Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Burgundsko
- Bílá vína
- Beaujolais
- Beaujolais blanc «Roche noire» 2021, Domaine Lathuilière-Gravallon
Beaujolais blanc «Roche noire» 2021, Domaine Lathuilière-Gravallon

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Beaujolais blanc «Roche noire» 2021, Domaine Lathuilière-GravallonSkladem430 Kč355 Kč bez DPH
Domaine Lathuilière-Gravallon je rodinné vinařství, produkující jedenáct vín pěti různých apelací, především kategorie Beaujolais Cru. Společnost řídí Cathy a Cédric Lathuilièrovi, zástupci páté generace rodiny, jenž vinařství založila už roku 1875.
Veškeré procesy tu probíhají v autentickém duchu tradice. Půda mezi řádky je přirozeně zatravněná, práce ve vinici probíhají jen s minimálním využitím mechanizace. Sklizeň je samozřejmě manuální, třídění hroznů pečlivé – k dalšímu zpracování míří pouze zdravé a plísněmi nenapadené hrozny. Již deset let nejsou ve vinicích používány žádné prostředky na hubení plevele a fytosanitární ochrana omezena jen na nezbytné minimum.
BEAJOLAIS BLANC
Bílé Beaujolais je velmi vzácné a raritní, představuje asi jen 3 % z celkové produkce tohoto slavného regionu, kde je každoročně na trh uvedeno více jak 162 milionů láhví. Beaujolais blanc se vyrábí z odrůdy Chardonnay, která se pěstuje v severních a jižních částech regionu na více vápencových půdách. Mívá světlou barvu a vyznačuje se aromaty bílých květů, jako jsou akácie a hloh,
ROČNÍK 2021
byl v celé Francii velmi náročný - mrazy, krupobití, časté deště… První odhad ztrát v regionu Beaujolais hovoří o cca 30 %. Mohlo to ale dopadnout ještě hůř, jak můžeme vidět např. v nedalekém Burgundsku. Kvalita ročníku 2021 je však velmi dobrá, červená vína se vyznačují živostí, harmonií a svěžestí. Bílá jsou tovněž ovocná, šťavnatá a minerální. Všechna vína pak mají méně alkoholu, než bývá poslední dobou běžné.
PROCES VÝROBY
Manuální sklizeň a přísná selekce hroznů jsou samozřejmostí. Následují lisování, usazení kalů a přetočení do termoregulačních tanků, kde proběhne alkoholické kvašení při řízené teplotě (cca 12 - 16 °C). Pro následné zrání slouží velké dřevěné kádě. Malolaktika je záměrně blokována. Po několikatýdenním zrání projde víno šetrnou filtrací a je lahvováno.
DEGUSTACE
Barva slámově žlutá a jiskrná se zlatými odlesky. Vůně svěží, minerální a jemně květinová. Aroma kosatců, lipového květu, ale i bílých broskví a s lehkým podtónem dubového dřeva. V ústech je víno elegantní, poddajné a lahodné chuti, evokující citrusové plody. Tělo je pevné a plné, závěr středně dlouhý s příjemným minerálním podtónem, v němž lze cítit jemný závan pazourku.
PÁROVÁNÍ
Skvělý aperitiv, rybí terinky, plody moře, korýši, grilované ryby.
Doporučená teplota servisu 15°- 18° C.
HODNOCENÍ