Načítám...
Na návštěvě u Rolet Père & Fils, 2017
  Zpět na úvod

Datum 14. 1. 2018

 Je těžké někomu, kdo nikdy nenavštívil francouzskou oblast Jura, popsat krásu tohoto kraje.. hrady, kláštery a další středověké památky jsou pamětníky dob, kdy zdejší vinice pokrývaly okolo 20 000 hektarů!! Vinice dnes nahradily divoké lesy a na vrcholcích zalesněných kopců ještě dnes můžeme najít jejich zbytky - polorozbořené zídky atd. Musíme však vědět, kde hledat.

Vzduch je vlhký a těžký - jsme uprostřed léta 2017 a je opravdovým potěšením dýchat svěží vzduch ve sklepích vinařství ROLET ET FILS, kde nás vítá Pierre Rolet. Doména sídlí nad silnicí vedoucí z Dole do městečka Arbois. Tato provozní budova byla vystavěna roku 1978 tak, aby byla co nejblíže vinicím. Už tehdy se počítalo s co možná největším využitím gravitace, tedy s minimálním použitím pump. Dnes vinařství hospodaří na 65 hektarech ve třech apelacích: Arbois, Côtes du Jura a Étoile. Všechny pozemky najdeme na svazích s nádhernou expozicí.

Jakmile  sestoupíme  pár kroků do sklepa, okamžitě se probudí veškeré naše smysly! Vzduch je nasycen ní Macvinu, který tu vyzrává. V sousedních prostorách odpočívají "miminka" Vin Jaune a v "gyro-paletách"  se otáčí láhve naplněné Crémantem du Jura. A  pak přicházíme do části, kde v magnumech odpočívají a na svůj další osud čekají staré láhve všech odrůd: Trousseau, Pinot noir, Savagnin.

Nejstarší jsou už z ročníku 1979. Dlužno dodat, že všechny jsou stále v prodeji. Směji se jako malé dítě, když se ocitne v cukrárně - je tu hotový ráj pro milovníky jurských vín!! Všímáme si i tvaru těchto velkých formátů  (užívaného od roku 1990), je ve shodě s láhvemi klasickými, typickými pro zdejší oblast. V 90. letech zastával  Pierre Rolet zastával pozici prezidenta Asociace jurských vín, takže k velkým formátům přistoupil se stejným respektem, s jakým k obalům přistupují ostatní velké vinařské regiony světa. 

 

ROČNÍK 2017 - PŘÍBĚH MRAZU, NEMOCNÝCH KEŘŮ A SÝRU COMTÉ

Oblast Jura se v dubnu stala jedním z nejvíce zasažených vinařských regionů, které postihly jarní mrazy. Ztráty na vinicích Domaine Rolet et fils se pohybují v rozmezí 50 - 60%! Byl to šok, když jsme v Côtes du Jura navštívili jednu z nádherných parcel pro Chardonnay a Poulsard. Na první pohled bylo zřejmé, že je takřka bez hroznů. Je tu ale i dobrá zpráva: mezi plochami, které byly zasaženy silnými mrazy (až kolem - 6°C), je tu i mnoho těch, kde můžeme očekávat vynikající kvalitu ročníku. Pinot noir a Poulsard jsou již napůl vyzrálé a pozdní odrůda Trousseau se již začíná zabarvovat do fialova. Procházíme dál mezi vinicemi a velmi často narážíme na zaschlé větve - příčinou je dlouho panující sucho, důsledkem toho se snadno šíří choroba ESCA (jde o infekci napadající révové keře, respektive jejich kmínek. Keře pak postupně chřadnou až nakonec odumírají. V současné době de o jedno z největších nebezpečí hrozící evropským vinicím). Podle Pierra Roleta jde o "Phylloxeru XXI.století". Suchých výhonků bude přibývat, až réva zajde zcela. Neexistuje žádné jiné řešení, než vinici vyklučit a vysadit novou. Zasaženy jsou nejvíc plochy osázené odrůdami Savagnin a Trousseau. Naštěstí  žádná z Roletových parcel už není ohrožena jinými chorobami, jako je např. žloutnutí révy (Flavescence dorée), kterou přená- ší drobný brouk Křísek révový, zavlečený do Evropy z USA. Všechny vinice jsou ale pra-videlně a důsledně kontrolovány speciálním týmem Pierrových zaměstnanců. 

Největší dnešní hrozbou - překážkou pro rozšiřování vinic (čítající v současnosti pouhých 2 000 hektarů oproti 20 000 hektarům před příchodem Phylloxery v 19. století) je produkce zdejšího vyhlášeného sýra Comté. Jistě, jak půvabné jsou montbéliardské pastviny plné letního kvítí, jejichž trávu spásají kravičky chované výhradně k produkci mléka určeného na výrobu Comté, z nichž každá má ze zákona nárok na minimálně 1hektar! Jenže tyto pastviny jsou ve stejné nadmořské výšce jako vinice a jsou tak jejich vážným konkurentem! Poptávka po sýru stoupá a zákonem daný životní prostor pro skot nutí chovatele vyhledávat další místa pro pastvu.  

