Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vin mousseux - Méthode traditionelle «Pensées Nocturnes» 2020 brut-nature, Domaine Batard Langelier

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Vin mousseux - Méthode traditionelle «Pensées Nocturnes» 2020 brut-nature, Domaine Batard LangelierSkladem470 Kč388 Kč bez DPH
Údolí řeky Loiry je nejrozsáhlejším vinařským regionem Francie, neboť se táhne v délce rovných 1 000 km!! Díky tomu je přehlídkou nejen různých typů půd, ale také klimatických podmínek. Tvoří jej čtyři základní podoblasti: Nantaise, Tourraine, Centre a Anjou. V každé z nich najdeme různé typy odrůd, díky čemuž se zde vyrábějí vína rozličných stylů, chutí a charakterů. Apelaci Muscadet najdeme v prvně jmenované, v nejzápadnějším cípu údolí řeky Loiry. Domaine Batard Langelier pak několik kilometrů jihovýchodně od města Nantes, v obci Maisdon-sur-Sèvre. Hospodaří na ploše 24 hektarů vinic na velmi rozmanitém terroir. Najdeme zde jílovité, jílovito-křemičité a jílovito písčité půdy s neméně rozmanitým podložím. Díky tomuto půdnímu bohatství zde nalézáme pestrou paletu velmi odlišných vín. Současný majitel Jérémie Batard přešel roku 1995 na organické vinařství a začal vyrábět vína podle staré nantaiské tradice.
CUVÉE "PENSÉES NOCTURNES"
neboli Večerní myšlenky, je nejnovějším počinem Jérémiho Batarda. Na trh bylo uvedeno v roce 2021 a šlo o sklizeň 2019. Jérémiho maminka vzpomíná, jak v mládí sedával nezbedný Jéremie na střeše domu a pozoroval hvězdy – odtud název vína.
Hrozny pocházejí z několika parcel, jejichž jednotícím prvkem je podloží Gabro - vysoce mineralizovaná metamorfovaná hornina.
Na vzniku cuvée Pensées Nocturne se podílela i Fanny Breuill (Domaine Labadens), kterou Jérémie přizval, aby spolurozhodla o jeho dozáži. Společně vytvořili čtyři šarže s různým dávkováním dozážního likéru: od zéro dosage až po 4,96 g./l. Jasným favoritem se stala ta absolutně suchá.
PROCES VÝROBY
Obě odrůdy jsou lisovány i vynifikovány odděleně. Hrozny jsou šetrně lisovány v pneumatickém lisu, pak přichází na řadu pomalé usazení hrubých kalů za studena (débourbage), trvající přibližně 2 hodiny. Alkoholická fermentace probíhá velmi zvolna při nízkých teplotách v podzemních sklo-cementových nádržích, jenž jsou tak typické pro tento region. Celý proces trvá přibližně 2 – 3 týdny. Další fází je zrání vína na jemných kalech (sur lieu) po dobu sedmi měsíců, přičemž promíchávání (batonáž) je prováděna pouze první dva měsíce. Jakmile je celý proces u konce, přichází ke slovu druhotné kvašení - to je prováděno tradiční (šampaňskou) metodou kvašení v láhvi. Po jeho skončení vína zrají na latích dalších 14 měsíců.
SKVĚLÝ ROČNÍK 2020
Zima 2019-20 byla nejteplejší, jaká kdy byla v údolí Loiry zaznamenána. Vyznačovala se několika obdobími intenzivních dešťů, které skvěle doplnily zásoby spodní vody. Březen s dubnem byly střídavě teplé a chladné, první pupeny se ve vinicích objevily okolo 5. dubna, cca o osm dní dříve než bývá obvyklé. Také závěr dubna byl teplý, stejně jako celý květen. Vegetační proces se tak nadále zrychloval a kvetenství započalo už o dva týdny dřív než jaký je průměr posledního desetiletí. Červen byl poněkud chladnější, ale zničující krupobití se kraji Nantais vyhnulo (postihlo však vinohrady centrální Loiry). Červenec začal rovněž nižšími teplotami, ale v jeho závěru, stejně jako po celý srpen, panovalo horké počasí. Ročník 2020 je vynikajícím ročníkem v celém údolí Loiry.
Pokud jde o Muscadet, sklizeň probíhala v prvních zářijových týdnech za slunečného počasí a sklízené hrozny se vyzačovaly dokonalou zralostí. Ročník 2020 je tak koncentrovaný, vína jsou plná svěžesti, ovocnosti a jsou velmi harmonická.
DEGUSTACE
Světle slámová barva se stříbrnými odlesky. Jemné aroma evokuje květiny, zelená jablka a citrusové plody. Chuť je čistá, svěží a živá. Na patře nejprve cítíme příjemnou kyselost limetek a jablečných slupek, po rozvinutí poznáváme pečená jablka s vanilkovým a brioškovým podtónem, hrušky, nektarinky a vodní meloun. Závěr tohoto překvapivě složitého a aromatického šumivého vína je dlouhý s opojnou minerální svěžestí.
PÁROVÁNÍ
Aperitiv, slané předkrmy, quiche, měkké sýry
