Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Burgundsko
- Červená vína
- Bourgogne rouge Pinot noir 2020, Château de Laborde
Bourgogne rouge Pinot noir 2020, Château de Laborde

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Bourgogne rouge Pinot noir 2020, Château de LabordeNení skladem425 Kč351 Kč bez DPH
Ačkoliv se Hervé Kerlann narodil v Bretani a dětství strávil v Bordeaux, je Burgunďanem tělem i duší. V roce 1998 zakoupil v obci Meursanges (nedaleko Beaune) Château de Laborde, postavené roku 1678 na místě někdejší pevnosti z XI století. Tento zámek býval v minulosti nazýván burgundským Versailles. Hervée Kerlann zde vytváří vína, která jsou dokonalým otiskem zdejších jedinečných terroirů.
ROČNÍK 2020 - UNIKÁTNÍ ROČNÍK
Ročník 2020 je podle mnoha profesionálů jedinečný, ale také velmi složitý. Vše proběhlo rychleji, než bývá obvyklé. Teplé a brzké jaro přineslo časné květenství (cca o tři týdny dříve) a díky vysokým teplotám, které panovaly od poloviny března až do ukončení vinobraní, proběhla i sklizeň v nezvykle brzkém termínu - už 2. srpna se do sběru pustili sběrači v Mâconnais. Celá sklizeň skončila v polovině září. Výsledek je však naprosto výjimečný a většina vín vykazuje pozoruhodně klasický charakter ! Vysoké letní teploty spolu s nedostatkem srážek měly za následek značný vodní deficit, jehož následkem jsou vína velmi koncentrovaná - některá snad až příliš, ale na straně druhé nebyly hrozny napadeny plísněmi ani jinými chorobami. Tento ročník je více než jakýkoliv jiný zrcadlem rozmanitosti Burgundska. Obecně je však většina konzumentů překvapena harmonií a jemnou bohatostí výsledných vín, především pokud jde o Pinot noir. Pozadu však nezůstávají ani bílá - jsou ovocná a vynikají půvabnou aromatickou komplexnost i velmi dobrou kyselinkou. Navzdory tropickému létu jsou vína z ročníku 2020 vyvážená, aromatická i svěží zároveň.
TERROIR:
Hrozny pocházejí převážně z vinice nacházející se v katastru obce Échevronne, jež leží u samé hranice s Côte de Nuits, asi 3 kilometry severozápadně od Pernand-Vergelesses. Půda je tu jílovito-vápenitá a věk vinné révy se pohybuje v průměru okolo třiceti let.
PROCES VÝROBY:
Ručně sklizené hrozny se důkladně vytřídí a odstopkují, následuje studená předfermentační macerace (12°C), trvající asi tři dny. Fermentace probíhá v otevřených kádích za kontrolované teploty po dobu sedmi dní. Matolinový klobouk je dvakrát denně stlačován na dno kádě (tzv. pigeage), aby došlo k co nejdůkladnější maceraci. Po přetočení přichází na řadu usazování kalů za studena - asi čtyři dny při 15°C.
Následné školení vína trvá asi 12 měsíců a to v dubových sudech (jen 15% nových). Během tohoto procesu vína ještě projdou malolaktickou fermentací. Posledním procesem před plněním do láhví je jemná filtrace.
DEGUSTACE:
Malinová červená barva má jiskru, vůně evokuje aroma čerstvě natrhaných jahod. Koncentrovaná chuť nese typický rukopis Hervého Kerlanna. Na patře je víno měkké, hedvábně poddajné s doboru strukturou a ovocnými tóny zralých třešní a višní. Zásluhou jemné textury se jedná o velmi přívětivé burgundské za stejně přívětivou cenu. Středně dlouhý závěr je svěží a jemně kořenitý.
PÁROVÁNÍ:
Doporučujeme grilovanou zeleninu, drůbež či dušené telecí maso. Díky své kulatosti a jemnosti se nemusíte bát ani tučnějších ryb, pokud je připravíte s výraznější omáčkou, ideálně na bázi červeného vína.
Teplota servisu 12 ° - 14 ° C
HODNOCENÍ:
Zlatá medaile - Gilbert & Gaillard