Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Šumivá vína a Crémanty
- Crémant de Bourgogne
- Crémant de Bourgogne "Jeanne Thomas" 2017 blanc de blancs extra brut, Louis Picamelot
Crémant de Bourgogne "Jeanne Thomas" 2017 blanc de blancs extra brut, Louis Picamelot

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Crémant de Bourgogne "Jeanne Thomas" 2017 blanc de blancs extra brut, Louis PicamelotNení skladem495 Kč409 Kč bez DPH
Maison Louis Picamelot byl založen roku 1926, tedy ještě dávno před ustanovením klasifikace Crémant de Bourgogne. Do roku 1975 tak vinařství vyrábělo "Vin Mousseux" a patřilo mezi vůbec první vinařské domy v Rully produkující šumivá vína. Maison Louis Picamelot neustále rozšiřuje své parcely a jeho produkce dnes čítá kolem 350 tisíc láhví, z toho 170 tisíc jich připadá na Crémant de Bourgogne.
VINICE
Hrozny pro výrobu tohoto crémantu pocházejí z rodinných parcel několika oblastí: Côte Chalonnaise, Côte de Beaune a Côte de Nuits.
VINIFIKACE
Hrozny jsou sklízeny výhradně ručně. Po jejich vytřídění dochází k velmi šetrnému lisování za pomocí pneumatického lisu, kde jsou jen lehce namáčknuty tak, aby bobule pouze popraskaly. Tak je získán vysoce kvalitní mošt - Tête de Cuvée. Zásada zní: ze 150 kg hroznů je vylisováno max. 75 litrů moštu. Takto vylisovaný mošt se následně přesune do inoxových kádí, kde během 24 hodin dochází k přirozenému usazení kalů za studena. Po odkalení může započít alkoholická fermentace, přičemž 70% moštu kvasí v nerezových tancích a 30% moštu ve starších dubových sudech. Po ukončení alkoholického kvašení jsou vína smíchána do finální směsi a výsledné cuvée naplněno do láhví. V tento okamžik přichází na řadu druhotné kvašení v láhvi, tzv. méthode traditionelle, neboli tradiční (čili šampaňská) metoda. Během tohoto procesu se tiché víno mění ve víno šumivé. Po skončení druhotného kvašení zůstává víno ve sklepě ležet na kalech ještě dalších minimálně 18 měsíců (při teplotě mezi 12 -15 °C.). Teprve pak přijde na řadu jejich odstřelení - tzv. degorzáž, doplnění chybějícího vína expedičním likérem a definitivní uzavření láhve korkem, zajištěným drátěným košíčkem. Přesný datum degorzáže naleznete na zadní etiketě každé láhve - víno doporučujeme otevřít po uplynutí alespoň šesti měsíců od tohoto data, neboť každé šumivé víno potřebuje určitý čas pro harmonizaci.
DEGUSTACE
Cuvée Jeanne Thomas blanc de blancs vás zve do světa elegance. Tento "dámský" Crémant vyniká jemností a šarmem. Barva je zářivá se zelenkavými odlesky, perlení velmi jemné a dlouhotrvající. V nose rozeznáváme komplexní a jemné aroma: bílé květy (především zimolez a akát), bílé ovoce (hrušky, sušené meruňky) a vanilku. V ústech se harmonicky mísí tóny citrusů s tóny bílých květů a jemným vanilkovým podtónem. Tato skvělá struktura je podpořena svěžestí a kulatostí. Závěr je ovocný, suchý a dlouhý.
GASTRONOMIE: Cuvée velké čistoty a harmonie je dokonalým gastronomickým vínem, přímo předurčeným k párování s pokrmy. Nejlépe vynikne v kombinaci s čerstvými mořskými plody, ústřicemi a nejjemnějšími rybími pokrmy.