Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Champagne
- Champagne Charles Ellner «Prestige» 2009, Brut
Champagne Charles Ellner «Prestige» 2009, Brut

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Champagne Charles Ellner «Prestige» 2009, BrutNení skladem1 250 Kč1 033 Kč bez DPH
Maison Charles Ellner byl založen roku 1925, kdy jeho zakladatel Charles Emile Ellner nakupuje své první malé vinice. Podle rodinné legendy do té doby pracoval u nejmenovaného proslulého výrobce coby remuer, neboli setřásač kalů. Povahy byl prý nespoutané, avšak k vínu a vinicím přistupoval s neobyčejnou láskou a pokorou. Tyto vlastnosti po něm ostatně zdědili i jeho následovníci. Maison Charles Ellner je po celou dobu své existence podnikem nezávislým, rodinným.
Rodina dnes hospodaří celkem na 50 hektarech vinic, které vlastní ve všech pěti oblastech a které se tak nacházejí v rozličných terroirech. Jsou mezi nimi také parcely klasifikované jako Premier Cru i Grand Cru. Díky této rozmanitosti produkuje dům Charles Ellner širokou škálu osobitých cuvée, vyznačujících se elegancí a harmonií. Hlavní slovo má především odrůda Chardonnay, proto mají zdejší vína výraznou ovocnost a dlouhý, svěží závěr. Od roku 2001 rodina hospodaří v souladu s trvale udržitelným zemědělstvím a respektem k životnímu prostředí. Společnost nepoužívá žádná chemická hnojiva. Sklizeň je výhradně ruční, hrozny jsou lisovány ve třech nových pneumatických lisech.
TERROIR
Hrozny pro výrobu tohoto vína jsou sklízeny na rodinných vinicích. Chardonnay pochází z parcel obcí Tauxières, Avize a Chouilly. Tauxières leží v nejjižnějším cípu oblasti Montagne de Reims a zdejší vinice patří mezi nejprestižní dané oblasti. Avize a Chouilly spadají do oblasti Côte des Blancs, kde většina vinic spočívá na křídě z campanienu a jejích variantách (křídové štěrky). Právě tato pravá křída je klíčovým prvkem určujícím kvalitu a charakter místních vín, vyznačujících se lahodností a aromatickou stálostí. Pokud jde o Pinot noir, jenž je v tomto cuvée zastoupen jedenatřiceti procenty, pak tento pochází z parcel obcí Rillly la Montagne, Sermier (Montagne de Reims) a Epernay (Côte des Blancs). Jedná se o terroiry mnoha typů, od písčitých až po jílovito-vápeníté a křídové.
VELKÝ ROČNÍK 2009
Zima 2009 byla velmi chladná. V některých oblastech byly pozorovány teploty až -15 °C. Zima byla také méně slunečná, než bývá zvykem, vinice byly pokryty sněhem. Jaro začalo v dubnu a přineslo sebou příjemné teploty, takže vegetační cyklus mohl v klidu započít. Ani rána nebyla mrazivá (teploty se pohybovaly okolo 7°C). Celé jaro bylo příjemně slunečné s minimem srážek. Ty se však dostavily začátkem června, kdy v nekterých oblastech napršelo až 44 mm během jednoho dne. Vinaři museli být velmi ostražití, neboť během květenství je réva obzvlášť zranitelná, největší hrozbu představovaly padlí révové. Následné léto bylo extrémně horké a prakticky beze srážek, bobule proto byly stále malé, avšak na druhou stranu velmi koncentrované. Toto počasí vydrželo až do sklizně, s výjimkou malé kroupové epizody ze 4. září. Nepříliš povedený začátek sezóny tak vykompenzovalo dokonalé léto i skvělé počasí během sklizně. Plísně se prakticky nikde neobjevily a sklizené hrozny byly optimální zralosti. Díky tomu výsledná šampaňská vynikají vyvážeností a harmonií.
PROCES VÝROBY
Po základní vinifikaci bylo tiché víno školeno ve velkých dubových kádích (Chardonnay) a v nerezových i betonových tancích (Pinot noir). Po necelém roce došlo k asambláži a druhotnému kvašení v lahvích. Po jeho skončení zůstalo hotové šampaňské ležet dlouhých deset let na kalech, teprve pak přišlo na řadu odstřelení a finální uzavření korkovou zátkou opatřenou drátěným košíčkem.
DEGUSTACE
Sytě slámově žlutá barva se stříbrno-zlatými odlesky. Perlení je velmi jemné a dlouhotrvající. Podmanivé aroma přináší tóny sušeného ovoce, mísící se s vůní bílých květů, citrusových plodů a opékaných toastů. Po chvilce se aroma rozvíjí a objevuje se lehký dotek sladkých mandlí. Ústa jsou šťavnatá a gurmánská. Cítíme decentní tóny oříšků, limetek a letního ovoce. Hladká až sametová struktura vína sebou přináší delší závěr delikátní svěžesti a jemné minerality.
GASTRONOMIE
Skvělý aperitiv, čerstvé plody moře, složitější úpravy ryb
Servírujte při teplotě 8 - 10 °C
OFICIÁLNÍ HODNOCENÍ
NAŠE HODNOCENÍ
17,5/20