Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Burgundsko
- Beaujolais
- Cru Beaujolais - Morgon «Vieille Vigne» 2020, Domaine Lathuilière-Gravallon
Cru Beaujolais - Morgon «Vieille Vigne» 2020, Domaine Lathuilière-Gravallon

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 1
- Komentáře 0
- Cru Beaujolais - Morgon «Vieille Vigne» 2020, Domaine Lathuilière-GravallonSkladem540 Kč446 Kč bez DPH
Domaine Lathuilière-Gravallon je rodinné vinařství, produkující jedenáct vín pěti různých apelací, především kategorie Beaujolais Cru. Společnost řídí Cathy a Cédric Lathuilièrovi, zástupci páté generace rodiny, jenž vinařství založila už roku 1875.
Veškeré procesy tu probíhají v autentickém duchu tradice. Půda mezi řádky je přirozeně zatravněná, práce ve vinici probíhají jen s minimálním využitím mechanizace. Sklizeň je samozřejmě manuální, třídění hroznů pečlivé – k dalšímu zpracování míří pouze zdravé a plísněmi nenapadené hrozny. Již deset let nejsou ve vinicích používány žádné prostředky na hubení plevele a fytosanitární ochrana omezena jen na nezbytné minimum.
CRU BEAJOLAIS
Vína z kraje Beaujolais jsou u nás dlouhodobě podceňována a nedostává se jim úcty, kterou si zasluhují. Na vině je samozřejmě obrovské množství mladého Beaujolais velmi různé kvality, které každý třetí čtvrtek v listopadu doslova zaplaví svět. Na druhou stranu, byl to právě tento marketingový počin, který vínům z Beaujolais přinesl mezinárodní věhlas. Pro samý humbuk kolem Beaujolais nouveau sa však zapomíná, že je zde také deset velmi kvalitních Crus, schopných produkovat nádherná a v některých případech i mimořádná a dlouhověká vína. Všech deset apelací najdeme na severu Beaujolais a mezi ta nejtrvanlivější Crus patří Moulin à Vent, Brouilly, Côte de Brouilly a Morgon.
MORGON
Geologická povaha zdejšího terroiru je složitá, půdy tvoří zvětralé horniny s menším či větším obsahem jílu. Vína apelace Morgon jsou aromatická - za mlada se vyznačují ovocnou dominancí peckového ovoce, především třešní a višní. Výrazné jsou též tóny skořice, lékořice a zázvoru. V těchto bohatých vínech mimořádné textury jsou zastoupeny třísloviny a dokáží dlouho vyzrávat. Říká se o nich, že morgonují, tj. mění se během stárnutí na složitá a aromatická vína.
ROČNÍK 2020
Mírná zima vedla k brzkému pučení už koncem března, také v dubnu a květnu bylo poměrně teplo a sucho. První kvetení se tak objevilo velmi brzy (20. května). Do konce měsíce už kvetly všechny parcely. Červen tento překotný vývoj zpomalil, prvních čtrnáct dní přišlo chladnější počasí s množstvím srážek. Od druhé poloviny června až do poloviny srpna panovalo horké a velmi suché počasí, takže sklizeň byla zahájena už 20. srpna, což ji řadí k těm nejranějším od r. 2003. Poslední dva týdny sklizně došlo k výraznému ochlazení. Kvalita vín ročníku 2020 je nakonec hodně odvislá od konkrétního terroiru. Písčité parcely trpěly spalujícím vederem a hrozny zde sklízené byly často upečené, kde však réva mohla těžit z vlhkého podloží a jílů, je kvalita vynikající, navzdory horku si vína uchovala svěžest a také objem sklizně je více jak uspokojivý. Vína mají předpoklad k dobrému a dlouhodobějšímu zrání.
PROCES VÝROBY
Morgon «Vieille Vigne» je vyrobeno z velmi starých keřů (70 – 100 letých). Sklizeň je striktně ruční, třídění hroznů velmi pečlivé. Kvašení probíhá částečnou karbonickou macerací, zbytek je fermentován v betonových tancích. Tento procestrvá 10 -1 2 dnů. Pak je víno stočeno do starších dubových sudů (7-8 letých), kde setrvá dalších 12 měsíců. Posledními fázemi jsou jemná a šetrná filtrace a konečné lahvování.
DEGUSTACE
Višňová barva s rubínovými odlesky. Gurmánské aroma odkrývá výrazné tóny červeného ovoce, převážně třešní a višní. Po krátkém provzdušnění se přidávají jemná aromata černého pepře, pražené kávy, vanilky i lehký podtón dubu, jenž ale nikterak nepřebíjí ovocnost buketu. V ústech je víno zakulacené s bohatou strukturou. Cítíme zralé třešně, višně a jemný vanilkový podtón. Nyní robustní víno bude během ležení postupně zjemňovat a stále více evokovat pinotová vína. Tomuto procesu se říká morgonizace. Dlouhý závěr je podmanivě šťavnatý. Víno je určeno k delší archivaci, lze jej nechat ležet až dvanáct let, ale v nejlepší kondici bude ve stáří 5 - 7 let.
PÁROVÁNÍ
Červená masa, zvěřina, Boeuf bourguignon, hovězí žebra
Doporučená teplota servisu: 17°- 19° C.
HODNOCENÍ