 

UVÁŽLIVÉ OBDĚLÁVÁNÍ VINIC, ÚCTA K PŮDĚ, TERROIR...   

Na svých vinicích Domaine Rolet hospodaří uvážlivě, v souladu s přírodou. Od roku 2015 je vinařství držitelem certifikátu "Terra Vitis", což je označení francouzských vinařů, kteří respektují přírodu a člověka a vyrábějí vína řemeslným způsobem a odpovídajících chutí. Roletovi dlouhodobě věnují pozornost problému eroze půdy a jejímu zhutnění, což je důvod, proč mezi jejich řádky uvidíte travnaté pásy (střídající se vždy po každých pěti řádcích vinné révy). Byla tak sice narušena celistvost vinic, ale přínos je jednoznačný. Na tyto travnaté pásy je dovoleno vjíždět jen malým a lehkým traktůrkům, které však nikdy nesmí mezi viniční řádky. Proto nedochází k hutnění půdy a jak vysvětluje Pierre Rolet, mnoho sousedů se jejich přístupem inspirovalo. Vinice samotné jsou pak obdělávány bez použití herbicidů a insekticidů. Prioritu dostává kvalita oproti kvantitě. Průměrný výnos se pohybuje okolo 40 hl/ha. Sklizeň probíhá výhradně ručně, účastní se jí tým 80 sběračů, ti tu pracují v rozmezí 3 - 4 týdnů. Půdní složení 65 hektarů je pestré: červené a modré slíny, půdy protkané vápencovými žílami, pro Trousseau je to pak směs jílu a štěrku v němž se kořeny rychleji prohřejí, přičemž netrpí nedostatkem vláhy - a to ani během dlouhých letních veder.

DEGUSTACE VYBRANÝCH VÍN

L´Étoile 2015 Chardonnay

Intenzivní vůně bílých květů a zelených hrušek. Velice elegantní víno, jemná stopa vanilky. Závěr dlouhý, vyvážený.

Arbois 2014 Chardonnay

Víno neuvěřitelné elegance! Tóny briošek, zralých zelených jablíček. Chuť je "krémová", textura typická pro Chardonnay z červených jílů.

Côtes du Jura 2013 Chardonnay

Aroma velmi minerální, cítíme mokré kameny, vápno, citrusové plody. Víno je extrémně svěží a vyvážené s dokonalou kyselinkou a minerální, až slanou dochutí.

Naturé du Jura " Ouillé" 2016 Savagnin

Světlá barva čerstvého vína, aroma citrusových plodů s nádechem mléčných tónů. V ústech velmi krémové, dominují bílé broskve a opékané toasty, v dlouhém závěru cítíme sušenky.   

Arbois 2010 Vin Jaune

Vlašské ořechy, pražené oříšky mandle a další lehce "uzené" tóny. Chuť je překvapivě svěží, ročníku 2010 dominují citrusové plody, grapefruit a lískové oříšky.

Arbois 2009 Vin Jaune

Tóny podobné ročníku 2010, ale víno je delší a kulatější, kyselinka nižší a kromě ostatních aromat cítíme i kari a kmín.

Côtes du Jura 2009 Vin Jaune

Kyselinka je výraznější než bývá v apelaci Côtes du Jura obvyklé, také cítíme vyšší mineralitu a slanost. Na patře se snoubí tóny uzenin, smržů a lískových oříšků.

Côtes du Jura 2015 rouge

50% Poulsard, 50% Pinot noir. Velmi pěkná struktura, jemné taniny. Nádherně vyvážená chuť červeného ovoce a lehké kořenitosti.

Arbois 2015 rouge

100% Poulsard. Lehce rubínová barva, vůně čerstvě pomačkaných jahod, chuť nesmírně ovocná a čerstvá.

Arbois "Tradition" 2012 rouge

40% Poulsard, 30% Trousseau, 30% Pinot noir. Zralé ovoce, především maliny. Jemné třísloviny typické pro Pinot noir. V ústech se rozvíjí lehká nasládlost a v dochuti lze zaznamenat jemné animální tóny a koření.

Arbois 2015 rouge

100% pozdní odrůdy Poulsard. Ze sklenky je možné ucítit nepatrný nádech anýzu, kromě toho maliny, sušené květy a lékořici. Chuť je masitá, cítíme stopu lesního podrostu.  

Arbois 2011 Pinot noir rouge

Půvabná barva s jantarovými odlesky. Lehký Pinot noir s tóny černého rybízu, jemné kouřové tóny a živočišnost.