Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Jura
- Růžová vína
- Côtes du Jura Rosé «L’ Audacieuse» 2021, Domaine Baud Père & Fils
Côtes du Jura Rosé «L’ Audacieuse» 2021, Domaine Baud Père & Fils

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Côtes du Jura Rosé «L’ Audacieuse» 2021, Domaine Baud Père & FilsSkladem330 Kč273 Kč bez DPH
Osobité růžové víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším bezmála 20 000!! Jura - to není jen proslulé Vin Jaune ze zdejší typické odrůdy Savagnin či červená vína z místních odrůd Poulsard a Trousseau. Velmi často se tu setkáme také s burgundskými odrůdami Chardonnay a Pinot noir. Ostatně, do Burgundska odtud není daleko..
Domaine Baud Père & Fils patří k nejstarším vinařským rodinám Jury, firmu založil Jean-François Baud, který se roku 1742 usadil v obci Vernois. Rodinná tradice tu nebyla nikdy přerušena, Baudovi v pořádku přečkali i neklidnou dobu francouzské revoluce, avšak ani jim se nevyhnula katastrofa v podobě mšičky révokaze. Roku 1950 to byl René Baud (sedmá generace rodiny), který obnovuje vinice poznamenané phylloxerou a dvěma světovými válkami. Osmá generace se o slovo přihlásila v roce 1978, kdy Jean-Michel a Alain Baudovi zakládají společnost Baud Père & Fils. Tvrdou a vytrvalou prací postupně navyšují rozlohu vinic z někdejších čtyř na dvacet hektarů. A konečně, 1. ledna 2015 přebírají štafetu současní majitelé, zástupci už deváté generace rodiny Baud, sourozenci Bastien a Clémentine. Bylo jim tehdy pouhých 22 a 24 let ! Rozšířili výměru o další dva hektary, získali eko-certifikaci Terras Vitis a zahájili tak novou éru tohoto prastarého vinařství. Bastien má na starosti vinice a výrobu vína, Clémentine je zodpovědná za obchod a marketing.
Côtes du Jura Rosé «L’ Audacieuse» (v překladu Smělá) - na etiketě vína se dočteme:
Za mým svůdným tělem a omamnou vůní ukrývá se skutečně pevný charakter. Pokud se otevřu, odkryji veškerá svá tajemství.. Uvedené moto přesně vystihuje charakter tohoto růžového vína
NESNADNÝ ROČNÍK 2021
Stejně jako většina ostatních francouzských vinařských regionů, také Jura se potýkala s katastrofickými rozmary počasí. Nezvykle teplé jaro velmi záhy nastartovalo vegetační cyklus, avšak pak se dostavila katastrofa: dubnová vlna mrazů a květnové krupobití připravily zdejší předčasně probuzené vinice až o 70 % budoucí úrody. Následné dlouhé období přívalových dešťů pak silně kontaminovalo vinice plísněmi a krátce před sklizní se dokonce objevily padlí révové. Celou situaci okomentovala s nádechem černého humoru prezidentka Asociace jurských vín, paní Valérie Clossetová: "Díky bohu, že jsme byli uchráněni požárů a invaze kobylek...". Produkce vín ročníku 2021 je tak na historicky nejnižší úrovni. Vinaři museli ve vinicích tvrdě pracovat a prokázat veškerý svůj um. Je proto potřeba dobře vybírat mezi těmi osvědčenými, kteří jsou zárukou vysoké kvality. Ročník 2021 nabízí obecně nižší úrovneň alkoholu a především bílá vína vynikají svěžestí a jemností.
VINIFIKACE
Ručně sklízené hrozny jsou vcelku a pomalu lisovány v pneumatickém lisu. Protože se jedná o modré hrozny (Poulsard a Pinot noir), dochází během lisování k jemnému obarvení vylisovaného moštu. Řízené kvašení probíhá při nízké teplotě (13°) v inoxových termoregulačních nádržích. Díky tomu si víno uchovává svůj vysoce ovocný charakter.
DEGUSTACE
Barva je jiskrná, sytě růžová, vůni dominuje aroma červených plodů jako jsou rybíz, maliny a jahody. V ústech je víno neagresivní - třísloviny téměř neexistují - zato vyniká překvapivou svěžestí, lehkostí, ale i gurmánskou ovocností. Chuť plně koresponduje s vůní, rozpoznáváme především jahody a červený rybíz. Velmi příjemné a pitelné víno.
GASTRONOMIE
Dík své svěžestí dokonalé letní víno a skvělý aperitiv. Díky výrazné ovocné chuti jej ale lze též kombinovat s rozličnými pokrmy. Nejlepší bude kombinace s jemnými uzeninkami, grilovanou zeleninou, klobáskami či pizzou.
Servírujte při teplotě 6 - 8°.
OCENĚNÍ
Zlatá medaile v soutěži nezávislých vinařů