Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Grappes & Terroirs
Nádherná vína společnosti Grappes et Terroirs pocházejí z neméně nádherného kraje poblíž dvou pohoří: Mont Ventoux a Les Dentelles de Montmirail. Stojí za nimi dva vášniví enologové - Fanny Breuil a Thomasem Oui.
PŘÍBĚH JEDNOHO PŘÁTELSTVÍ
Fanny a Thomas se znali už velmi dlouho, vše začalo v Toulouse, kde studovali agronomii. Thomas pak pokračuje ve studiu enologie v jihofrancouzském Montpellier. Fanny sice zůstává v Toulouse, ale studuje tentýž obor. Ačkoliv se jejich cesty rozdělily, dále zůstávají v kontaktu, často se potkávají, v Alpách, na Juře a ve Ventoux. Po ukončení studií Thomas působí jako enoloký poradce v regionu Côtes du Rhône. Zaměřuje se na ekologická vinařství apelací Ventoux, Vacqueyras a Châteauneuf du Pape. Fanny svoji profesi opustila, aby pracovala v oboru export/import. Zastupuje několik francouzských a italských vinařství, přičemž upřednostňuje vína z vinic certifikovaných a obhospodařovaných v bioorganickém režimu. Je tedy zcela přirozené, že jednoho dne dospěla k roz-hodnutí vyrábět vlastní organická vína. Nápad se zrodil během toulek po kraji Montmirail. Fanny věděla, že její vína musí být dokonalým odrazem svého terroir... Projektu dá název Grappes (hrozny) & Terroirs a přizve k němu svého dlouholetého přítele.
Ventoux se vždy tak trochu ztrácelo uprostřed velkého množství vín apelace Côtes du Rhône, bylo vnímáno jako petit-vine a spotřebiteli poněkud opomíjeno. To se musí změnit! Region Vallée du Rhône je už dlouhou dobu vnímán jako oblast bohatá na prestižní apelace - vždyť jsou tu Châteauneuf du Pape se svými valouny ve vinicích, Hermitage a její impozantní terasy.. Fanny je přesvědčena, že také Vacqueyras a Ventoux mají potenciál stát se podobně vnímanými oblastmi, jejich terroiry jsou rovněž nesmírně komplexní.
Apelace Ventoux je velice rozlehlá ape- lace. Můžeme ji rozdělit na tři subregiony, každý bude dávat vína jiných kvalit. Grappes & Terroirs si vybírá vína vý-hradně ze severozápadní části oblasti Ventoux, konkrétně z okolí Barroux, Ca-romb a Mazan. Zdejší terroir je totiž nej-kvalitnější. Fanny a Thomas se rozhodli vyrábět organická vína nekompromisní kvality. Hroznynakupují jen od velmi malých pěs-titelů, kteří nemají vlastní trh a svá vína nelahvují. Jde především o odrůdy Clairette pro bílá vína a Mourvèdre s Carignanem pro ta červená.
PERFEKTNÍ ASAMBLÁŽ
Veškeré umění společnosti Grappes & Terroirs tkví v asambláži. Být ve zdejším kraji enologickým poradcem sebou přináší několik výhod. Především, Thomas zná všechny zdejší pěstitele a dobře tak ví, kdo patří mezi ty nejlepší, kdo dokáže uspokojit jejich nároky na bio kvalitu a kvalitu obecně.
Fanny s Thomasem pracují "týmově", společně vybírají dodavatele, společně tvoří výsledná cuvée, rozhodují o jejich množství i proporcích. Konečným cílem ale vždy zůstává zachování věrného otisku terroiru dané apelace a nekompromisní kvalita vín. V současné době Fanny s Thomasem zvažují rozšířit nabídku vín,ale vzhledem k letošní malé úrodě to není jednoduché. Rádi by k bílému Vacqueyrasu přidali i červený, uvidíme. Pokud jde o červené Ventoux, vinifikace prořez pískovcovým terroirem bíhá v betonových a inoxových nádržích, ani během následného školení se víno nedostane do kontaktu se dřevem. Zůstane tak zachována přirozená ovocnost, šťavnatost a svěžest. Fanny s Thomasem však připravují druhé cuvée Ventoux, kde se již počítá s částečným použitím barikových sudů. Tato vína by měla být určena k delší archivaci.