Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Côtes du Jura «Draine» BIO 2018 - Savagnin ouillé, Le Clos des Grives

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Côtes du Jura «Draine» BIO 2018 - Savagnin ouillé, Le Clos des GrivesNení skladem495 Kč409 Kč bez DPH
Osobité bílé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším bezmála 20 000!! Kromě specifické odrůdy Savagnin se zde daří také Chardonnay, ostatně, do Burgundska odtud není daleko.
Le Clos des Grives (Drozdí kamenná zeď) se nachází v malebné obci Chille, ležící na severovýchodní hranici města Lons-le-Saunier. Vinařství založil roku 1962 Gaston Charbonnier, průkopník ekologického hospodaření. Ostatně, Le Clos des Grives je je nejstarším bio-vinařstvím regionu, BIO certifikaci Nature et Progrès (vytvořena v r. 1964) drží od roku 1968 ! Během posledních deseti let vinařství dvakrát změnilo majitele. Od roku 2017 jej řídí Benoît Mulin, velký průkopník a propagátor jurských vín, jenž dlouhá léta spolupracoval s neméně slavným Stéphanem Tissotem. Společníkem je mu bratranec Christophe Mulin.
BENOÎT MULIN
Než potkal svoji manželku, pracoval Benoît Mulin v Lyonu jako bankéř. Oba však svorně toužili po návratu do rodného kraje, kde by se věnovali výrobě vína. A protože nejlepší přítelkyní paní Mulinové byla Bénédicte Tissotová, manželka jurské vinařské hvězdy Stéphana Tissota, nezůstalo jen u snu. Svoji kariéru Benoît nastartoval v projektu Le Cellier des Tiercelines, kde si vyzkoušel i produkci vlastních vín (z nakupovaných hroznů) a když se naskytla možnost koupě vlastního vinařství, neváhal ani minutu...
TERROIR
Hrozny pocházejí z velmi specifického terroiru ležícího mezi apelacemi Étoile a Château-Chalon. Půda této dvouhektarové vinice s jihozápadní orientací je vápenito-jílovitá. Veškeré vinice Domaine Clos des Grives se nacházejí přímo u samotného vinařství, které je jimi obklopeno.
ROČNÍK 2018
Po několika chudých letech, kdy docházelo k výraznému poklesu objemu sklizených hroznů (region stíhaly především mrazy a kroupy), se zdejší vinaři konečně dočkali ročníku zároveň bohatého na objem i skvělého co do kvality. Nejlépe si vedly modré odrůdy Trousseau a Poulsard, ale také bílá vína dosahovala mnohdy pozoruhodných výsledků. Vína z odrůdy Chardonnay jsou více heterogenní než bývá zvykem, ta z apelace Arbois mohou postrádat potřebnou kyselinu, proto je zde nutné vybírat vína od prověřených a zkušených vinařů. Na jihu byla situace o něco lepší, Chardonnay z Côtes du Jura dokonce mírně zastínila vína červená. Odrůda Savagnin z ročníku 2018 vykazuje nádhernou zralost. Vína z nejlepších poloh v sobě kombinují kulatost, gurmánskost a harmonickou svěžest. Shodně se vyhýbají i nebezpečí přílišného alkoholu a hořkosti. Vína postavená na Savagninu budou dlouhověká, neboť většina z nich si dlouhá léta udrží brilantní kyselinu.
PROCES VÝROBY
Po ruční sklizni byly hrozny zbaveny třapin a poté lisovány v moderním pneumatickém lisu. Alkoholické kvašení proběhlo se zbytkem přirozených kvasinek a při nízké teplotě - to vše je důležité pro zachování aromatiky, tak charakteristické pro místní terroir. Po ukončení fermentace víno zrálo třicet měsíců v dubových sudech, které byly každé tři týdny dolévány (ouillage), aby nedocházelo k nežádoucí oxidaci. Nakonec víno prošlo jemnou filtrací a bylo stočeno do láhví. Síra byla použita v množství více než malém.
DEGUSTACE
Savagnin ouillé «DRAINE» - název vína odkazuje na Drozda brávníka (La Grive draine).
Barva vína je jasně žlutá se zlatými odlesky. Komplexní aroma vlašských ořechů, celeru a exotického koření doplňuje jemný závan střelného prachu. Chuť pak plně koresponduje s vůní, dominantní jsou především ořechy. V ústech je víno máslově hladké, opojné a dlouhý závěr přináší na patro příjemný minerální podtón.
Víno je připraveno k pití již dnes, ale během ležení získá postupně na komplexnosti a aromatičnosti.
GASTRONOMIE
Aperitiv (pokud jej budete pít mladé).
Vyzrálejší víno pak skvěle doprovodí nejen pokrmy asijské kuchyně, především pikantní curry, ale také výrazné smetanové omáčky se smrži či lanýži. Pokud jde o sýry, nejlepší volbou je samozřejmě typický jurský sýr Comté.
Servírujte při teplotě 12 ° C.