Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Maison Penet
HISTORIE DOMU
Maison Penet hospodaří na 6 hektarech vlastních vinic, které se nacházejí na skvělých polohách vesnic Verzenay a Verzy. Zdejší vinice jsou klasifikovány jako Grand Cru, patří tedy mezi oněch 10% nejlepších vinic celé Champagne.
Historie domu je velmi dlouhá: rodina Chardonnet se výrobou vína ve Verzenay zabývala už v 17.století a Penetovi své první vinice ve Verzy zakoupili během francouzské revoluce. Ten pravý rozjezd však přišel až v letech 1930, kdy se vedení ujímají Gilbert a Désiré Penetovi a zejména 1951, kdy manželé kupují od známého domu Mumm sklepy z 19. století. Jedenáct let předtím, roku 1940, kupuje Gilbertův syn Emile nádherný zámek s vinařstvím. Jako starosta Verzy pak se svoji ženou Marguerite hostí na svém zámku mnoho významných osobností, například Ch.de Gaulla a jeho spolupracovníky. V té době také Emile přikupuje další vinice a roku 1950 je dokonce prvním vinařem používajícím traktor.
V roce 1967 si Emilův syn Christian bere Marii-Louisu Chardonnetovou a dochází tak ke spojení obou vinařských rodů. Přichází rok 1980 a Christian vlastníma rukama staví nové provozní budovy, které vybavuje moderními technologiemi. Vše se podřizuje jedinému: zdokonalit celý proces výroby a dosáhnout ještě lepších výsledků. V té době už patří Maison Penet-Chardonnet mezi největší vinařské domy z Verzy.
DNES
Alexandre Penet, není typickým vinařem oblasti Champagne, ale nakonec proč ne, vždyť on sám jím ani být nechce. A daří se mu to, alespoň soudě podle mínění tisku, kde bývá označován za "pracujícího umělce". Odborným tiskem byl také označen za "jeden z největších objevů v Montagne de Reims za posledních dvacet pět let".
Alexandre vyrostl ve vesnici Verzy, tedy v obci, jejíž vinice se těší klasifikaci Grand Cru. Zde se sice od svého dědečka i otce naučil umění vyrábět šampaňská, avšak svůj vlastní život směřoval jinam. Již jako inženýr se vydal do světa a věnoval se průmyslu, tedy oboru, který má s vinařstvím opravdu jen velmi málo společného. Pracoval v Brazílii a Africe a v téže době získal na University of Chicago Business School titul MBA.
Pak se ale do Verzy vrací a to se zcela jasnou představou o tom, čeho by rád dosáhl: Chce navázat na 400 letou rodinnou tradici a vyrábět skvělé víno. Samozřejmě nejen bez malolaktické fermentace (tak, jak bylo v rodině doposud zvykem), ale také s minimálním, anebo raději žádným přidaným cukrem. Má tak v úmyslu podtrhnout charakter vín pocházejících z rodinných vinic ve Verzy a Verzeney. Obojí není jednoduché, neboť zcela odbourat jablečno-mléčné kvašení a vzdát se cukru v expedičním likéru může mít za následek vína z příliš vysokou kyselostí, ale díky pečlivé výrobě a trpělivosti (většinu vín nechává ležet velmi dlouhou dobu na kalech) nakonec Alexandre uspěl. Nastartoval tak nový standard v segmentu luxusních šampaňských. Jeden z držitelů titulu Master of Wine poznamenal, že degustace jeho vín byla jednou z nejvýjimečnějších degustací celé jeho dlouhé kariéry.
Vlajkovou lodí Maison Alexandre Penet je značka PENET-CHARDONNET. Tato šumivá vína jsou určena skutečným znalcům šampaňských, hledajícím jedinečný styl. Jde o limitovaná množství a každá láhev nese svůj originální QR kód a číslo láhve. Alexandre byl vlastně úplně první vinař na světě, který na svých láhvích QR kód použil. Sesterskou značkou je ALEXANDRE PENET, tato vína jsou vyrobena stejnou technologií a se stejným důrazem na kvalitu, množství je výrazně větší a styl je podřízen tomu, aby si tato svěží a živá vína našla své zákazníky i mezi běžnými konzumenty. Pro tato cuvée Alexandre nakupuje hrozny od prověřených pěstitelů .
Ale to ještě není vše, díky své manželce Martině, pocházející z Alsaska, produkuje Maison Penet také skvělý Crémant d´Alsace COMTE DE GRIMM. I v tomto případě se setkáváme se špičkovou kvalitou, jedná se o jeden z nejlepších alsaských Crémantů vůbec, opět v kategorii extra brut, tedy v kategorii, která nebývá v segmentu Crémant d´Alsace běžná.
Pokud tedy budete mít cestu kolem malebné vesničky Verzy a hlavně pokud budete mít to štěstí, že tu zastihnete Alexandra s jeho milující ženou Martinou a dcerami Corinne a Candice - určitě se zastavte. Odměnou vám bude neopakovatelný zážitek!
PROCES VÝROBY
Každá láhev Penet Chardonnet Grand Cru Champagne je vyrobena se stejnou vášní a zaujetím a s veškerými znalostmi všech předchozích generací. Během sklizně jsou odrůdy Pinot noir (2/3) a Chardonnay (1/3) sbírány v ten nejsprávnější čas, pečlivě a samozřejmě ručně, následně prochází důslednou kontrolou a selekcí. K dalšímu zpracování zamiří jen ty nejlepší hrozny.
Jemné lisování probíhá v tradičním horizontálním lisu "Coquard". Pro zdejší vína se používá pouze mošt z prvního lisování (tzv. cuvée). Následuje kvašení v malých smaltovaných, či nerezových kádích, část produkce je fermentována na dubových sudech. Před druhotným kvašením se veškerá vína nechávají "stárnout" minimálně po dobu osmi měsíců, většinou stále v kontaktu s kaly a to v maximální možné míře, což je postup velmi tradiční...
Jak již bylo řečeno, malolaktika se zde nepoužívá vůbec, čímž je zachována vysoká svěžest a přirozená ovocnost. Po scelení jednotlivých cuvée následuje druhotné kvašení, přičemž na kalech vína zůstávají minimálně další 3 - 4 roky. Díky tomu mají vína mimořádně jemné perlení, vynikající hloubku a mnohovrstevnatost. To vše skvěle odráží zdejší terroir.
V texu jsou použity materiály Maison Alexandre Penet a několik informací z článku pana Jilese Hallinga, Angličana žijícího v Champagne.
HODNOCENÍ
ALEXANDRE PENNET *** Guide Bettane-Deseauve 2017, ** Guide Hachette 2016, * Guide Hachette 2017, 17/20 Jancis Robinson, Zlatá medaile International Wine Chal-lenge. Víno je na lístcích několika * , ** a *** michellinských restaurací.
PENNET-CHARDONNET *** Guide Bettane-Deseauve 2017, ** Guide Hachette 2017, 94 bodů Wine Advocate, 17/20 Jancis Robinson Víno je na lístcích několika ** a *** michellinských restaurací. Jejich vína jsou v průvodcích popsána jako "Unikátní šampaňská pro znalce, hledající ví-na ojedinělá a dokonalá, vyjadřující autentičnost daného regionu".
- Novinka