Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Jura
- Červená vína
- Côtes du Jura rouge «Litorne» Trousseau 2018 BIO, Le Clos des Grives
Côtes du Jura rouge «Litorne» Trousseau 2018 BIO, Le Clos des Grives

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Côtes du Jura rouge «Litorne» Trousseau 2018 BIO, Le Clos des GrivesSkladem490 Kč405 Kč bez DPH
Osobité červené víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Pěstují se zde místní odrůdy Savagnin, Trousseau a Poulsard, ale výtečně se tu daří také Chardonnay a Pinotu noir.
Le Clos des Grives (Drozdí kamenná zeď) se nachází v malebné obci Chille, ležící na severovýchodní hranici města Lons-le-Saunier. Vinařství založil roku 1962 Gaston Charbonnier, průkopník ekologického hospodaření. Ostatně, Le Clos des Grives je je nejstarším bio-vinařstvím regionu, BIO certifikaci Nature et Progrès (založeno 1964) drží od roku 1968 ! Během posledních deseti let vinařství dvakrát změnilo majitele. Od roku 2017 jej řídí Benoît Mulin, velký průkopník a propagátor jurských vín, jenž dlouhá léta spolupracoval s neméně slavným Stéphanem Tissotem. Společníkem je mu bratranec Christophe Mulin.
BENOÎT MULIN
Než potkal svoji manželku, pracoval Benoît Mulin v Lyonu jako bankéř. Oba však svorně toužili po návratu do rodného kraje, kde by se věnovali výrobě vína. A protože nejlepší přítelkyní paní Mulinové byla Bénédicte Tissotová, manželka jurské vinařské hvězdy Stéphana Tissota, nezůstalo jen u snu. Svoji kariéru Benoît nastartoval v projektu Le Cellier des Tiercelines, kde si vyzkoušel i produkci vlastních vín (z nakupovaných hroznů) a když se naskytla možnost koupě vlastního vinařství, neváhal ani minutu...
TERROIR
Vinná réva se tu pěstuje již od středověku, kdy byly osázeny svahy s jihozápadní orientací v okolí města Lons-le-Saunier, proslulého svými solnými doly. Půda je tu převážně jílovito-vápencová a vinice se rozprostírají ve výšce meci 300 - 350 m n.m.
ROČNÍK 2018
Po několika chudých letech, kdy docházelo k výraznému poklesu objemu sklizených hroznů (region stíhaly především mrazy a kroupy), se zdejší vinaři konečně dočkali. Ročník 2018 lámal všechny dosavadní rekordy, objem sklizně ve výsledku činil neuvěřitelných 120 000 hektolitrů. Pokud jde o kvalitu, je srovnatelný s legendárním ročníkem 1947. Během jarních měsíců byly sice vinice vystaveny hrozbě chorob a plísní (především padlí révové), ale většina vinařů udržela vše pod kontrolou. Během vinobraní panovaly přímo dokonalé meteorologické podmínky, takže ke zpracování putovaly hrozny v perfektním hygienickém stavu. Během vinifikace se potvrdilo, že příroda obdařila ročník 2018 nejen mimořádnou rovnováhou kyselin a cukrů, ale i dokonalou zralostí a harmonií. Jednoznačným vítězem je zcela jistě odrůda Trousseau. Nikdy před tím nedosáhla takových výsledků, jako v tomto ročníku, který tak lze směle a bez přehánění označit za ročník Trousseau. Vína z této odrůdy jsou pevná, svůdně aromatická a nabízí dokonale vyzrálé taniny.
DEGUSTACE:
Côtes du Jura Litorne - název vína odkazuje na Drozda kvíčalu (La Grive litorne). Trousseau je specifická odrůda, kterou nikde jinde ve Francii nenajdeme. Barva je inkoustově tmavá, vůně připomíná aroma červených plodů, především malin a jahod. Chuť je vyzrálá a vyznačuje se výraznými tříslovinami, na patře cítíme kromě ovoce též stopu podzimního lesního podrostu. Závěr je svěží a dlouhý.
GASTRONOMIE
ideální pro kombinaci se zvěřinou, pečeným masem nebo aromatickými sýry. Doporučená teplota servisu: 15 - 18 ° C