Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Batard Langelier
Údolí řeky Loiry je nejrozsáhlejším vinařským regionem Francie, neboť se táhne v délce rovných 1 000 km!! Díky tomu je přehlídkou nejen různých typů půd, ale také klimatických podmínek. Tvoří jej čtyři základní podoblasti: Nantaise, Tourraine, Centre a Anjou. V každé z nich najdeme různé typy odrůd, díky čemuž se zde vyrábějí vína rozličných stylů, chutí a charakterů. Apelaci Muscadet pak najdeme v prvně jmenované, v nejzápadnějším cípu údolí řeky Loiry, Domaine Batard Langelier pak několik kilometrů jihovýchodně od města Nantes, v obci Maisdon-sur-Sèvre.
Rodinné hospodářství tu v srdci apelace Muscadet existuje už od roku 1910. V současnosti se rozkládá na ploše více jak 24 hektarů. V jeho čele stojí Jérémie Batard. Ale cesta k převzetí rodinného podniku rozhodně nebyla přímočará. Jako mladík sice Jérémie víno miluje, avšak práce ve vinicích mu připadá až příliš tvrdá. Raději rodný kraj opouští, odchází daleko od rodných vinic, aby poznal celou Francii a vzápětí i Evropu. Osud jej nakonec i s batohem na zádech zavane až do vzdálené Austrálie. Daleko od domova si člověk nejlépe uvědomí, jak silná láska jej táhne k rodné hroudě a k dědictví předků. Roku 2009 se vrací domů, aby se konečně přidal ke svým rodičům, vinařícím v Muscadetu už dlouhých třicet let. Práce, která mu ještě nedávno připadala tak těžká, jeví se mu nyní potřebná a hlavně smysluplná.
Claire Langelier není zdejší, ale zamilovala se do zdejší krajiny, vín a hlavně do Jérémieho! V rodinné firmě pracuje od roku 2013. Hlavní zdejší odrůdou je Melon de Bourgogne, je jím osázeno celých 95% viniční plochy oblasti. Domaine Batard Langelier se v současné době snaží dovést vína apelace Muscadet k dokonalosti a vrátit jim jejich někdejší noblesu. Otec Pascal často vzpomíná na svého otce, Jérémiova dědečka Denise Batarda, který mu vždy kladl na srdce, aby především ctil tradiční podstatu apelace. Všichni čtyři jsou přesvědčeni, že současný vývoj směřující k technickým a unifikovaným vínům standardizovaných chutí zabíjí křehká a dokonalá terroirová vína. I proto se vydali nesnadnou a trnitou cestou, opustili chemická hnojiva a počínaje rokem 2014 přecházejí na ekologické zemědělství. Krédem vinařství se stává respekt k vinicím, přírodnímu dědictví a práci.
|
|