Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Burgundsko
- Beaujolais
- Cru Beaujolais - Moulin-à-Vent 2020, Château du Moulin-à-Vent
Cru Beaujolais - Moulin-à-Vent 2020, Château du Moulin-à-Vent

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Cru Beaujolais - Moulin-à-Vent 2020, Château du Moulin-à-VentSkladem580 Kč479 Kč bez DPH
CRU BEAUJOLAIS
Vína z kraje Beaujolais jsou u nás dlouhodobě podceňována a nedostává se jim úcty, kterou si zasluhují. Na vině je samozřejmě obrovské množství mladého Beaujolais velmi různé kvality, které každý třetí čtvrtek v listopadu doslova zaplaví svět. Na druhou stranu, byl to právě tento marketingový počin, který vínům z Beaujolais přinesl mezinárodní věhlas. Pro samý humbuk kolem Beaujolais nouveau sa však zapomíná, že je zde také deset velmi kvalitních Crus, schopných produkovat nádherná a v některých případech i mimořádná a dlouhověká vína. Všech deset apelací najdeme na severu Beaujolais a mezi ta nejtrvanlivější Crus patří Moulin à Vent, Brouilly, Côte de Brouilly a Morgon.
MOULIN-À-VENT - KRÁL BEAUJOLAIS
Moulin-à-Vent je starobylá vinice, jejíž kořeny sahají až do 1. století, do doby příchodu Římanů na toto území. Začátek proslulosti zdejších vín však můžeme vysledovat až ve století sedmnáctém, kdy Ludvík XIV schválil vína Torreins vhodnými pro královský stůl. Roku 1872 získaly čtyři burgundské vesnice (Gevrey, Vosne, Puligny a Romanèche) právo přidat ke svému názvu i jméno svých nejlepších terroirů (Chambertin, Romanée, Montrachet a Thorins).
V devatenáctém století si odborníci začali všímat mimořádných kvalit některých beaujolaiských terroirů, až nakonec roku 1869 zemědělský inženýr Antoine Budker zavedl první oficiální klasifikaci v Beaujolais. Na nynější oblast Moulin-à-Vent připadl největší podíl terroirů označených Première Classe - z osmadvaceti celkových je takto klasifikováno hned sedm: Les Vérillats, La Rochelle, Aux Caves (Grands Savarins), Le Moulin-à-Vent (Clos de Londres), Rochegrès, Carquelin a Les Thorins.
Na ochranu před paděláním souvisejícím s rostoucí proslulostí zdejších vín se vinaři spojili a roku 1924 podpořili vytvoření Appellation d'Origine (AO) - 12 let před vznikem dnešní AOC, po jejímž ustanovení se oficiálně zrodilo AOC Moulin-à-Vent, jedno z prvních ve Francii. A tak se vína, do té doby prodávaná jako AO Romanèche-Thorins, proměnila v AOC Moulin-à-Vent.
VINAŘSTVÍ
V srdci slavné apelace, doslova pár metrů od emblematického mlýna, jež ji dal své jméno, leží Château du Moulin à Vent. Historie vinařství se začala psát v roce 1794. Čerstvá majitelka panství Philiberta Pommierová tehdy začala se zvelebováním a restrukturalizací zděděného majetku a obzvlášť velkou péči věnovala svým vinicím. Vinařství tehdy ještě neneslo jméno po ikonickém mlýnu z počátku XV. století, ale jmenovalo se Château des Thorins a Philiberta jej spravovala až do své smrti ve věku 99 let (1862), kdy bylo její životní dílo korunováno zlatou medailí na londýnské Světové výstavě.
Dalším významným majitelem byl Julien Damoy, vlastník slavné parcely Chambertin Clos de Bèze, který vinařství koupil roku 1911. Všechna vína z obou slavných terroirů se počátkem XX. století prodávaly za astronomické ceny, přičemž ta z Château des Thorins cenově přestihla vína z Chambertinu ! Po přejmenování apelace z Romanèche-Thorins na Moulin-à-Vent (1936) se proměnilo i jméno vinařství. O 73 let později (2009) pak došlo k poslední změně majitele - panství od Damoyových potomků kupuje Jacques Parinet. Dnes v čele společnosti stojí společně se svým synem Edouardem Parinetem a technickým ředitelem Bricem Laffondem. Vinařství prošlo velkou proměnou a roku 2020 bylo časopisem Wine & Spirits zařazeno mezi 100 nejlepších vinařství světa.
TERROIR
Zvětralé žulové půdy s písčitými kapsami, žulové podloží s žílami manganu, mědi, železa a dalších kovů. Svrchní půda je bohatá na jíl a obsahuje množství minerálních látek, které dodávají zdejším vínům jedinečný charakter. Tento terroir (za přispění často vanoucích silných větrů) má rozhodující vliv na výsledný charakter vín, na jeho hloubku a koncentraci, které mu dodávají jeho okamžitě rozpoznatelnou identitu.
VELKÝ ROČNÍK 2020
Mírná zima vedla k brzkému pučení už koncem března, také v dubnu a květnu bylo poměrně teplo a sucho. První kvetení se tak objevilo velmi brzy (20. května). Do konce měsíce už kvetly všechny parcely. Červen tento překotný vývoj zpomalil, prvních čtrnáct dní přišlo chladnější počasí s množstvím srážek. Od druhé poloviny června až do poloviny srpna panovalo horké a velmi suché počasí, takže sklizeň byla zahájena už 20. srpna, což ji řadí k těm nejranějším od r. 2003. Poslední dva týdny sklizně došlo k výraznému ochlazení. Kvalita vín ročníku 2020 je nakonec hodně odvislá od konkrétního terroiru. Písčité parcely trpěly spalujícím vederem a hrozny zde sklízené byly často upečené, kde však réva mohla těžit z vlhkého podloží a jílů, je kvalita vynikající, navzdory horku si vína uchovala svěžest a také objem sklizně je více jak uspokojivý. Vína mají předpoklad k dobrému a dlouhodobějšímu zrání.
PROCES VÝROBY
Ruční sklizeň (od 11. do 18. září,) do malých třicetilitrových nádob; pečlivé dvojité třídění. Hrozny kvasí vcelku (karbonická macerace). Následně víno zraje 12 měsíců a to z 80 % v nerezových tancích. Zbylých 20 % je nejprve školeno 6 měsíců v sudech z francouzského dubu (lesy v Allier a Vosges) a dalších 6 měsíců v nerezových tancích.
DEGUSTACE
Strukturované, jemné a elegantní víno. Svůdná, tmavě červená barva s fialovými odstíny. Podmanivá vůně dokonale zralého červeného i černého ovoce je doprovázena lehkým náznakem koření a květinovými tóny (růže, pivoňky, fialky). V ústech je víno bohaté, opulentní a komplexní, končící na pikantní notu. Dobré tělo s jemnými tříslovinami a velmi dobrou délkou.
PÁROVÁNÍ
Kohout na víně, paštiky
Doporučená teplota servisu: 16°- 17° C.
HODNOCENÍ