Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Première blanc 2020, Côtes de Provence , Figuière

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Première blanc 2020, Côtes de Provence , FiguièreNení skladem485 Kč401 Kč bez DPH
VINAŘSTVÍ:
Rodinné vinařství sídlící v čarokrásné Provence, asi 30 km východně od Toulonu, převzal roku 1993 Alain Combard. Tento původem Burgunďan začínal svoji kariéru v sedm-desátých letech minulého století, kdy se profesně spojil se svým přítelem Michelem Larochem a Chablis Laroche se stalo okamžitě jedním z nejprestižnějších vinařství této slavné apelace. Roku 1992 však Alain přijímá novou výzvu a odchází do Provence, kde v roce následujícím přebírá osmnáctihektarové vinařství Domaine Saint André de Figuière s odhodláním vytvářet růžová vína, která si v ničem nezadají s velkými víny Burgundska. Po Alainově smrti se vinařství ujímají jeho tři děti: François, Delphina a Magali tvoří dokonalý tým Famille Combard, kultivující s pokorou a vášní vinice zdejšího proslulého regionu.
TERROIR:
Vinice, z nichž pocházejí hrozny pro výrobu tohoto vína, leží na parcelách obce La Londe-les-Maures. Jedná se o nádherné terasy tvořené břidlicí s velkým obsahem křemenných žilek. Toto terroir dává výsledným vínům specifickou chuť.
ROČNÍK 2020:
Jarní květenství proběhlo velmi dobře a perfektní bylo ostatně i celé léto. Na rozdíl od zbytku Francie tu totiž neproběhla vlna veder a vinice tak netrpěly vodním stresem. Hrozny dozrávaly rychle a byly v dokonalém zdravotním stavu. To vše umožnilo časný začátek sklizně, v La Londe se začalo už 12. srpna. Nejprve byl sklizen Semillon, následovaly Syrah, Grenache, Rolle a naposledy Ugni blanc. Poslední srpnové dny byly horké a po celý týden foukal mistrál, jež zrychloval zralost a tempo sklizně nabíralo na obrátkách. 29. srpna přišlo ochlazení, teploty spadly ze 40° C na 26° C, tato změna byla provázena slabým deštěm. V následujících dnech byly sklizeny Cinsault, Cabernet a Mourvèdre. Výsledná vína jsou delikátní, harmonická a elegantní, vynikají vysokou ovocností i mimořádnou mineralitou. Vzhledem k tomu, že region nebyl zasažen ex-trémními vedry a suchem, oplývají vína svěžestí a jemností.
VINIFIKACE:
Každá odrůda je vinifikována zvlášť. Ručně sklizené, vytříděné a ochlazené hrozny jsou zbavené třapin a lisovány v pneumatickém lisu za použití velmi malého tlaku tak, aby nedocházelo k rozdrcení jadérek a byla zachycena jen ta nejkvalitnější šťáva, tzv premiers jus. Tento mošt je za pomocí gravitace přečerpán do inoxových tanků, kde nejprve proběhne statické usazování kalů za studena (okolo 15˚C) a následně alkoholická fermentace při řízené teplotě (17˚C). Následují soutirage a číření. Teprve pak dojde na assemblage, po níž je výsledné víno ponecháno ještě krátký čas v klidu a chladu inoxových tanků, aby se předešlo vysrážení vinného kamene. Poslední fází je jemná filtrace a plnění do láhví.
DEGUSTACE:
Barva vína je zářivě zlatá se zelenkavými odlesky. Výrazné aroma divokých květů, bílého ovoce, fenyklu a zimostrázu doplňují jemné tóny liči a mokré žuly. Chuť je výrazně slaná, minerální a svěží. Zásluhu na tom má zejména zdejší jedinečné terroir, které tvoří čistá břidlice protkaná žilkami bílého křemene. Závěr je dlouhý a osvěžující s tóny bílých broskví a mandarinek. Dokonalé gastronomické víno.
GASTRONOMIE:
Nádherně strukturované víno skvěle umocní především pokrmy typické pro středo-mořskou kuchyni, od grilovaných ryb přes ryby pečené či podávané s různými omáčkami až po mušle vařené v bílém víně. Šéfkuchař Bruno Verjus nabízí k vyzkoušení své dva recepty. Tím prvním jsou osvěžující vykrájené kuličky žlutého melounu a okurek, zalité limetkovou šťávou s anýzem, druhým receptem je zapečený platýz v bílém víně se šalotkou a čerstvou bazalkou. Servírujte při teplotě 8 - 10 ° C.
HODNOCENÍ:
90/100 - Decanter