Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 800 Kč a máte dopravu ZDARMA
Aktuality, články
29.08.2022
CLAVELIN - Historie jedné neobyčejné láhve
Je už neměnným pravidlem, že se v průběhu každé degustace jurských vín, jakmile dojde naslavné vin jaune (žluté víno), řeč stočí na zvláštní tvar lá... číst celé
07.08.2021
JURA - skvělá vína plná kontrastů
Je to už víc jak 15 let, co se věnujeme osobitým vínům z této nejopomíjenější francouzské vinařské oblasti. Pořádáme degustace, včetně snoubení jurský... číst celé
02.08.2018
Champagne 2018: Sklizeň začne o 14 dní dříve
S ohledem na vývoj počasí se očekává, že sklizeň započne asi o 14 dní dříve než je obvyklé. Na tiskové konferenci to oznámil Maxime Toubart, prezident... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Šumivá vína
  3. Šumivá vína a Crémanty
  4. Crémant de Bourgogne
  5. Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs, Domaine Chavy-Chouet

Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs, Domaine Chavy-Chouet

Špičkový Crémant intenzivního aroma a jemnosti.  Objem: 0,75 l

  REGION: Burgundsko (Côte-d'Or)                                       AOP: Crémant de Bourgogne           VINICE: 0,5 ha v Puligny-Montrachet (10 let... celý popis
Dostupnost
Skladem
630 Kč
521 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:1263
Výrobce:Domaine Chavy-Chouet
Kompletní specifikace

 

REGION: Burgundsko (Côte-d'Or)                                      
AOP: Crémant de Bourgogne          
VINICE: 0,5 ha v Puligny-Montrachet (10 let staré hlavy)
ODRŮDA: 100 % Chardonnay
TERROIR: Jíly
ROČNÍK: NV (na kalech min. 45 měsíců)
KATEGORIE: brut              
DOSÁŽ: 6 g/l
ALKOHOL: 12 %
ARCHIVACE: do 2024                            

 

 

DOMAINE CHAVY-CHOUET

O rodinné vinice (15 hektarů) se stará Romaric Chavy, zástupce již sedmé generace rodiny! Lahvovat vína pod vlastním jménem však začal až jeho dědeček roku 1982, do té doby prodávali veškeré hrozny zpracovávatelům a obchodníkům s vínem. Ten pravý rozjezd ale začal až rokem 2000, kdy svou první sklizeň uskutečnil (tehdy společně s mladým Ropiteauem z Ropiteau Frères) Romaricův otec Hubert Chavy. Začínal s 4 000 lahvemi a ve chvíli kdy rodinnou firmu předával synovi, plnil už 80 000 lahví. Hubert Chavy byl neřízená střela, milovník života, člověk až extravagantní - a taková bývala i jeho vína. Oproti tomu vína Romaricova jsou jemnější, mají větší finesu a jemnost. Pokud jde o druhou část názvu vinařství, jméno Chouet patřilo za svobodna Romaricově matce. Než se s ní Hubert rozvedl, nesla firma jméno Claude et Hubert Chavy-Chouet, roky následující zůstalo na etiketách jen jméno Hubertovo. Syn Romaric pak vrátil na etikety i matčino jméno. 

 

VINICE 

Hrozny pro výrobu tohoto Crémantu pocházejí z jílovitých parcel na pozemcích obce Puligny-Montrachet. Jedná se o poměrně mladé vinice (7 - 10 let). Sklizeň je výhradně manuální.

 

VINIFIKACE

Po pečlivém vytřídění hroznů dochází k velmi šetrnému lisování za pomocí pneu-matického lisu, Takto vylisovaný mošt se následně přesune do inoxových kádí, kde během 24 hodin dochází k přirozenému usazení kalů za studena. Po odkalení může započít alkoholická fermentace. Po jejím ukončení je tiché víno dalších 18 měsíců školeno ve starších dubových sudech. Pak teprve přichází na řadu druhotné kvašení v láhvi, tzv. méthode traditionelle, neboli tradiční (čili šampaňská) metoda. Během tohoto procesu se  tiché víno mění ve víno šumivé. Po skončení druhotného kvašení zůstává víno ve sklepě ležet na kalech ještě dalších minimálně 18 měsíců (při teplotě mezi 12 -15 °C.). Finální fázi představuje odstřelení kalů - degorzáž, doplnění chybějícího vína expedičním likérem a definitivní uzavření láhve korkem, zajištěným drátěným košíčkem. 

 

DEGUSTACE

Čistý a elegantní Crémant vyvážené struktury a velmi jemného, dlouhotrvajícího perlení. Barva je zářivě slámová se zlatými odlesky. Intenzivní vůni citrusů, jablek, meruněk, bílých broskví a vanilkového krému obohacuje jemný kouřový podtón s dotykem briošek a lískových oříšků. Ústa jsou velmi suchá a zakulacená. Na patře se postupně odkrývají tóny jablek, limetek a  asijských hrušek, ale také rafinovaná mineralita. Závěr je dlouhý a gurmánsky šťavnatý.

 

GASTRONOMIE 

Spíše jak aperitiv, doporučujeme toto perlivé víno servírovat ke složitější gastronomii, jako jsou Casoulette, krabí soufflé či sofistikovanější úpravy ryb. Samozřejmě skvěle doprovodí též čerstvé plody moře.                                                                                    Servírujte při teplotě  8 -10 ° C.     

 

HODNOCENÍ

92/100  -  Wine & Spirits Magazine
91/100  -  International Wine Review

 

Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz