Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 800 Kč a máte dopravu ZDARMA
Aktuality, články
29.08.2022
CLAVELIN - Historie jedné neobyčejné láhve
Je už neměnným pravidlem, že se v průběhu každé degustace jurských vín, jakmile dojde naslavné vin jaune (žluté víno), řeč stočí na zvláštní tvar lá... číst celé
07.08.2021
JURA - skvělá vína plná kontrastů
Je to už víc jak 15 let, co se věnujeme osobitým vínům z této nejopomíjenější francouzské vinařské oblasti. Pořádáme degustace, včetně snoubení jurský... číst celé
02.08.2018
Champagne 2018: Sklizeň začne o 14 dní dříve
S ohledem na vývoj počasí se očekává, že sklizeň započne asi o 14 dní dříve než je obvyklé. Na tiskové konferenci to oznámil Maxime Toubart, prezident... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Chablis
  3. Chablis Premier Cru «Montée de Tonnerre» 2019, Dominique Gruhier

Chablis Premier Cru «Montée de Tonnerre» 2019, Dominique Gruhier

Bohaté a komplexní Chablis z vynikajícího terroiru klasifikace Premier Cru.  Objem: 0,75 l

  REGION: Burgundsko (Chablisien) AOP: Chablis Premier Cru ODRŮDA: Chardonnay TERROIR: Kimméridgien,  jílovito-vápencové CERTIFIKACE: BIO ROČNÍK: 201... celý popis
Dostupnost
Skladem
990 Kč
818 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:1267
Výrobce:Dominique Gruhier
Kompletní specifikace

 

REGION: Burgundsko (Chablisien)
AOP: Chablis Premier Cru
ODRŮDA: Chardonnay
TERROIR: Kimméridgien,  jílovito-vápencové
CERTIFIKACE: BIO
ROČNÍK: 2019
ALKOHOL: 13 %  
ARCHIVACE: do 2028  

 

 

Domaine de l'Abbaye du Petit Quincy je nádherná cisterciánská usedost ze XIII. století, nacházející se v oblasti Tonnerrois, v nejsevernější části Burgundska, poblíž slavné vinařské obce Chablis. Vinařská tradice je tu neodlučně spjata se staletou historií starobylého cisterciáckého opatství v Quincy - v pořadí šesté odnože kláštera v Pontigny, založeného v roce 1212. Až do 16. století obhospodařovali místní vinohrady sami mniši, následně na klášterním majetku hospodařili zdejší vinaři. Vše se změnilo během bouřlivých let za Velké francouzské revoluce, kdy bylo vinařiství roku 1792 prodáno coby národní majetek. Funkční zůstala Domaine až do začátku první světové války, do roku 1914. Následovalo období zmaru a chátrání. Po 76 letech nečinnosti se roku 1990 usedlosti ujímá rodina Gruhier, aby v cisterciánských sklepích obnovila zašlou slávu vinařství.  V čele společnosti dnes stojí Dominique Gruhier, který postupně rozšířil výměru rodinných vinic na současných 25 hektarů, když přikoupil další vinohrady na parcelách obcí Épineuil, Tonnerre a Chablis, tedy v těch nejkrásnějších climats tohoto nejsevernějšího burgundského regionu.

Systematický Dominique neustále zvyšuje kvalitu a prestiž svého vinařství. Jeho blahodárné zásahy vidíme všude - od vinic až po sklep. Velký důraz klade na organické hospodaření, kvalitu sklízených hroznů a jejich následné třídění, na dokonalé identifikaci jednotlivých terroirů, precizním procesu vyzrávání hotových vín i na co nejmenší použití síry během vinifikačních procesů. Ve vinařství, jehož vinice jsou důsledně ekologicky obhospodařovány, aktuálně probíhá ekologocká konverze.  

