozící hnilobě. I přes veškeré úsilí jí však část produkce padla za oběť. Nemenší zručnost museli následně vinaři prokázat i ve svých sklepích. Produkce ročníku je tak velmi nízká, u Vin Jaune dokonce výrazně. Kvalita je však více jak uspokojivá, v případě špičkových výrobců dokonce vynikající. Mnozí tento ročník srovnávají s ročníkem 2004. Je však potřeba dobře vybírat a nakupovat spíše u osvědčených vinařů, například u Jérôma Arnouxa. Jeho vin jaune je komplexní a mnohovrstevnaté, jako by se jednalo o velký ročník, což je důkazem rčení, že není průměrných ročníků, jsou jen průměrní vinaři.

PROCES VÝROBY

Hrozny pro výrobu tohoto vína pocházejí z opukových svahů kolem městečka Arbois. Výhradně ruční sklizeň proběhla velmi pozdě, prakticky na přelomu podzimu a zimy. Hrozny byly zbaveny třapin a poté lisovány v pneumatickém lisu. Kvašení probíhá spontánně (za použití vlastních místních kvasinek) a v nerezových tancích, přičemž prokvašeny jsou veškeré cukry tak, aby zbytkový cukr ve víně činil absolutní nulu. Nsleduje dlouhé školení vína v dubových sudech o objemu 228 litrů, samozřejmě bez přetáčení a dolévání. Na povrchu vína se utvoří kvasinkový závoj - tzv. voile -  chránící jej před přílišnou oxidací a rychlým odpařováním. Po zákonem stanovené době (minimálně 6 let a tři měsíce), během níž získá svoji charakteristickou goût de jaune - žlutou chuť, je víno připraveno k jemné filtraci a stáčení do láhví. Původní objem vína byl redukován asi o třetinu (z každého litru zbývá něco kolem 62 cl., proto se Vin Jaune stáčí do typických láhví typu clavelin o objemu 62cl.). Během stáčení do láhví již není potřeba používat síru, neboť víno je již chráněno předchozí oxidací (kombinace SO₂ s aldehydy).                                                           

DEGUSTACE

Vin Jaune ze všeho nejvíc připomíná Sherry Manzanilla, avšak ta se vyrábí odlišným způsobem (dolihováním). Takto mladé Vin Jaune voní především po kvasinkách, ale během zrání bude svůj charakter zvolna měnit. Už dnes však můžeme vzadu detekovat jemné náznaky zelených oliv, ořechů, citrusových plodů, jablek, kari, kandovaného ovoce a sladké cibule. To vše se bude v průběhu let drát do popředí. Ač je víno ještě mladé, hloubka a potenciál jsou už zcela zřejmé.. Nyní ještě dominují příjemná svěžest a šťavnatost, díky níž je toto Vin Jaune skvělým společníkem u prostřeného stolu.

GASTRONOMIE

Kohout na vin jaune se smrži, exotické (asijské) pokrmy s curry, vyzrálý sýr Comté.           

Servírujte při teplotě 12° C , dekantujte několik hodin předem

 

 

Zboží zařazeno v kategoriích
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz