Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Burgundsko
- Beaujolais
- Cru Beaujolais - Morgon «Corcelette» 2021, Domaine Lathuilière-Gravallon
Cru Beaujolais - Morgon «Corcelette» 2021, Domaine Lathuilière-Gravallon

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Cru Beaujolais - Morgon «Corcelette» 2021, Domaine Lathuilière-GravallonNení skladem420 Kč347 Kč bez DPH
Domaine Lathuilière-Gravallon je rodinné vinařství, produkující jedenáct vín pěti různých apelací, především kategorie Cru Beaujolais. Společnost řídí Cathy a Cédric Lathuilièrovi, zástupci páté generace rodiny, jenž vinařství založila už roku 1875.
Veškeré procesy tu probíhají v autentickém duchu tradice. Půda mezi řádky je přirozeně zatravněná, práce ve vinici probíhají jen s minimálním využitím mechanizace. Sklizeň je samozřejmě manuální, třídění hroznů pečlivé – k dalšímu zpracování míří pouze zdravé a plísněmi nenapadené hrozny. Již deset let nejsou ve vinicích používány žádné prostředky na hubení plevele a fytosanitární ochrana omezena jen na nezbytné minimum.
CRU BEAUJOLAIS
Vína z kraje Beaujolais jsou u nás dlouhodobě podceňována a nedostává se jim úcty, kterou si zasluhují. Na vině je samozřejmě obrovské množství mladého Beaujolais velmi různé kvality, které každý třetí čtvrtek v listopadu doslova zaplaví svět. Na druhou stranu, byl to právě tento marketingový počin, který vínům z Beaujolais přinesl mezinárodní věhlas. Pro samý humbuk kolem Beaujolais nouveau sa však zapomíná, že je zde také deset velmi kvalitních Crus, schopných produkovat nádherná a v některých případech i mimořádná a dlouhověká vína. Všech deset apelací najdeme na severu Beaujolais a mezi ta nejtrvanlivější Crus patří Moulin à Vent, Brouilly, Côte de Brouilly a samozřejmě Morgon.
MORGON
Geologická povaha zdejšího terroiru je složitá, půdy tvoří zvětralé horniny s menším či větším obsahem jílu. Vína apelace Morgon jsou aromatická - za mlada se vyznačují ovocnou dominancí peckového ovoce, především třešní a višní. Výrazné jsou též tóny skořice, lékořice a zázvoru. V těchto bohatých vínech mimořádné textury jsou zastoupeny třísloviny a dokáží dlouho vyzrávat. Říká se o nich, že morgonují, tj. mění se během stárnutí na složitá a aromatická vína.
Morgon «Corcelette» je parcela na severozápad od Villié Morgon, podloží tvoří žuly a prehistorické sedimenty.
KLASICKÝ ROČNÍK 2021
Ročník 2021 byl extrémně náročný v celé vinařské Francii - mrazy, krupobití, časté deště… První odhad ztrát v regionu Beaujolais hovořil o cca 30 %. Mohlo to ale dopadnout ještě hůř, jak můžeme vidět např. v nedalekém Burgundsku. Kvalita ročníku 2021 je však velmi dobrá, červená vína se vyznačují živostí, harmonií a svěžestí.
Sklizeň začala v polovině září a smrskla se do čtrnácti dnů, přičemž panovalo poměrně chladné počasí. Vína jsou tak čerstvá, živá a oproti minulým horkým ročníkům i umírněná co do množství alkoholu. Vinaři, kteří správně zvolili datum sklizně a pečlivě třídili, získali velmi delikátní, ovocný a méně alkoholem nabitý ročník, který ocení především milovníci klasických vín. Bohužel, vzhledem k nizkým výnosům nebude vína mnoho.
PROCES VÝROBY
Sklizeň je striktně ruční, třídění hroznů velmi pečlivé. K dalšímu zpracování jdou hrozny vcelku, bez odtřapení. Kvašení probíhá částečně karbonickou macerací, při níž dochází k dokonalému obarvení moštu od matolin i získání potřebných taninů. Takto víno kvasí asi 10 – 16 dní. Zbytek kvasí tradičně v cementových nádržích s pryskyřicovým nátěrem. Pak je část vína stočena do velkých dubových kádí (7-8 letých), zbytek zůstává v betonových nádržích. Po dvanácti měsících jsou na řadě asambláž, jemná filtrace a plnění do láhví.
DEGUSTACE
Sytě fialová barva, aroma výrazné, plné ovocných tónů, evokujících především zralé višně, jahody a ostružiny. Kromě toho je tu též aroma černého pepře a tmavé čokolády. V ústech je víno pěkně zakulacené a šťavnaté s pevnými a vyzrálými tříslovinami. Tělo má velmi doboru strukturu, chuť je intenzivní a skvěle odráží vynikající ročník 2020. Dlouhý závěr zanechává na patře pocit svěžesti a ovocnosti. Během ležení bude víno postupně zjemňovat, ideální doba archivace je 5 - 7 let, ale víno může ve sklepě vyzrávat i o něco déle.
PÁROVÁNÍ
Paštiky, grilovaná masa, Pot-au-feu, exotické pokrmy.
Doporučená teplota servisu: 15°- 18° C.
HODNOCENÍ