Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 800 Kč a máte dopravu ZDARMA
Aktuality, články
07.08.2021
JURA - skvělá vína plná kontrastů
Je to už víc jak 15 let, co se věnujeme osobitým vínům z této nejopomíjenější francouzské vinařské oblasti. Pořádáme degustace, včetně snoubení jurský... číst celé
02.08.2018
Champagne 2018: Sklizeň začne o 14 dní dříve
S ohledem na vývoj počasí se očekává, že sklizeň započne asi o 14 dní dříve než je obvyklé. Na tiskové konferenci to oznámil Maxime Toubart, prezident... číst celé
14.01.2018
Na návštěvě u Rolet Père & Fils, 2017
 Je těžké někomu, kdo nikdy nenavštívil francouzskou oblast Jura, popsat krásu tohoto kraje.. hrady, kláštery a další středověké památky jsou pamětník... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Loira
  3. Bílá vína
  4. Vin pétillant - Méthode traditionelle «Pensées Nocturnes» 2020 brut-nature, Domaine Batard Langelier

Vin pétillant - Méthode traditionelle «Pensées Nocturnes» 2020 brut-nature, Domaine Batard Langelier

Opojně ovocné šumivé víno překvapující složitosti a delikátnosti. / Objem 0,75 l

REGION: Val de Loire                    KLASIFIKACE: Vin pétillante, Méthode traditionelle ODRŮDY: 70 % Melon de bourgogne, 30 % Folle blanc STÁŘÍ VIN... celý popis
Dostupnost
Skladem
460 Kč
380 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:3005
Výrobce:Batard Langelier
Kompletní specifikace
REGION: Val de Loire                   
KLASIFIKACE: Vin pétillante, Méthode traditionelle
ODRŮDY: 70 % Melon de bourgogne, 30 % Folle blanc
STÁŘÍ VINIC: 50 let
TERROIR: jílovito - křemičitá půda, podloží Gabro (magmatická hornina)
ROČNÍK: 2020                                                            
VYZRÁVÁNÍ: 14 měsíců sur latte
KATEGORIE: Brut-nature (non dosé)
DOZÁŽ: 0 g./l
DATUM DEGORZÁŽE: červen 2022
ALKOHOL: 12 %
LIMITOVANÁ PRODUKCE: 3 000 láhví/rok
DOPORUČENÁ ARCHIVACE: do 2025    

 

Údolí řeky Loiry je nejrozsáhlejším vinařským regionem Francie, neboť se táhne v délce rovných 1 000 km!! Díky tomu je přehlídkou nejen různých typů půd, ale také klimatických podmínek. Tvoří jej čtyři základní podoblasti: Nantaise, Tourraine, Centre a Anjou. V každé z nich najdeme různé typy odrůd, díky čemuž se zde vyrábějí vína rozličných stylů, chutí a charakterů. Apelaci Muscadet najdeme v prvně jmenované, v nejzápadnějším cípu údolí řeky Loiry. Domaine Batard Langelier pak několik kilometrů jihovýchodně od města Nantes, v obci Maisdon-sur-Sèvre. Hospodaří na ploše 24 hektarů vinic na velmi rozmanitém terroir. Najdeme zde jílovité, jílovito-křemičité a jílovito písčité půdy s neméně rozmanitým podložím. Díky tomuto půdnímu bohatství zde nalézáme pestrou paletu velmi odlišných vín. Současný majitel Jérémie Batard přešel roku 1995 na organické vinařství a začal vyrábět vína podle staré nantaiské tradice.

 

CUVÉE "PENSÉES NOCTURNES"

neboli Večerní myšlenky,  je nejnovějším počinem Jérémiho Batarda. Na trh bylo uvedeno v roce 2021 a šlo o sklizeň 2019. Jérémiho maminka vzpomíná, jak v mládí sedával nezbedný Jéremie na střeše domu a pozoroval hvězdy – odtud název vína.

Hrozny pocházejí z několika parcel, jejichž jednotícím prvkem je podloží Gabro - vysoce mineralizovaná metamorfovaná hornina.

Na vzniku cuvée Pensées Nocturne se podílela i Fanny Breuill (Domaine Labadens), kterou Jérémie přizval, aby spolurozhodla o jeho dozáži. Společně vytvořili čtyři šarže s různým dávkováním dozážního likéru: od zéro dosage až po 4,96 g./l. Jasným favoritem se stala ta absolutně suchá.

PROCES VÝROBY

Obě odrůdy jsou lisovány i vynifikovány odděleně. Hrozny jsou šetrně lisovány v pneumatickém lisu, pak přichází na řadu pomalé usazení hrubých kalů za studena (débourbage), trvající přibližně 2 hodiny. Alkoholická fermentace  probíhá velmi zvolna při nízkých teplotách v podzemních sklo-cementových nádržích, jenž jsou tak typické pro tento region. Celý proces trvá přibližně 2 – 3 týdny. Další fází je zrání vína na jemných kalech (sur lieu) po dobu sedmi měsíců, přičemž promíchávání (batonáž) je prováděna pouze první dva měsíce. Jakmile je celý proces u konce, přichází ke slovu druhotné kvašení - to je prováděno tradiční (šampaňskou) metodou kvašení v láhvi. Po jeho skončení vína zrají na latích dalších 14 měsíců.

 

DEGUSTACE

Světle slámová barva se stříbrnými odlesky. Jemné aroma evokuje květiny, zelená jablka a citrusové plody. Chuť je čistá, svěží a živá. Na patře nejprve cítíme příjemnou kyselost limetek a jablečných slupek, po rozvinutí poznáváme pečená jablka s vanilkovým a brioškovým podtónem, hrušky, nektarinky a vodní meloun. Závěr tohoto překvapivě složitého a aromatického šumivého vína je dlouhý s opojnou minerální svěžestí.

PÁROVÁNÍ

Aperitiv, slané předkrmy, quiche, měkké sýry

 

 

Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz