Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Šumivá vína a Crémanty
- Crémant de Bourgogne
- Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs, Domaine Chavy-Chouet
Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs, Domaine Chavy-Chouet

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs, Domaine Chavy-ChouetSkladem630 Kč521 Kč bez DPH
DOMAINE CHAVY-CHOUET
O rodinné vinice (15 hektarů) se stará Romaric Chavy, zástupce již sedmé generace rodiny! Lahvovat vína pod vlastním jménem však začal až jeho dědeček roku 1982, do té doby prodávali veškeré hrozny zpracovávatelům a obchodníkům s vínem. Ten pravý rozjezd ale začal až rokem 2000, kdy svou první sklizeň uskutečnil (tehdy společně s mladým Ropiteauem z Ropiteau Frères) Romaricův otec Hubert Chavy. Začínal s 4 000 lahvemi a ve chvíli kdy rodinnou firmu předával synovi, plnil už 80 000 lahví. Hubert Chavy byl neřízená střela, milovník života, člověk až extravagantní - a taková bývala i jeho vína. Oproti tomu vína Romaricova jsou jemnější, mají větší finesu a jemnost. Pokud jde o druhou část názvu vinařství, jméno Chouet patřilo za svobodna Romaricově matce. Než se s ní Hubert rozvedl, nesla firma jméno Claude et Hubert Chavy-Chouet, roky následující zůstalo na etiketách jen jméno Hubertovo. Syn Romaric pak vrátil na etikety i matčino jméno.
VINICE
Hrozny pro výrobu tohoto Crémantu pocházejí z jílovitých parcel na pozemcích obce Puligny-Montrachet. Jedná se o poměrně mladé vinice (7 - 10 let). Sklizeň je výhradně manuální.
VINIFIKACE
Po pečlivém vytřídění hroznů dochází k velmi šetrnému lisování za pomocí pneu-matického lisu, Takto vylisovaný mošt se následně přesune do inoxových kádí, kde během 24 hodin dochází k přirozenému usazení kalů za studena. Po odkalení může započít alkoholická fermentace. Po jejím ukončení je tiché víno dalších 18 měsíců školeno ve starších dubových sudech. Pak teprve přichází na řadu druhotné kvašení v láhvi, tzv. méthode traditionelle, neboli tradiční (čili šampaňská) metoda. Během tohoto procesu se tiché víno mění ve víno šumivé. Po skončení druhotného kvašení zůstává víno ve sklepě ležet na kalech ještě dalších minimálně 18 měsíců (při teplotě mezi 12 -15 °C.). Finální fázi představuje odstřelení kalů - degorzáž, doplnění chybějícího vína expedičním likérem a definitivní uzavření láhve korkem, zajištěným drátěným košíčkem.
DEGUSTACE
Čistý a elegantní Crémant vyvážené struktury a velmi jemného, dlouhotrvajícího perlení. Barva je zářivě slámová se zlatými odlesky. Intenzivní vůni citrusů, jablek, meruněk, bílých broskví a vanilkového krému obohacuje jemný kouřový podtón s dotykem briošek a lískových oříšků. Ústa jsou velmi suchá a zakulacená. Na patře se postupně odkrývají tóny jablek, limetek a asijských hrušek, ale také rafinovaná mineralita. Závěr je dlouhý a gurmánsky šťavnatý.
GASTRONOMIE
Spíše jak aperitiv, doporučujeme toto perlivé víno servírovat ke složitější gastronomii, jako jsou Casoulette, krabí soufflé či sofistikovanější úpravy ryb. Samozřejmě skvěle doprovodí též čerstvé plody moře. Servírujte při teplotě 8 -10 ° C.
HODNOCENÍ