Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Burgundsko
- Červená vína
- Bourgogne rouge cuvée "H" 2019, Château de Laborde
Bourgogne rouge cuvée "H" 2019, Château de Laborde

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Bourgogne rouge cuvée "H" 2019, Château de LabordeNení skladem470 Kč388 Kč bez DPH
Ačkoliv se Hervé Kerlann narodil v Bretani a dětství strávil v Bordeaux, je Burgunďanem tělem i důší. V roce 1998 zakoupil v obci Meursanges (nedaleko Beaune) Château de Laborde, postavené roku 1678 na místě někdejší pevnosti z XI století. Tento zámek býval v minulosti nazýván burgundským Versailles. Hervée Kerlann zde vytváří vína, která jsou dokonalým otiskem zdejších jedinečných terroirů.
BOURGOGNE ROUGE - CUVÉE H
Hrozny pro výrobu této řady pocházejí převážně z vinice, nacházející se v katastru apelace Santenay, ležící východně od města Beaune.
ROČNÍK 2019 - VYNIKAJÍCÍ KVALITA PRO PINOT NOIR
Excelentní ročník pro červená vína a vynikající pro bílá. Bohužel, značně omezená produkce. Leden byl mrazivý, následoval teplý únor a také teploty v březnu dosahovaly nadprůměrných hodnot. V květnu se však vrátily mrazy - byly sice mírné, ale i to stačilo, aby znehodnotily část květenství. Následovalo velmi suché a horké léto, které přetrvalo až do sklizně. Vodní deficit dosáhl 60 - 80 %, což je další důvod, proč tento slunečný a suchý ročník přinesl malou úrodu. Kvalita je však vynikající, především pokud jde o pinoty. Pokud jde o index zralosti (hladina cukernatosti a kyselin), ročníky 2015, 2018 a 2019 zastiňují všechny ročníky od sklizně 1998. Avšak ročník 2019 má ve srovnání s rokem 2015 mírně nižší hladiny tříslovin i antokyaninů a ve srovnání s 2018 nižší hodnoty antokyanů, přičemž v taninech nad ním vede. Červená vína jsou tak gurmánská, koncentrovaná a velkorysá. Jsou plná zralého ovoce a hedvábných taninů.
PROCES VÝROBY
Víno je vinifikováno s nejvyšší péčí, Hervé používá stejný postup, jaký používá pro svá komunální vína.
Hrozny jsou sklízeny ručně a po přísné selekci putují k dalšímu zpracování jen ty nejkvalitnější. Odtřapené hrozny jsou po dobu tří dnů macerovány za studena při teplotě 12°C. Následuje alkoholická fermentace v termorefulačních kádích, přičemž matolinový klobouk je dvakrát denně propichován a stlačován ke dnu - tzv. pigeage. Po skončení alkoholického kvašení jsou matoliny vylisovány a vzniklý Vin de presse je školen samostatně ve starých dubových sudech (nakonec jím bude finální víno "okořeněno"). Prokvašený mošt vin de goutte se přemístí do dubových sudů (30% nových), v nichž je školen dalších 12 měsíců a v nichž také proběhne kompletní malolaktika. Poslední fází před lahvováním je šetrná filtrace.
DEGUSTACE
Třešňově rudá barva. Vůně připomíná aroma višní, pepře a jemného orientálního koření. Sametově hebká textura, chuť evokuje především červené ovoce a koření. Taniny jsou perfektně vyzrálé a v dokonalé harmonii s chutí vína. Dlouhý závěr je překvapivě svěží a gurmánsky šťavnatý.
PÁROVÁNÍ
Skvělé víno ke grilovaným masům, např. grilovaná kachní magrety, či k vbyzrálejším sýrům.
SERVIS
12° - 14° C. Otevřete hodinu před servisem
HODNOCENÍ