Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Burgundsko
- Beaujolais
- Cru Beaujolais - Brouilly «Vieille Vigne» 2020, Domaine Lathuilière-Gravallon
Cru Beaujolais - Brouilly «Vieille Vigne» 2020, Domaine Lathuilière-Gravallon

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Cru Beaujolais - Brouilly «Vieille Vigne» 2020, Domaine Lathuilière-GravallonSkladem490 Kč405 Kč bez DPH
Domaine Lathuilière-Gravallon je rodinné vinařství, produkující jedenáct vín pěti různých apelací, především kategorie Beaujolais Cru. Společnost řídí Cathy a Cédric Lathuilièrovi, zástupci páté generace rodiny, jenž vinařství založila už roku 1875.
Veškeré procesy tu probíhají v autentickém duchu tradice. Půda mezi řádky je přirozeně zatravněná, práce ve vinici probíhají jen s minimálním využitím mechanizace. Sklizeň je samozřejmě manuální, třídění hroznů pečlivé – k dalšímu zpracování míří pouze zdravé a plísněmi nenapadené hrozny. Již deset let nejsou ve vinicích používány žádné prostředky na hubení plevele a fytosanitární ochrana omezena jen na nezbytné minimum.
CRU BEAJOLAIS
Vína z kraje Beaujolais jsou u nás dlouhodobě podceňována a nedostává se jim úcty, kterou si zasluhují. Na vině je samozřejmě obrovské množství mladého Beaujolais velmi různé kvality, které každý třetí čtvrtek v listopadu doslova zaplaví svět. Na druhou stranu, byl to právě tento marketingový počin, který vínům z Beaujolais přinesl mezinárodní věhlas. Pro samý humbuk kolem Beaujolais nouveau sa však zapomíná, že je zde také deset velmi kvalitních Crus, schopných produkovat nádherná a v některých případech i mimořádná a dlouhověká vína. Všech deset apelací najdeme na severu Beaujolais a mezi ta nejtrvanlivější Crus patří Moulin à Vent, Brouilly, Côte de Brouilly a Morgon.
BROUILLY - PISSE VIEILLE
Terroir Brouilly je velmi rozmanitý, vinice se rozprostírají na pozemcích hned šesti obcí. Díky této situaci lze v apelaci Brouilly najít mnoho stylů a chutí. Od vín květinových aromat, přes vína jemná až po ta tělnatá a ohnivá. Toto výjimečné cuvée pochází z hroznů slavné vinice Pisse Vieille, ležící v severní části apelace. Název je to vskutku bizarní, neboť v překladu zní Čůrej stará . Váže se k němu následující legenda:
Jisté nedoslýchavé babce se na konci svaté zpovědi dostalo od místního faráře příkazu jíti domů a více už nehřešit. Ona nahluchlá nešťastnice však rozuměla, že má jít domů a už nikdy nemočit. Jejímu manželovi se ale takové doporučení moc nezdálo a když už se nešťastnice kroutila v nepředstavitelných bolestech, vypravil se za farářem. Jakmile seznal pravý stav věcí, uháněl co nejkratší cestou domů - vinice nevinice. A už zdáli na ženu křičel: Čůrej stará, čůrej! Tak prý vinice přišla ke svému jménu…
ROČNÍK 2020
Mírná zima vedla k brzkému pučení už koncem března, také v dubnu a květnu bylo poměrně teplo a sucho. První kvetení se tak objevilo velmi brzy (20. května). Do konce měsíce už kvetly všechny parcely. Červen tento překotný vývoj zpomalil, prvních čtrnáct dní přišlo chladnější počasí s množstvím srážek. Od druhé poloviny června až do poloviny srpna panovalo horké a velmi suché počasí, takže sklizeň byla zahájena už 20. srpna, což ji řadí k těm nejranějším od r. 2003. Poslední dva týdny sklizně došlo k výraznému ochlazení. Kvalita vín ročníku 2020 je nakonec hodně odvislá od konkrétního terroiru. Písčité parcely trpěly spalujícím vederem a hrozny zde sklízené byly často upečené, kde však réva mohla těžit z vlhkého podloží a jílů, je kvalita vynikající, navzdory horku si vína uchovala svěžest a také objem sklizně je více jak uspokojivý. Vína mají předpoklad k dobrému a dlouhodobějšímu zrání.
PROCES VÝROBY
Striktně ruční sklizeň a pečlivá selekce jen těch nejkvalitnějších hroznů. Následuje částečné odtřapení, to aby třísloviny byly hebké a poddajné. Fermentace probíhá klasickou beaujolaiskou metodou - vína kvasí cca 10 až 18 dní při kontrolované teplotě. Pro následné zrání jsou používány 285 kde víno stráví asi 4 měsíce. Poslední fází je plnění do láhví, přičemž víno není filtrováno.
DEGUSTACE
Temně rubínová barva s fialovými odlesky. V nose je víno velmi aromatické, cítíme především tóny drobného červeného ovoce (třešně, višně). Po krátkém provzdušnění se přidávají jemná aromata černého pepře, pražené kávy, vanilky i lehký podtón dubu, jenž ale nikterak nepřebíjí ovocnost buketu. V ústech je víno zakulacené s bohatou strukturou. Cítíme zralé třešně, višně a jemný vanilkový podtón. Nyní robustní víno bude během ležení postupně zjemňovat a stále více evokovat pinotová vína. Dlouhý závěr je podmanivě šťavnatý a jemně minerální. Víno je určeno k delší archivaci, lze jej nechat ležet až dvanáct let, ale v nejlepší kondici bude ve stáří 6 - 8 let.
PÁROVÁNÍ
Červená masa, zvěřina, Boeuf bourguignon, hovězí žebra
Doporučená teplota servisu: 17°- 19° C.