Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 800 Kč a máte dopravu ZDARMA
Aktuality, články
29.08.2022
CLAVELIN - Historie jedné neobyčejné láhve
Je už neměnným pravidlem, že se v průběhu každé degustace jurských vín, jakmile dojde naslavné vin jaune (žluté víno), řeč stočí na zvláštní tvar lá... číst celé
07.08.2021
JURA - skvělá vína plná kontrastů
Je to už víc jak 15 let, co se věnujeme osobitým vínům z této nejopomíjenější francouzské vinařské oblasti. Pořádáme degustace, včetně snoubení jurský... číst celé
02.08.2018
Champagne 2018: Sklizeň začne o 14 dní dříve
S ohledem na vývoj počasí se očekává, že sklizeň započne asi o 14 dní dříve než je obvyklé. Na tiskové konferenci to oznámil Maxime Toubart, prezident... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Šumivá vína
  3. Šumivá vína a Crémanty
  4. Crémant du Jura
  5. Crémant du Jura 2018 brut blanc de blanc, Le Clos des Grives

Crémant du Jura 2018 brut blanc de blanc, Le Clos des Grives

100% Chardonnay, špičkový jurský Crémant v BIO kvalitě   Objem: 0,75 l

  REGION: Jura AOP: Crémant du Jura  ODRŮDA: 100% Chardonnay VINICE: parcely v Côtes du Jura, stáří 35 let VÝNOS: 35 hl/ha ROČNÍK: 2018 (vin de base) ... celý popis
Dostupnost
Není skladem
490 Kč
405 Kč
bez DPH
Momentálně není k dispozici
Číslo produktu:15
Výrobce:Le Clos des Grives
Kompletní specifikace

 

REGION: Jura
AOP: Crémant du Jura 
ODRŮDA: 100% Chardonnay
VINICE: parcely v Côtes du Jura, stáří 35 let
VÝNOS: 35 hl/ha
ROČNÍK: 2018 (vin de base)
KATEGORIE: Brut
DOZÁŽ: 5,5 g/l (0,6 cl dozážního likéru)
ARCHIVACE: do 2024
ALKOHOL: 12 % 
PRODUKCE: 4 000 / rok

 

 

Osobité šumivé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším bezmála 20 000!! Kromě specifické odrůdy Savagnin se zde daří také Chardonnay, ostatně, do Burgundska odtud není daleko.

Le Clos des Grives (Drozdí kamenná zeď) se nachází v malebné obci Chille, ležící na severovýchodní hranici města Lons-le-Saunier. Vinařství založil roku 1962 Gaston Charbonnier, průkopník ekologického hospodaření. Ostatně, Le Clos des Grives je je nejstarším bio-vinařstvím regionu, BIO certifikaci Nature et Progrès (založeno 1964) drží od roku 1968 ! Během posledních deseti let vinařství dvakrát změnilo majitele. Od roku 2017 jej řídí Benoît Mulin, velký průkopník a propagátor jurských vín, jenž dlouhá léta spolupracoval s neméně slavným Stéphanem Tissotem. Společníkem je mu bratranec Christophe Mulin.

 

TERROIR

Vinná réva se tu pěstuje již od středověku, kdy byly osázeny svahy s jihozápadní orientací v okolí města Lons-le-Saunier, proslulého svými solnými doly. Půda je tu převážně jílovito-vápencová a vinice se rozprostírají ve výšce meci 300 - 350 m n.m. Pro výrobu šumivého vína se smí používat pouze hrozny z předem deklarovaných parcel.

ROČNÍK 2018

Základním vínem, tzv vin de base, je ročník 2018, doplněný několika ročníky rezervními. Po několika chudých letech, kdy docházelo k výraznému poklesu objemu sklizených hroznů (region stíhaly především mrazy a kroupy), se zdejší vinaři konečně dočkali ročníku zároveň bohatého na objem i skvělého co do kvality. Nejlépe si vedly modré odrůdy Trousseau a Poulsard, ale také bílá vína dosahovala mnohdy pozoruhodných výsledků. Vína z odrůdy Chardonnay jsou více heterogenní než bývá zvykem, ta z apelace Arbois mohou postrádat potřebnou kyselinu, proto je zde nutné vybírat vína od prověřených a zkušených vinařů. Na jihu byla situace mnohem lepší, bílá z Côtes du Jura dokonce mírně zastínila vína červená, Chardonnay i Savagnin tu vykazují nádhernou zralost. Vína z nejlepších poloh v sobě kombinují kulatost, gurmánskost a harmonickou svěžest. Shodně se vyhýbají i nebezpečí přílišného alkoholu a hořkosti. Vína postavená na Savagninu budou dlouhověká, neboť většina z nich si dlouhá léta udrží brilantní kyselinu.

PROCES VÝROBY

Hrozny jsou sklízeny na převážně vápencových půdách, sklizeň je striktně ruční. Hrozny jsou lisovány vcelku v pneumatickém lisu, objem vylisovaného moštu je max. 100 litrů ze 150 kg hroznů. Alkoholická a malolaktická fermentace probíhá v nerezových tancích. Následuje druhotné kvašení v láhvi a 24 měsíční ležení na kalech. Teprve pak je víno odstřeleno a dolito dozážním likérem s velmi nízkou dávkou cukru.

DEGUSTACE

Barva je světle zlatá se zelenkavými odlesky. V nose cítíme květ akátu, karamel, pazourek a jemný kouřový podtón. Perlení je velmi jemné a dlouhotrvající. Ústa jsou živá a velmi svěží. Elegantní struktura postupně odhaluje tóny šťavnatých jablek, hrušek, kvasinek a lískových oříšků. Na konci cítíme lehký tón pepře. Závěr je hedvábný, středně dlouhý s ovocně sladkým závěrem.

GASTRONOMIE

Aperitiv, lehké dezerty.                                                                                                                    Servírujte při teplotě 7 - 9 ° C.

 

 

HODNOCENÍ

91/100 - Falstaff
95/100 - Heiner Lobenberg (Gute-Weine)

 

Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz