Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Burgundsko
- Červená vína
- Gevrey Chambertin «Vieilles Vignes» 2015, Château de Laborde
Gevrey Chambertin «Vieilles Vignes» 2015, Château de Laborde

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Gevrey Chambertin «Vieilles Vignes» 2015, Château de LabordeSkladem1 290 Kč1 066 Kč bez DPH
Ačkoliv se Hervé Kerlann narodil v Bretani a dětství strávil v Bordeaux, je Burgunďanem tělem i duší. V roce 1998 zakoupil v obci Meursanges (nedaleko Beaune) Château de Laborde, postavené roku 1678 na místě někdejší pevnosti z XI století. Tento zámek býval v minulosti nazýván burgundským Versailles. Hervée Kerlann zde vytváří vína, která jsou dokonalým otiskem zdejších jedinečných terroirů.
TERROIR
Hrozny jsou sklízeny na komunálních parcelách Gevrey Chambertin, které leží jihovýchodně od obce. Jedná se o keře starší 40 let, podloží je jílovito-vápenité. Konkrétně se jedná o parcely Le Fourneau, Croix de Champs, Charreux a Billard.
ROČNÍK
Ročník 2015 patří mezi ty největší, vše běželo velmi rychle: časný příchod jara přinesl brzké květenství, vydařené a značně horké léto umožnilo hroznům vyzrát do přímo ideální kvality, takže během sklizně, která započala už koncem srpna, mohli vinaři hovořit o skvělém ročníku. Jedinou nevýhodou jsou o něco menší výnosy - bobule byly velmi malé, zato však koncentrované. Vysoká kvalita a nižší produkce se podepsaly na vyšších cenách vín z tohoto ročníku.
VINIFIKACE
Manuální sběr i třídění. Odtřapené hrozny jsou při teplotě 12 ° C macerovány po dobu tří dnů, následuje alkoholická fermentace v termoregulačních inoxových tancích. Matolinový klobouk je dvakrát denně stlačován na dno tanku (tzv. pigeage). Po skončení alkoholického kvašení je víno přetočeno do dubových sudů (50 % nových), kde stráví dalších 12 měsíců. Během této doby víno projde malolaktickou fermentací, je přetáčeno a čištěno (tzv. soutirage). Závěrečná filtrace je jen velmi jemná a rovněž použití síry je omezeno na nejnutnější minimum.
DEGUSTACE
Barva vína je světle rubínová. Nos odhaluje elegantní tóny brusinek, černého ovoce, ale zřejmé je též jemné květinové aroma (fialky a suché růže). Jak bude víno vyzrávat, rozvinou se naplno též tóny lékořice a lesního podrostu, které jsou zatím ukryty za svěží mladistvou vůní. V ústech nám víno poskytuje přesně to, co čekáme od dobrého Gevrey Chambertinu: sametový pocit na patře s dominantní a pevnou, dobře definovanou strukturou. Vyzrálé a elegantní taniny umocňují dojem složitosti a opulentnosti. Dlouhý gurmánský závěr.
GASTRONOMIE
Pečená hovězí žebra se švestkovou omáčkou, kachní prsa, výraznější sýry.
Servírujte při teplotě 15 ° - 16 °
HODNOCENÍ: