Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 800 Kč a máte dopravu ZDARMA
Aktuality, články
29.08.2022
CLAVELIN - Historie jedné neobyčejné láhve
Je už neměnným pravidlem, že se v průběhu každé degustace jurských vín, jakmile dojde naslavné vin jaune (žluté víno), řeč stočí na zvláštní tvar lá... číst celé
07.08.2021
JURA - skvělá vína plná kontrastů
Je to už víc jak 15 let, co se věnujeme osobitým vínům z této nejopomíjenější francouzské vinařské oblasti. Pořádáme degustace, včetně snoubení jurský... číst celé
02.08.2018
Champagne 2018: Sklizeň začne o 14 dní dříve
S ohledem na vývoj počasí se očekává, že sklizeň započne asi o 14 dní dříve než je obvyklé. Na tiskové konferenci to oznámil Maxime Toubart, prezident... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Jura
  3. Vin Jaune
  4. Côtes du Jura «Vin Jaune» 2010, Le Clos des Grives

Côtes du Jura «Vin Jaune» 2010, Le Clos des Grives

Proslulé «Žluté víno», bohaté, opulentní a takřka nesmrtelné  Objem: 0,62 l

  REGION: JURA AOC: Côtes du Jura ODRŮDY: 100% Savagnin ORIENTACE VINICE: Jihovýchodní, jihozápadní STÁŘÍ VINIC: 35 let TERROIR: jílovito-vápencové RO... celý popis
Dostupnost
Není skladem
1 290 Kč
1 066 Kč
bez DPH
Momentálně není k dispozici
Číslo produktu:1191
Výrobce:Le Clos des Grives
Kompletní specifikace

 

REGION: JURA
AOC: Côtes du Jura
ODRŮDY: 100% Savagnin
ORIENTACE VINICE: Jihovýchodní, jihozápadní
STÁŘÍ VINIC: 35 let
TERROIR: jílovito-vápencové
ROČNÍK: 2010
VÝNOS: 25 hl/ha
ALKOHOL: 13,5 %
DOPORUČENÁ ARCHIVACE: 50 let a více
LIMITOVANÉ MNOŽSTVÍ: 1 000 láhví / rok 

 

 

Osobité bílé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Kromě specifické odrůdy Savagnin se zde daří také Chardonnay, ostatně, do Burgundska odtud není daleko.

Le Clos des Grives (Drozdí kamenná zeď) se nachází v malebné obci Chille, ležící na severovýchodní hranici města Lons-le-Saunier. Vinařství založil roku 1962 Gaston Charbonnier, průkopník ekologického hospodaření. Ostatně, Le Clos des Grives je je nejstarším bio-vinařstvím regionu, BIO certifikaci Nature et Progrès (založeno 1964) drží od roku 1968 ! Během posledních deseti let vinařství dvakrát změnilo majitele. Od roku 2017 jej řídí Benoît Mulin, velký průkopník a propagátor jurských vín, jenž dlouhá léta spolupracoval s neméně slavným Stéphanem Tissotem. Společníkem je mu bratranec Christophe Mulin.

TERROIR

Vinná réva se tu pěstuje již od středověku, kdy byly osázeny svahy s jihozápadní orientací v okolí města Lons-le-Saunier, proslulého svými solnými doly. Půda je tu převážně jílovito-vápencová a vinice se rozprostírají ve výšce meci 300 - 350 m n.m. 

ROČNÍK

Ročník 2010 dokonale završuje předcházející dva nádherné ročníky 2008 a 2009. Vše začalo velmi chladnou zimou, brzkým nástupem jara a citelným květnovým ochlazením. Začátek léta byl teplý a slunný, konec července oproti tomu přinesl množství srážek a nižší teploty. V srpnu se vrátilo pravé léto a hrozny tak mohly dohnat mírné zpoždění a začít dozrávat. Velkým problémem, vyžadujícím neustálou pozornost vinařovu, byly choroby - především padlí révové. Září bylo dokonalé a slunečné, takže sklizeň probíhala v poklidu a za velké spokojenosti zdejších vinařů. Sklizené hrozny vykazovaly dokonalou zralost při zachování potřebných kyselin.   

PROCES VÝROBY:

Sklizeň je striktně ruční. Hrozny jsou nejprve zbaveny třapin a poté lisovány v pneumatickém lisu. Kvašení probíhá spontánně a v nerezových tancích, následuje dlouhé školení vína v dubových sudech o objemu 228 litrů, samozřejmě bez přetáčení a dolévání. Na povrchu vína se utvoří kvasinkový závoj chránící jej před přílišnou oxidací a rychlým odpařováním. Po sedmi letech je víno připraveno k jemné filtraci a stáčení do láhví. Původní objem vína byl redukován asi o třetinu (z každého litru zbývá něco kolem 62 cl., proto se Vin Jaune stáčí do typických láhví typu clavelin o objemu 62 cl.). Během stáčení do láhví již není potřeba používat síru, neboť víno je již chráněno předchozí oxidací (kombinace SO₂ s aldehydy).                                                          

DEGUSTACE:

Vin Jaune je prostě klasika, nejvíc připomíná Sherry Manzanilla. Nyní takto mladé vin Jaune voní především po kvasinkách. Postupně však bude svůj charakter měnit. Ale už dnes můžeme kdesi vzadu detekovat zelené olivy, ořechy, citrusy, jablka, kandované ovoce a sladkou cibuli. To vše se bude postupem zrání drát nahoru. I když je víno stále ještě mladé, hloubka a potenciál jsou již zcela zřetelné. Toto víno, které se zrodilo ještě pod rukama Clauda Charbonniera (jde o jeho poslední ročník na Le Clos des Grives ), bude takřka nesmrtelné...                                      

GASTRONOMIE:

V gastronomii najde široké uplatnění. Skvostné bude ke kuřeti se smrži nebo hříbky na Vin Jaune. Lze vyzkoušet i ke šnekům po Lyonsku nebo telecímu brzlíku. Pokud dáváte přednost exotické kuchyni, bude si dokonale rozumět s curry a šafránem. Ze sýrů je nejlepší volbou vyzrálé Comté.

Servírujte při teplotě 12° C.                                                                                           

Dekantujte několik hodin předem !

 
 
HODNOCENÍ:
 
98-100/100 - Heiner Lobenberg
 
Zboží zařazeno v kategoriích
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz