Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Rhôna
- Červená vína
- Vacqueyras rouge «Marius & Co» 2020, Labadens (Grappes & Terroirs)
Vacqueyras rouge «Marius & Co» 2020, Labadens (Grappes & Terroirs)

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Vacqueyras rouge «Marius & Co» 2020, Labadens (Grappes & Terroirs)Skladem530 Kč438 Kč bez DPH
Miniaturní vinařství Labadens - dříve Grappes & Terroirs - založili dva přátelé ze studií: Fanny Breuil a Thomas Oui. Oba nejprve společně studovali agronomii, enologii pak každý jinde: Fanny v Toulouse, Thomas v Montpellier. Thomas zůstal oboru věrný, Fanny se po studiích vrhla na podnikání a založila společnost Genuine Wines zabývající se exportem a importem vín, přičemž jednotícím prvkem je bio-organický způsob hospodaření. Je zcela přirozené, že se jednoho dne rozhodla sama vyrábět vlastní organická vína a pro tento projekt získala i svého kamaráda ze studií Thomase. Změnu názvu společnosti nám Fanny vysvětlila takto:
«Důvodem opustit značku Grappes & Terroirs byla skutečnost, že toto slovní spojení až příliš připomínalo názvy některých vinařských družstev. Což nás hodně mrzelo, protože naše práce je zcela odlišná. Vytváříme vína doslova na míru, nejen že přepečlivě vybíráme hrozny, ale se stejnou dů-sledností přistupujeme i k vinifikaci. A původní název s tímto přístupem moc nekorespondoval. Ten nový nás vystihuje mnohem lépe, Labadens – to jsme my dva, já a Thomas.» Zbývá už jen vysvětlit, že slovo Labadens ve francouzštině znamená bývalého spolužáka ze střední školy. Slovo poprvé užil ve své hře Vražda v ulici Lourcine z roku 1857 slavný Eugène Labiche.
Společnost Labadens nevlastní žádné vinice, hrozny nakupuje od miniaturních pěstitelů, hospodařících v biodynamickém režimu, kteří sami vína nelahvují. Rozhodující je samozřejmě kvalita, kterou si Fanny a Thomas přísně hlídají během celého vinařského roku.
VACQUEYRAS
Vacqueyras je prestižní cru jižní Rhôny, ležící severovýchodně nad Châteauneuf du Pape. Své jméno získalo z latinského názvu Valléa Quadreria - Kamenné údolí. Typické pro tuto apelaci jsou půdy písčité, kamenité s trochou jílovitého vápence, dodávající vínu bohatý charakter a příjemnou suchost. Najdeme zde ale též oblázky, jemné písky, jíly, opuky, pískovec, štěrk, křídy či vápencové sutě. To vše je přímo ideální pro kulatá, bohatá a plná vína, připomínající svým charakterem slavnější (a dražší) Châteauneuf du Pape.
VYNIKAJÍCÍ ROČNÍK 2020
Po ukončeném vinobraní r.2019 spadlo na vinice velké množství srážek, prosinec byl mírný a teplotně nadprůměrný (2 °C nad dlouhodobým průměrem). V lednu 2020 se sice ochladilo, ale následoval teplý únor (nejteplejší od roku 2001), což přivedlo révu k brzkému startu - Chardonnay se probudilo dokonce už 9. března! Všichni se báli jarních mrazů, ale ty se nakonec nedostavily a teplo pokračovalo i v dubnu a květnu, kdy réva vykvetla, skrápěna hustými a vydatnými dešti, které sebou přinesly hrozbu plísní. Škody však byly mnohem menší než v roce 2018. Po chladném a bouřlivém červnu přišlo pravé jižní léto - horké a suché, ale bez extrémních veder. Hrozny tak měly ideální podmínky k dozrávání a pěstitelé důvod k úsměvu: brzká sklizeň poskytla slušnou úrodu šťavnatých a kvalitních hroznů, ze kterých vylisovali nádherně vyvážené mošty. Někteří pěstitelé ale utrpěli nižšími výnosy, především kvůli jarním plísním, horkému a suchému létu a značné škody napáchala též přemnožená divoká prasata (na vině byla Covidem zkrácená lovecká sezóna 2019). Tyto ztráty ale kompenzuje kvalita - Všechna vína jsou elegantní, svěží a aromatická. Velký ročník !
PROCES VÝROBY
Dokonale zdravé hrozny optimální fenolické zralosti jsou vykupovány od partnerských pěstitelů, kteří jsou certifikovaní pro ekologické zemědělství. Sklizeň je samozřejmě výhradně ruční. Jednotlivé odrůdy jsou vinifikovány odděleně. Odtřapené hrozny nejprve putují do betonových nádrží, kde probíhá macerace a to po dobu 20 až 30 dní (v závislosti na odrůdě). Během této doby je matolinový klobouk pravidelně skrápěn (tzv. remontáž). Po skončení alkoholické a malolaktické fermentace se víno smíchá a 2/3 se stočí do 225 litrových dubových sudů (2 - 3 letých) a zbytek do nerezových tanků. Po roce přichází ke slovu poslední fáze, tedy jemná filtrace a lahvování, které probíhá za použití jen minimálního množství síry.
DEGUSTACE
Opulentní víno s nádhernou aromatickou komplexitou. Vůni dominuje především černé ovoce. cítit můžeme též lékořici a koření. Pokud se týká chuti, ústa jsou atakována pestou paletou ovocných tónů, především černého rybízu a ostružin. Dlouhý závěr přináší dotek koření, pepře i lehký závan dubového dřeva. Třísloviny jsou vyzrálé a sametové, delší dochuť. Víno je ideální ke grilovaným masům s tymiánem a rozmarýnem.
Servírujte při teplotě 17 ° C.
HODNOCENÍ