 

CHABLIS PREMIER CRU «MONTÉE DE TONNERRE»

Asi nejprestižnější climats kategorie premier cru, vinice Montée de Tonnerre, leží na pravém břehu řeky Sereine, v těsné blízkosti vinic s klasifikací Grand Cru. Vína z pravého břehu patří obecně mezí ta nejoblíbenější. Mají pevnou strukturu, jsou minerálnější a houževnatější než jejich levobřežní konkurence. Také mohou o něco déle vyzrávat.

TERROIR

Montée de Tonnerre leží vedle vinice Blanchot Grand Cru a je tak první vinicí klasifikace Premier Cru v řadě vinohradů Grand Cru a Premier Cru, ležících vedle sebe od od západu k jihu na dlouhém a širokém svahu, jenž je tu a tam protkán i několika parcelami klasického Chablis. Vinice mírného sklonu má západní orientaci a je tak vystavena především odpolednímu slunci. Hrozny dozrávají většinou velmi brzy, neboť parcela je dobře chráněna před východními větry. Mělká půda ležící na podloží z kimmeridgianského slínového vápence odhaluje žíly modréhu jílu - to vše propůjčuje zdejším vínům minerálnost a energii. 

 

ROČNÍK 2019

Pro Burgundsko excelentní ročník. Pokud jde o region Chablis, můžeme s uspokojením konstatovat, že po lehce upečeném ročníku 2018 představují vína ročníku 2019 návrat ke klasice - anebo alespoň tak blízko, jak to dovoluje současné globální oteplování. Leden byl extrémně chladný, následovaly teplý únor a březen. V dubnu se opět ochladilo a příliš teplý nebyl ani květen, kdy region dokonce postihly mírné mrazíky, mající za následek lehké ztráty v aktuálně kvetoucích vinohradech. V červnu a červenci došlo k prudké změně - chlad vystřídala obrovská vedra a sucho. V srpnu se teploty vrátily k normálu a září bylo obecně chladnější, byť slunečné. Sucho však pokračovalo. Srážek během letních měsíců spadlo až o 70 % méně, než je tu obvyklé. Celkově tento slunečný a suchý ročník přinesl menší úrodu, avšak pokud jde o kvalitu, můžeme být spokojeni. Chardonnay dosáhlo vysoké úrovně zralosti a současně si uchovalo svoji příslovečnou svěžest. Vína jsou tak čerstvá a ti nejlepší vinaři mají svá Chablis i dokonale vyvážená. Harmonie mezi bohatstvím, tučností, mineralitou a čistotou, které všichni tak milujeme, je v jejich případě dokonalá. Chablis z ročníku 2019 mají i předpoklad dobře stárnout. 

 

PROCES VÝROBY

Po manuální sklizni a následném důkladném vytřídění hroznů následuje spontánní fermentace ve velkých dubových kádích a to po dobu cca 40 dnů. Následné školení probíhá 18 měsíců v dubových sudech (jen s minimálním podílem sudů nových).  stárnutí ve starém dřevě s minimálním procentem nového dřeva. 

 

DEGUSTACE

Zářivě bledá barva oscilující mezi světle zlatou a slámovou, po několikaletém ležení se bude měnit do sytější zlaté. Aroma vína evokuje koření (především hřebíček a vanilku), zelená jablka, hrušky a jemný podtón opékaných toastů. Zřejmá je taktéž výrazná jódová mineralita. Během let se aroma vyvine k tónům sušeného ovoce, másla a medu. 

Chuť přináší na patro elegantní ovocné tóny, především citrusové plody a bílé broskve. Víno je mimořádně komplexní, tělnaté a všechny složky jsou v dokonalé harmonii, která se bude lety dále zdokonalovat. Dlouhý a svěží závěr je samozřejmostí.

 

GASTRONOMIE

mořské plody, grilované ryby, bílé maso, šneci po burgundsku                                              Servírujte při teplotě 12 °C.                                                                                            

Zboží zařazeno v kategoriích
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz