Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Château de Laborde
Château de Laborde (1678) bylo nazýváno burgundským Versaille a stojí na místě někdejší pevnosti z XI. století, jež sloužila coby sídlo burgundských vévodů.
Vinařská cesta Hervého Kerlanna nebyla jednoduchá. Narodil se v Bretani, ale dětství prožil v Bordeaux - jeho matka totiž pochází z rodiny Chèze, jež je sňatkem propojena se slavnou bordeauxskou rodinou Borie (Châteaux Grand Puy-Lacoste, Ducru-Beaucaillou, Haut-Batailley ) - "jsem tak vlastně bratranec mnoha slavných bordeauxských rodin", říká k tomu Hervé s úsměvem. Po idylickém dětství stráveném v Libourne následuje rychlá dekáda plná zkušeností: Afrika, Dánsko, Londýn, Montreál, Vancouver. V Kanadě sice obchoduje s víny celého světa, ale jeho srdce už patří pouze Burgundsku. V roce 1990 se tedy stěhuje do Côte d´Or a s ním i jeho kanadská novomanželka, původem z Indie.
"Když jsme roku 1998 koupili Château de Laborde, ležící asi 10 kilometrů od Beaune, budovy byly ve velmi špatném stavu. Museli jsme jej opravit - kámen po kameni ", vzpomíná dnes na své začátky Hervé Kerlann. V té době distribuoval do Asie většinu hvězdných vinařstvích Burgundska, ale pomalu a jistě začal vyrábět i víno vlastní, byť z nakoupených hroznů. Postupně také začíná nakupovat vinice. Avšak jeho vůbec největším snem je vyrábět vína milované apelace Gevrey-Chambertin. I tento sen se mu nakonec splní. "Několik let jsem prodával vína Domaine Heresztyn a když jsem se dozvěděl, že se bratři Stanislas a Bernard Heresztynovi chystají do důchodu, nezaváhal jsem ani na chvilku. S Bernardem jsem se domluvil na několikaletém kontraktu, týkajícím se odběru veškerých hroznů z parcel o celkové výměře 2 hektarů."
Tato spolupráce trvá již více jak čtyři roky. Po celou tuto dobu panuje mezi oběma muži dokonalé porozumění. Aktivní důchodce Bernard stále dohlíží na kvalitu svých vinic obhospodařovaných pečlivým Hervé Kerlannem. Ten dbá především o zásady trvale udržitelného zemědělství.V současné době dělá pokusy s mořskými řasami, kterými hodlá nahradit postřiky na bázi mědi. "Myslím, že jsou mnohem vhodnější a k půdě šetrnější", vysvětluje rodák z Bretaně. Za neméně důležitou považuje také práci ve sklepě. Aby se dosáhlo dokonalé fenolické zralosti, snaží se hrozny udržet v kádích po dobu pěti dnů při teplotě 13 ° C. Pouze při této nízké teplotě je možné stabilizovat enzymatický proces aniž by bylo nutné startovat alkoholickou fermen-taci za použití kvasinek. Tento postup je však důležitý, chceme-li mít výsledná vína komplexní. Hervé říká: "Mám rád vína, která jsou založena na přirozených kyselinách, neboť ty udržují víno při životě. Taniny musejí být diskrétní a flexibilní. Z tohoto důvodu odstraňuji matolinový klobouk ihned po ukončení alko-holického kvašení, jinak by totiž mohlo dojít k extrakci tvrdých a nahořklých aromat".
Produkce Hervého Kerlanna je impozantní, nalezneme zde množství bílých i červených vín, od základních až po ta z nejprestižnějších vinic. Avšak jak již bylo řečeno, Hervého srdcovou záležitostí je apelace Gevrey Chambertin. Z rukou Hervého Kerlanna vzešlo již šest ročníků Gevrey Chambertin. Tuto řadu uvozuje základní Gevrey-Chambertin z velmi starých vinic. Hrozny pocházejí z parcel: Billard a Corvées ležících na úbočích podél hlavní silnice, dále pak z vinic Croix des Champs, Fourneau, Platière a Murots. Další v řadě jsou dvě vína konkrétních vinic. První z nich je Gevrey-Chambertin "En Derée", ležící těsně pod Champeaux. Tím druhým pak Gevrey-Chambertin "En Champs". Vinici nalezneme v blízkosti zdejšího hřbitova. Díky 70 letým hlavám je víno skutečně mocné a silné. Posuneme se o další laťku výš - Gevrey Chambertin "Aux Ételois". Jde o jednu z mála vinic, která těsně přiléhá k vinici Grand Cru (Griottes Chambertin). Víno vyniká především dokonalou jemností a výraznou mineralitou. Pak tu jsou Premier Cru. Hrozny Gevrey-Chambertin 1er Cru "Les Goulots" vyžadují ke zralosti o něco víc času. Výsledné víno je však velice elegantní s velkým pontenciálem stárnutí. "Během své první vinifikace jsem byl ohromen vůní divoké máty, která je tomuto vínu vlastní", vzpomíná Hervé. Gevrey-Chambertin 1er Cru "Les Corbeaux" je posledním vínem v řadě. Tato vinice na severu sousedí se slavným Mazis-Chambertin Grand Cru. Však také na patře cítíme tóny hodné Grand Cru... Během několika málo let zdokonalil Hervé Kerlann svůj vinařský styl. Bratránci z Bordeaux mohou závidět....