Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Côtes du Jura «Grande Réserve» Vieilles Vignes 2013, Le Clos des Grives

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Côtes du Jura «Grande Réserve» Vieilles Vignes 2013, Le Clos des GrivesNení skladem590 Kč488 Kč bez DPH
Osobité bílé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Kromě specifické odrůdy Savagnin se zde daří také Chardonnay, ostatně, do Burgundska odtud není daleko.
VINAŘSTVÍ:
Le Clos des Grives (v překladu Drozdí kamenná zeď) je nejstarším bio-vinařstvím regionu. BIO certifikaci získalo již roku 1968 zásluhou původního majitele, vášnivého vinaře Clauda Charboniera. Během posledních deseti let dvakrát změnilo majitele. Od roku 2017 jej řídí Benoît Mulin, velký průkopník a propagátor jurských vín, jenž dlouhá léta spolupracoval s neméně slavným Stéphanem Tissotem.
PROCES VÝROBY:
Sklizeň je striktně ruční. Hrozny jsou nejprve zbaveny třapin a poté lisovány v pneumatickém lisu. Následuje odkalení, během kterého je mošt zbaven nečistot. Alkoholická fermentace probíhá pozvolna a při nízkých teplotách tak, aby byla zachovány odrůdová i terroirová charakteristika všech aromatických složek. Následné školení vína probíhá 30 měsíců v dubových sudech bez dolévání a odděleně. Savagnin je školen zdejší tradiční oxidační metodou, kdy se na povrchu vína utvoří jemný kvasinkový závoj, jenž víno chrání před přílišnou oxidací a dodává mu aroma koření, vlašských a lískových oříšků. Obě vína jsou smíchána až těsně před lahvováním.
DEGUSTACE:
Sytě žlutá barva se zlatými odlesky. Vůně čerstvého ovoce v kombinaci s lískovými oříšky, bylinkami a kořením. Chuť je velmi výrazná a krémová, rozpoznáváme především ořechy a celer. Závěr je dlouhý. Už nyní je víno velmi příjemné na pití, i přes svoji vysokou aromatiku zůstává svěží a šťavnaté. Během stárnutí bude získávat na hloubce a mohutnosti. Nebojte se jej ve sklepě "zapomenout" na delší dobu, jedině mu to prospěje !
GASTRONOMIE:
V gastronomii najde široké uplatnění. Ideální bude kombinace se sýrem Comté, kořeněnými rybami ve smetanových omáčkách, kuřecím mase na kari, ale také s houbovými pokrmy (především se smrži).
Servírujte při teplotě 13 ° C.