Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Famille Combard
Daleko od výstředního ruchu pobřeží Francouzské riviéry leží špičkové provensálské vinařství Domaine Figuière, kde hospodaří sourozenci Combardovi. Vinařské kořeny rodiny Combard jsou v Burgundsku, kde otec současných majitelů Alain Combard začínal svoji profesní dráhu. Největších úspěchů dosáhl v sedmdesátých letech minulého století, když se profesně spojil se svým kamarádem Michelem Larochem. Maison Laroche se velmi rychle stalo jedním z nejprestižnějších vinařských domů v Chablis. Avšak Alain se s tím nespokojil, celý svůj život hledal nové a nové výzvy. Proto roku 1992 opustil Chablis a vydal se do Provence, kde hned násle-dujícího roku objevil a koupil osmnáctihektarové vinařství Domaine Saint André de Figuière. Vize se dostavila okamžitě: růžová vína z Provence mohou být stejně kvalitní, jako bílá burgundská !
Za svým otcem do Provence postupně zamířili i tři jeho děti, aby se i ony staly členy rodinného vinařského týmu. Hned na samém začátku se k Alainovi připojil syn François. Magali, která studovala a následně i pra-covala v Paříži, se k nim přidala v roce 2004. Jako poslední se v Provence objevila Delphina, která do té doby pracovala v Biaritzu. Po nečekané smrti svého otce sourozenci utvořili dokonalý tým, jenž otcovu vizi dokončil. François má na starosti vinohrady, Magali je exportní ředitelkou a Delphina se stará o finance a chod celé společnosti. Důležitým členem týmu je sklepmistr Daniel Pagès.
Vinařství najdeme u městečka La Londe-les-Maures, ležícího uprostřed skvělého provencálského terroiru. Jeho hlavní definicí jsou břidlice a blízkost moře, díky němuž jsou tu velmi vlhké večery. Právě humidita, která se snáší na vinice, hydratuje hrozny a spoluvytváří tak zdejší dokonalá vína. Je to velmi specifické terroir. Jen o malý kousek dál se vypíná Massif des Maures a za ním je už všechno jinak. Pouze vinice v La Londe dávají vína hedvábné jemnosti s výraznou mineralitou – a to je to hlavní, co odlišuje La Londe od ostatních Côtes de Provence. Jak říká Magali: «styl našich vín dělají moře a břidlice».
V minulých letech sourozenci dokončili modernizaci vinařství a přešli plně na certifikaci ECOCERT (nicméně v souladu s přírodou vinařství hospodaří už od roku 1979). Kromě toho jsou všechna zdejší vína v režimu VEGAN.
Od roku 2018 Domaine Figuière provádí ve svých vinicích tzv. přírodní mulčování. Cílem je, aby zdejší půda zůstávala stále živá a bohatá, jinými slovy aby byla schopna skvěle vyživovat vinnou révu. Pro získání přirozeného mulčovacího materiálu využívá François Combard semena trávy a vikve (luštěnina, umožňující obohatit půdu dusíkem prostřednictvím symbiotyckého soužití hub s kořenovým systémem - tzv. mykorhiza - kdy dochází k pronikání houbových vláken do kořenových buněk kůry). Semínka vyraší hned po prvních deštích a s prvními mrazíky a ochlazením půdy se jejich růst zastaví. V té chvíli mají rostlinky cca 8 - 10 cm. Růst pude pokračovat zase až na jaře, jskmile se půda prohřeje. Pak rostliny dosáhnou výšky kolem 1,2 metru. Následně se v řádcích přejedou válcem tak, aby traviny i vikve byly zatlačeny do půdy, díky čemuž zasychají a vzniká sláma. Ta skvěle stíní půdu, která se díky tomu rychleji ohřívá a vytváří ideální prostředí pro půdní faunu. Stejně jako vše zde na Domaine Figuière, také tento půdní život je neustále sledován, měřen a vyhodnocován.
Nejnovější akvizicí (2019) je koupě malého vinařství Château Barbeiranne, které se nachází hlouběji ve vnitrozemí. Je zde unikátní vápencovo-jílovité terroir.