Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vin pétillant - Méthode traditionelle «Pensées Nocturnes» 2020 brut-nature, Domaine Batard Langelier

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Vin pétillant - Méthode traditionelle «Pensées Nocturnes» 2020 brut-nature, Domaine Batard LangelierSkladem460 Kč380 Kč bez DPH
Údolí řeky Loiry je nejrozsáhlejším vinařským regionem Francie, neboť se táhne v délce rovných 1 000 km!! Díky tomu je přehlídkou nejen různých typů půd, ale také klimatických podmínek. Tvoří jej čtyři základní podoblasti: Nantaise, Tourraine, Centre a Anjou. V každé z nich najdeme různé typy odrůd, díky čemuž se zde vyrábějí vína rozličných stylů, chutí a charakterů. Apelaci Muscadet najdeme v prvně jmenované, v nejzápadnějším cípu údolí řeky Loiry. Domaine Batard Langelier pak několik kilometrů jihovýchodně od města Nantes, v obci Maisdon-sur-Sèvre. Hospodaří na ploše 24 hektarů vinic na velmi rozmanitém terroir. Najdeme zde jílovité, jílovito-křemičité a jílovito písčité půdy s neméně rozmanitým podložím. Díky tomuto půdnímu bohatství zde nalézáme pestrou paletu velmi odlišných vín. Současný majitel Jérémie Batard přešel roku 1995 na organické vinařství a začal vyrábět vína podle staré nantaiské tradice.
CUVÉE "PENSÉES NOCTURNES"
neboli Večerní myšlenky, je nejnovějším počinem Jérémiho Batarda. Na trh bylo uvedeno v roce 2021 a šlo o sklizeň 2019. Jérémiho maminka vzpomíná, jak v mládí sedával nezbedný Jéremie na střeše domu a pozoroval hvězdy – odtud název vína.
Hrozny pocházejí z několika parcel, jejichž jednotícím prvkem je podloží Gabro - vysoce mineralizovaná metamorfovaná hornina.
Na vzniku cuvée Pensées Nocturne se podílela i Fanny Breuill (Domaine Labadens), kterou Jérémie přizval, aby spolurozhodla o jeho dozáži. Společně vytvořili čtyři šarže s různým dávkováním dozážního likéru: od zéro dosage až po 4,96 g./l. Jasným favoritem se stala ta absolutně suchá.
PROCES VÝROBY
Obě odrůdy jsou lisovány i vynifikovány odděleně. Hrozny jsou šetrně lisovány v pneumatickém lisu, pak přichází na řadu pomalé usazení hrubých kalů za studena (débourbage), trvající přibližně 2 hodiny. Alkoholická fermentace probíhá velmi zvolna při nízkých teplotách v podzemních sklo-cementových nádržích, jenž jsou tak typické pro tento region. Celý proces trvá přibližně 2 – 3 týdny. Další fází je zrání vína na jemných kalech (sur lieu) po dobu sedmi měsíců, přičemž promíchávání (batonáž) je prováděna pouze první dva měsíce. Jakmile je celý proces u konce, přichází ke slovu druhotné kvašení - to je prováděno tradiční (šampaňskou) metodou kvašení v láhvi. Po jeho skončení vína zrají na latích dalších 14 měsíců.
DEGUSTACE
Světle slámová barva se stříbrnými odlesky. Jemné aroma evokuje květiny, zelená jablka a citrusové plody. Chuť je čistá, svěží a živá. Na patře nejprve cítíme příjemnou kyselost limetek a jablečných slupek, po rozvinutí poznáváme pečená jablka s vanilkovým a brioškovým podtónem, hrušky, nektarinky a vodní meloun. Závěr tohoto překvapivě složitého a aromatického šumivého vína je dlouhý s opojnou minerální svěžestí.
PÁROVÁNÍ
Aperitiv, slané předkrmy, quiche, měkké sýry
