Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Sèvre et Maine sur Lie "Polaris" 2021, Batard Langelier

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Sèvre et Maine sur Lie "Polaris" 2021, Batard LangelierSkladem290 Kč240 Kč bez DPH
Údolí řeky Loiry je nejrozsáhlejším vinařským regionem Francie, neboť se táhne v délce rovných 1 000 km!! Díky tomu je přehlídkou nejen různých typů půd, ale také klimatických podmínek. Tvoří jej čtyři základní podoblasti: Nantaise, Tourraine, Centre a Anjou. V každé z nich najdeme různé typy odrůd, díky čemuž se zde vyrábějí vína rozličných stylů, chutí i charakterů. Apelaci Muscadet najdeme v prvně jmenované, v nejzápadnějším cípu údolí řeky Loiry. Domaine Batard Langelier pak několik kilometrů jihovýchodně od města Nantes, v obci Maisdon-sur-Sèvre. Hospodaří na ploše 24 hektarů vinic na velmi rozmanitém terroir. Najdeme zde jílovité, jílovito-křemičité a jílovito písčité půdy s neméně rozmanitým podložím. Díky tomuto půdnímu bohatství zde nalézáme pestrou paletu velmi odlišných vín. Současný majitel Jérémie Batard přešel roku 1995 na organické vinařství a začal vyrábět vína podle staré nantaiské tradice.
Polaris je Jérémiho základním vínem, na kvasinkách (sur lieu) leží sedm měsíců. Celý proces výroby se odehrává v typických podzemních sklo-cemetových nádržích při řízené teplotě kvašení.
DEGUSTACE
Jedná se typické víno své apelace - přímočaré a osvěžující. Okamžitě probudí veškeré naše smysly.
Barva je zářivě žlutá se zlatými odlesky, vůně vyzrálá s jemnými tóny limetek, zralých hrušek a broskví s výrazným minerálním podtónem. Po chvilce se rozvine intenzivní aroma exotického ovoce, především citrusů a ananasu. Bezprostředně po napití cítíme především delikátní svěžest. Tato mimořádná čerstvost doslova vyplňuje celá ústa. Ovocné paletě dominují angrešt, limetky a zelené hrušky. Na patře můžeme detekovat dotyk vápna a soli, též příjemné jódové tóny, které jsou doprovázeny až explozivní mineralitou, tak typickou pro všechna vína apelace Muscadet. Středně dlouhý závěr.
PÁROVÁNÍ
Dokonalý aperitiv, skvělý průvodce horkými letními dny. Pokud jde o párování s pokrmy, nejlépe vynikne s čerstvými ústřicemi, plody moře, slávkami na bílém víně či grilovanými rybami.
Servírujte při teplotě 10 - 12° C.
HODNOCENÍ
