Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Burgundsko
- Beaujolais
- Cru Beaujolais - Brouilly «Pisse Vieille» 2020, Domaine Lathuilière-Gravallon
Cru Beaujolais - Brouilly «Pisse Vieille» 2020, Domaine Lathuilière-Gravallon

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 1
- Komentáře 0
- Cru Beaujolais - Brouilly «Pisse Vieille» 2020, Domaine Lathuilière-GravallonSkladem420 Kč347 Kč bez DPH
Domaine Lathuilière-Gravallon je rodinné vinařství, produkující jedenáct vín pěti různých apelací, především kategorie Beaujolais Cru. Společnost řídí Cathy a Cédric Lathuilièrovi, zástupci páté generace rodiny, jenž vinařství založila už roku 1875.
Veškeré procesy tu probíhají v autentickém duchu tradice. Půda mezi řádky je přirozeně zatravněná, práce ve vinici probíhají jen s minimálním využitím mechanizace. Sklizeň je samozřejmě manuální, třídění hroznů pečlivé – k dalšímu zpracování míří pouze zdravé a plísněmi nenapadené hrozny. Již deset let nejsou ve vinicích používány žádné prostředky na hubení plevele a fytosanitární ochrana omezena jen na nezbytné minimum.
CRU BEAJOLAIS
Vína z kraje Beaujolais jsou u nás dlouhodobě podceňována a nedostává se jim úcty, kterou si zasluhují. Na vině je samozřejmě obrovské množství mladého Beaujolais velmi různé kvality, které každý třetí čtvrtek v listopadu doslova zaplaví svět. Na druhou stranu, byl to právě tento marketingový počin, který vínům z Beaujolais přinesl mezinárodní věhlas. Pro samý humbuk kolem Beaujolais nouveau sa však zapomíná, že je zde také deset velmi kvalitních Crus, schopných produkovat nádherná a v některých případech i mimořádná a dlouhověká vína. Všech deset apelací najdeme na severu Beaujolais a mezi ta nejtrvanlivější Crus patří Moulin à Vent, Morgon, Côte de Brouilly a Brouilly.
BROUILLY
Terroir Brouilly je velmi rozmanitý, vinice se rozprostírají na pozemcích hned šesti obcí. Díky této situaci lze v apelaci Brouilly najít mnoho stylů a chutí. Od vín květinových aromat, přes vína jemná až po ta tělnatá a ohnivá.
VINICE PISSE VIEILLE
Vinice Pisse Vieille, ležící v severní části apelace, má vskutku bizarní název. Její překlad totiž zní Čůrej stará a váže se k ní tato legenda:
Jisté nedoslýchavé babce se na konci svaté zpovědi dostalo od místního faráře příkazu jíti domů a více už nehřešit. Ona nahluchlá nešťastnice však rozuměla, že má jít domů a už nikdy nemočit. Jejímu manželovi se ale takové doporučení moc nezdálo a když už se nešťastnice kroutila v nepředstavitelných bolestech, vypravil se za farářem. Jakmile seznal pravý stav věcí, uháněl co nejkratší cestou domů - vinice nevinice. A už zdáli na ženu křičel: Čůrej stará, čůrej! Tak prý vinice přišla ke svému jménu…
ROČNÍK 2020
Mírná zima vedla k brzkému pučení už koncem března, také v dubnu a květnu bylo poměrně teplo a sucho. První kvetení se tak objevilo velmi brzy (20. května). Do konce měsíce už kvetly všechny parcely. Červen tento překotný vývoj zpomalil, prvních čtrnáct dní přišlo chladnější počasí s množstvím srážek. Od druhé poloviny června až do poloviny srpna panovalo horké a velmi suché počasí, takže sklizeň byla zahájena už 20. srpna, což ji řadí k těm nejranějším od r. 2003. Poslední dva týdny sklizně došlo k výraznému ochlazení. Kvalita vín ročníku 2020 je nakonec hodně odvislá od konkrétního terroiru. Písčité parcely trpěly spalujícím vederem a hrozny zde sklízené byly často upečené, kde však réva mohla těžit z vlhkého podloží a jílů, je kvalita vynikající, navzdory horku si vína uchovala svěžest a také objem sklizně je více jak uspokojivý. Vína mají předpoklad k dobrému a dlouhodobějšímu zrání.
PROCES VÝROBY
Manuální sklizeň a velmi pečlivé třídění hroznů. Část hroznů jde k dalšímu zpracování odtřapených a část v celku. Vinifikace probíhá částečně klasicky a částečně za pomocí karbonické macerace, při níždochází k dokonalému obarvení moštu od matolin a získání potřebných taninů. Takto víno kvasí asi 10 – 16 dní. Pro následné 12 měsíční zrání slouží cementové nádrže s pryskyřicovým nátěrem. Nakonec víno projde šetrnou filtrací a je lahvováno.
DEGUSTACE
Intenzivně rubínová barva s fialovými odlesky. Svěží a intenzivní aroma třešní, červeného ovoce (třešně, višně) a ostružin. Zřejmý je též jemný křídový podtón. Svěží chuť je sametově hebká, subtilní tóny jahod jsou v dokonalé rovnováze s elegantní tříslovinou a jemnou mineralitou. Tělo má velmi dobrou strukturu a dlouhý osvěžující závěr gurmánského rázu.
PÁROVÁNÍ
Studené předkrmy, vepřová pečeně, španělská Paella, čerstvé sýry
Servírujte při teplotě 18° až 20° C.
HODNOCENÍ