Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Chablis Vieilles vignes 2019, Domaine du Vieux Château - D.E.Defaix

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Chablis Vieilles vignes 2019, Domaine du Vieux Château - D.E.DefaixNení skladem650 Kč537 Kč bez DPH
Vína z apelace Chablis patří mezi nejvyhledávanější bílá vína Francie. Jejich předností jsou především svěžest, mineralita a čistota. Onu pro Chablis typickou chuť má na svědomí specifický terroir; byl to oceán, rozkládající se v prehistorických dobách v místech dnešních vinic, na jehož dně se po milióny let usazovaly schránky mořských živočichů, jež spolu s dalšími usazeninymi vytvářely horninu, zvanou dnes kimméridgien. Fosilie těchto živočichů dodnes nalézámé v hojné míře ve zdejších půdách.
Domaine du Vieux Château najdeme na okraji obce Chablis a přímo v jejím centru se pak nachází reprezentativní butik a vinný bar. Daniel-Etienne Defaix pochází z jedné z nejstarších rodin v Chablis a spravuje necelých 30 hektarů vlastních vinic, mezi nimiž nalezneme i ty historické, které tu ve XII. století vysázeli cisterciáčtí mniši. Pan Defaix sám sebe označuje za "světského správce velkých mnišských apelací". Velkým specifikem vinařství je přísné dodržování tradičních metod pěstování a zpracování vinné révy, spočívající především v nízkém výnosu a vinifikaci bez používání dubových sudů. Velký důraz tu kladou na šetrné obhospodařování vinic, které jsou v případě potřeby hnojeny kravským a koňským hnojem. Asi největším specifikem je skutečnost, že na trh firma uvádí vína mnohem starší, než je dnes v Chablis běžné. Etienne o tom sám říká: "Víno je nejlepší jen pokud dokáže dobře vyzrávat".
Vinice
Hrozny pocházejí z komunální vinice osázené roku 1945.
Vinifikace
Hrozny procházejí při sklizni přísným tříděním, aby k dalšímu zpracování zamířily pouze ty zdravé a neporušené. Lisování (celých hroznů) probíhá velmi jemně a pomalu v pneumatickém lisu, celý proces trvá asi tři hodiny. Alkoholické kvašení trvá také poměrně dlouho, tři až čtyři týdny při nízkých teplotách (cca 18° C.). Všechna vína projdou následně také malolaktickou fermentací - výhradně spontánní, ve výjimečných případech tak trvá i dva roky! Vína poté odpočívají na jemných kalech v nerezových tancích po dobu 18 měsíců. Během celého procesu se nepřidává síra, vína jsou chráněna pouze tou, která se přirozeně vytváří během jablečno-mléčného kvašení. Vína také nejsou přetáčena, ani filtrována.
Ročník 2019
Po lehce upečeném ročníku 2018 je 2019 návratem ke klasice - anebo alespoň tak blízko klasice, jak jen to současné globální oteplování dovoluje. Leden byl extrémně chladný, následovaly teplý únor a březen. V dubnu se opět ochladilo a příliš teplý nebyl ani květen, kdy region dokonce postihly mírné mrazíky, mající za následek lehké ztráty v aktuálně kvetoucích vinohradech. V červnu a červenci došlo k prudké změně - chlad vystřídala obrovská vedra a sucho. V srpnu se teploty vrátily k normálu a září bylo obecně chladnější, byť slunčné. Sucho však pokračovalo. Srážek během letních měsíců spadlo až o 70 % méně, než je obvyklé. Celkově tento slunečný a suchý ročník přinesl menší úrodu, avšak můžeme být spokojeni. Chardonnay dosáhlo vysoké úrovně zralosti a současně si uchovalo slušnou svěžest. Vína jsou čerstvá a ve většině případů dokládají příkladně zvládnuté vinařské i enologické techniky. Ti nejlepší vinaři mají svá Chablis dokonale vyvážená, harmonie mezi bohatstvím, tučností, mineralitou a čistotou, které všichni tak milujeme, je dokonalá. Chablis z ročníku 2019 by měla dobře stárnout.
Degustace
Barva vína je zářivě zlatá se stříbrnými odlesky. Vůně odhaluje především tropické ovoce a výraznou mineralitu. V ústech je víno intenzivní, extrémně šťavnaté a koncentrované. Opět dominují tóny tropického ovoce. Závěr je dlouhý a minerální. Dokonalé vyjádření Kimmeridgianského terroiru.
Gastronomie
Skvělé gastronomické víno! Dokonalé s drůbeží, kuřecím vývarem či k lehčím sýrům.
Servírujte při teplotě 9 - 10 ° C. (aperitiv), 10 - 12° C. (k jídlu)