Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vin Jaune 2013, Domaine Baud Père & Fils

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Vin Jaune 2013, Domaine Baud Père & FilsSkladem990 Kč818 Kč bez DPH
Osobité bílé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Proslulá je dodnes zdejší specifická odrůda Savagnin, z níž se tu vyrábí neméně slavné Žluté víno.
VINAŘSTVÍ:
Domaine Baud Père & Fils patří k nejstarším vinařským rodinám Jury, firmu založil Jean-François Baud, který se roku 1742 usadil v obci Vernois. Rodinná tradice tu nebyla nikdy přerušena, Baudovi v pořádku přečkali i neklidnou dobu francouzské revoluce, avšak ani jim se nevyhnula katastrofa v podobě mšičky révokaze. Roku 1950 to byl René Baud (sedmá generace rodiny), který obnovuje vinice poznamenané phylloxerou a dvěma světovými válkami. Osmá generace se o slovo přihlásila v roce 1978, kdy Jean-Michel a Alain Baudovi zakládají společnost Baud Père & Fils. Tvrdou a vytrvalou prací postupně navyšují rozlohu vinic z někdejších čtyř na dvacet hektarů. A konečně, 1. ledna 2015 přebírají štafetu současní majitelé, zástupci už deváté generace rodiny Baud, sourozenci Bastien a Clémentine. Bylo jim tehdy pouhých 22 a 24 let ! Rozšířili výměru o další dva hektary, získali eko-certifikaci Terras Vitis a zahájili tak novou éru tohoto prastarého vinařství. Bastien má na starosti vinice a výrobu vína, Clémentine je zodpovědná za obchod a marketing.
PROCES VÝROBY:
Sklizeň je striktně ruční. Hrozny jsou nejprve zbaveny třapin a poté lisovány v pneumatickém lisu. Kvašení probíhá spontánně (za použití vlastních místních kvasinek) při nízkých teplotách, jedině tak zůstává zachována ona příslovečná typičnost zdejšího terroiru. Následuje dlouhé školení vína v dubových sudech o objemu 228 litrů, samozřejmě bez přetáčení a dolévání. Na povrchu vína se utvoří kvasinkový závoj - tzv. voile - chránící jej před přílišnou oxidací a rychlým odpařováním. Po zákonem stanovené době (minimálně 6 let a tři měsíce) je víno připraveno k jemné filtraci a stáčení do láhví. Původní objem vína byl redukován asi o třetinu (z každého litru tak zbývá něco kolem 62 cl., proto se Vin Jaune stáčí do typických láhví typu clavelin o objemu 62 cl.). Během stáčení do láhví již není potřeba používat síru, neboť víno je již chráněno předchozí oxidací (kombinace SO₂ s aldehydy).
DEGUSTACE:
Vin Jaune je prostě klasika, ze všeho nejvíc připomíná Sherry Manzanilla (které je ovšem vyráběno zcela odlišnou metodou a nemá tak dokonalý charakter). Barva je sytě žlutá se zlatými odlesky, připomínající staré šperky. Silné a strukturované víno překvapí nejprve výraznou vůní, v níž se postupně rozvíjejí tóny zelených vlašských ořechů, lískových oříků, mandlí, lanýžů a kari. Také v ústech je silné a robustní, cítíme opět vlašské i lískové ořechy, stejně jako mandle, kari a čerstvě pomleté hrozny, jablka a koření. Tuto aromatickou mohutnost vyvažují jemnost, elegance a nečekaně svěží závěr.
GASTRONOMIE:
Neuvěřitelná šíře uplatnění v gastronomii je až překvapující: foie-gras, hlemýždi, humr na grilu, smetanové omáčky, vyzrálý sýr Comté, exotická a kořeněná kuchyně (hlavně kari a šafrán). Nepřekonatelná je kombinace s tradiční jurskou specialitou - kohoutkem na vin Jaune se smrži.