Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Domaine Baud Père & fils
V čele vinařství, založeného roku 1742, tedy za vlády Ludvíka XV., stojí už devátá generace rodiny Baud. Úspěšné vinařství převzali roku 2015 od Alaina Bauda a jeho bratra Jean Michela Bauda dvě Alanovy děti, tehdy pětadvacetiletá Clementina a třiadvacetiletý Bastien.
Alain Baud je ambasadorem slavných jurských «žlutých vín» a také jedním ze spoluzakladatelů prestižní akce La Percée du Vin Jaune, pořádané každý únor už od roku 1997. Clementina Baud k tomu říká: «Je to stále těžší a náročnější, tato akce nás stojí stále víc a víc peněz, také logistika je rok od roku náročnější, vždyť pro zajištění celé akce potřebujeme na šest set dobrovolníků ! Přesto v ní chceme pokračovat, neboť jde o důle-žitou propagaci pýchy našeho regionu, jímž je slavné Vin Jaune».
Domaine Baud Père & Fils patří k nejstarším vinařským rodinám Jury, firmu založil Jean-François Baud, který se roku 1742 usadil v obci Vernois. Rodinná tradice trvá bez přerušení až do dnešních časů, Baudovi v pořádku přečkali i neklidnou dobu francouzské revoluce, avšak ani jim se nevyhnula katastrofa v podobě mšičky révokaze. Zástupce sedmé generace, René Baud, v roce 1950 obnovil vinice poznamenané phylloxerou a dvěma světovými válkami. Osmá generace se o slovo přihlásila roku 1978, kdy rodinnou firmu převzali bratři Jean-Michel a Alain Baudovi. Právě oni založili společnost Baud Père & Fils a postupně rozšířili rozlohu rodinných vinic z někdejších čtyř, na dnešních dvacet hektarů. Na jejich tvrdou a neúnavnou práci navazují současní majitelé, rovněž sourozenci, Bastien a Clementina.
Do chodu rodinné firmy byl Bastien zapojen již v útlém věku: «Být vinařem je pro mne samozřejmostí, nikdy jsem nechtěl dělat nic jiného. Po maturitě jsem zamířil na vinařské lyceum do Mâconu a studium jsem ukončil roku 2014. Během studií jsem sbíral zkušenosti, v rámci odborných stáží jsem prošel všemi vinařskými regiony Francie. A nyní jsem tedy zpět v naší rodinné firmě», shrnul Bastien Baud svůj dosavadní profesní život. Jeho sestru Clementinu zase od malička přitahovalo studium jazyků a obchod. Po maturitě získala na jazykové škole v Lyonu certifikaci LEA a vydala se na stáž do slavného australského vinařského regionu Yarra Valley, ležícího poblíž Melbourne. Clementina k tomu dodává: «Právě tam jsem dospěla k rozhodnutí, že i já se stanu vinařkou.» Po návratu zamířila do Štrasburku, kde získala technicko-obchodní certifikát a certifikát managmentu a podnikání. Na rodinný statek se vrátila v červnu 2015. Oficiálně sourozenci převzali vinařství už 1. Ledna 2015. Sami dodávají, «k žádné změně vlastně ani nedošlo, vše běží v zavedených kolejích. Pouze jsme přikoupili několik nových vinic a zároveň jsme vyklučili jednu starou o výměře 1,5 hektaru, kterou po několika letech znovu vysadíme ».
Vlajkovou lodí vinařství je Crémant du Jura, jehož vývoz každoročně strmě stoupá. Tento produkt tvoří rovných dvacet procent z celkové produkce Domaine Baud – obdobný podíl má ještě cuvée Flor (100% Chardonnay). Nejnovější šumivou akvizicí je osvěžující letní cuvée Frais Nésie - jedná se o šumivé víno aromatizované bezinkovou šťávou.
Největšími odběrateli zdejších jsou Kanada a Rusko. «Kanaďané jsou obrovskými znalci», vysvětluje Clementina, «oceňují především specifickou aromatiku jurských vín.» Bastien, který zodpovídá za vinifikaci, dbá především na zvyšování kvality produkovaných vín, «protože poptávka po Crémantech celosvětově rok od roku stoupá a my máme obrovské štěstí, že tato osobitá šumivá vína produkujeme. Naším cílem je tak udržet si statut kvalitního nezávislého vinařství.» Ostatně, Domanine Baud je držitelem certifikátu Terra Vitis, který je garantem kvality a respektu k životnímu prostředí. Z obchodního hlediska je důležité nejen neustále rozšiřovat okruh zákazníků, ale především povědomí o zdejších osobitých vínech. Clementina tak každý rok navštíví na 25 veletrhů, kde realizuje až 35 % obchodu.
![]() | ![]() |