Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Bordeaux
- Červená vína
- Château Miller La Cerda Bordeaux Supérieur 2015
Château Miller La Cerda Bordeaux Supérieur 2015

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Château Miller La Cerda Bordeaux Supérieur 2015Není skladem480 Kč397 Kč bez DPH
CHARAKTERISTIKA:
Bordeaux - asi nejznámější a nejslavnější vinařský region světa. A když se řekne Bordeaux, většina milovníků vín si vybaví především zdejší slavná červená vína.
Vína hraběte Alexandera Millera de La Cerdy jsou vína plná radostí a historie. Tento aristokrat, honorární konzul v Biaritzu, má skutečně bohatý rodokmen. Na etiketě vidíme jeho prapředka Louise de La Cerdu - hraběte de Talmont sur Gironde. Tento francouzský admirál z dob stoleté války byl vnukem španělského Infanta Fernanda de La Cerdy, nejstaršího syna kastilského krále Alfonse X., a Blanky Francouzské, dcery krále Ludvíka IX. Svatého. Dějinné zvraty (i osobní peripetie) zavály jeho potomky nejprve na území dnešní Belgie a koncem XVIII. století do Ruska, kde kvůli nedovolenému souboji nalezl azyl Jacques de Castro de La Cerda, budoucí guvernér pevnosti v Revelu (dnešní Talin). V Rusku se rod udrží až do říjnové revoluce 1917, během níž bolševici zavraždí Alexandera Valentinoviče de Roberti de Castro de La Cerda, generála dělostřelectva carské armády. Zbytek rodiny prchá do emigrace v Biaritzu, včetně generálovy dcery Eleny Alexandrovny, provdané za Alexandera von Millera, někdejšího šéfa carské kanceláře a náměstka ministra zahraničí - potažmo dědečka a babičky současného majitele Château Miller La Cerda, pana Alexandera Millera de La Cerdu.
Zajímavé předky má rovněž Alexanderova manželka Anna, hraběnka de Tolstoj. I její rodina opustila Rusko po bolševické revoluci a podle jména si lze snadno domyslet, že je praprapra..vnučkou slavného ruského spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstého.
VINAŘSTVÍ:
Zámek a vinařství zakoupili manželé Millerovi roku 2000. Do budovy, vinic i technického zázemí následně ivestovali velké prostředky a prvním vinifikovaným ročníkem se stal ročník 2004. Během několika málo let si vína Château Miller La Cerda získala množství fanoušků z řad milovníků vín i profesionálů. Nalezneme je na lístcích významných hotelů a restaurací, jako je např. Hotel Ritz v Paříži. Mezi jejich velké obdivovatele patří i Vévodkyně z Kentu.
Vinařství nalezneme na pravém břehu řeky Garonny, v srdci apelace Entre-Deux-Mers. Tato oblast je známá především svými lehkými a svěžími bílými víny, která těží ze zdejšího jílovitého terroiru. Avšak vinice obklopující Château Miller La Cerda se vyznačují jílovito-štěrkovým terroirem. Ten, společně s dokonalou expozicí vinic, dává nejlépe vyniknout červené odrůdě Merlot. Výrobní prostory vinařství prošly roku 2013 zásadní rekonstrukcí, sklepy se zdvojnásobily, staré technologie nahradily nové fermentační nádrže, včetně jedné podzemní. Pro následné školení vína se zde používají jednoleté barikové sudy od nejlepších bednářů Francie. Nové sudy tu nepoužívají z důvodu zachování přirozené harmonie taninů a ovocných tónů. Alexandre je zastáncem tradiční výroby, spočívající v harmonii všech složek vína a v respektu k charakteristické chuti každého ročníku. Říká : « Raději vyrábíme vína přirozená, než biodynamická».
Alexanderův smysl pro perfekcionalismus dokládá skutečnost, že na trh uvádí pouze vína splňující jeho představu o dokonalosti. Pokud si není jist, raději mošt kompletně prodá a daný ročník nevyrobí. V nabídce tak v současné době chybí ročníky 2013 a 2016.
DEGUSTACE:
Velký ročník nadělil vínu pestrost a dlouhověkost. Barva je jasně purpurová s fialovými odlesky. V nose můžeme rozpoznat aroma černého rybízu, koření a švestek v čokoládě. Víno vyniká kulatostí, harmonií a dokonalou strukturou, celá ústa jsou doslova atakována množstvím ovocných tónů, přičemž dominantní je opět černé lesní ovoce. Celkový výraz zakončí vanilková nasládlost stále ještě mladého ročníku.
Gurmánské víno plné jemnosti a elegance, které osloví již dnes, ale můžeme jej s klidem na několik let zapomenout ve sklepě.
GASTRONOMIE:
Víno se skvěle snoubí s pečeným masem, hovězím i jehněčím, můžete ale vyzkoušet i rybu na grilu, s její lehkou nakouřeností se bude víno skvěle doplňovat. Pokud jde o sýry, nejlepší volbou budou tvrdé kravské, například Comté či Beaufort
Servírujte při teplotě 16 - 17 ° C.