Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 800 Kč a máte dopravu ZDARMA
Aktuality, články
29.08.2022
CLAVELIN - Historie jedné neobyčejné láhve
Je už neměnným pravidlem, že se v průběhu každé degustace jurských vín, jakmile dojde naslavné vin jaune (žluté víno), řeč stočí na zvláštní tvar lá... číst celé
07.08.2021
JURA - skvělá vína plná kontrastů
Je to už víc jak 15 let, co se věnujeme osobitým vínům z této nejopomíjenější francouzské vinařské oblasti. Pořádáme degustace, včetně snoubení jurský... číst celé
02.08.2018
Champagne 2018: Sklizeň začne o 14 dní dříve
S ohledem na vývoj počasí se očekává, že sklizeň započne asi o 14 dní dříve než je obvyklé. Na tiskové konferenci to oznámil Maxime Toubart, prezident... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Rhôna
  3. Bílá vína
  4. Première blanc 2020, Côtes de Provence , Figuière

Première blanc 2020, Côtes de Provence , Figuière

Majestátní, bohaté, strukturované a svěží bílo víno z Provence  Objem: 0,75 l

  REGION: Provence    AOP: Côtes de Provence blanc TERROIR: Břidlice s žílami křemene ODRŮDY: Rolle, Semillon STÁŘÍ VINIC: více jak 40 let CERTIFIKACE... celý popis
Dostupnost
Není skladem
485 Kč
401 Kč
bez DPH
Momentálně není k dispozici
Číslo produktu:1208
Výrobce:Famille Combard
Kompletní specifikace

 

REGION: Provence   
AOP: Côtes de Provence blanc
TERROIR: Břidlice s žílami křemene
ODRŮDY: Rolle, Semillon
STÁŘÍ VINIC: více jak 40 let
CERTIFIKACE: ECOCERT, EVE - VEGAN
ROČNÍK:  2020
ALKOHOL: 12,5 % 
ARCHIVACE: do 2024  
 
 
              

VINAŘSTVÍ:

Rodinné vinařství sídlící v čarokrásné Provence, asi 30 km východně od Toulonu, převzal roku 1993 Alain Combard. Tento původem Burgunďan začínal svoji kariéru v sedm-desátých letech minulého století, kdy se profesně spojil se svým přítelem Michelem Larochem a Chablis Laroche se stalo okamžitě jedním z nejprestižnějších vinařství této slavné apelace. Roku 1992 však Alain přijímá novou výzvu a odchází do Provence, kde v roce následujícím přebírá osmnáctihektarové vinařství Domaine Saint André de Figuière s odhodláním vytvářet růžová vína, která si v ničem nezadají s velkými víny Burgundska. Po Alainově smrti se vinařství ujímají jeho tři děti: François, Delphina a Magali tvoří dokonalý tým Famille Combard, kultivující s pokorou a vášní vinice zdejšího proslulého regionu.

TERROIR:

Vinice, z nichž pocházejí hrozny pro výrobu tohoto vína, leží na parcelách obce La Londe-les-Maures. Jedná se o nádherné terasy tvořené břidlicí s velkým obsahem křemenných žilek. Toto terroir dává výsledným vínům specifickou chuť. 

ROČNÍK 2020:

Jarní květenství proběhlo velmi dobře a perfektní bylo ostatně i celé léto. Na rozdíl od zbytku Francie tu totiž neproběhla vlna veder a vinice tak netrpěly vodním stresem. Hrozny dozrávaly rychle a byly v dokonalém zdravotním stavu. To vše umožnilo časný začátek sklizně, v La Londe se začalo už 12. srpna. Nejprve byl sklizen Semillon, následovaly Syrah, Grenache, Rolle a naposledy Ugni blanc. Poslední srpnové dny byly horké a po celý týden foukal mistrál, jež zrychloval zralost a tempo sklizně nabíralo na obrátkách. 29. srpna přišlo ochlazení, teploty spadly ze 40° C na 26° C, tato změna byla provázena slabým deštěm. V následujících dnech byly sklizeny Cinsault, Cabernet a Mourvèdre. Výsledná vína jsou delikátní, harmonická a elegantní, vynikají vysokou ovocností i mimořádnou mineralitou. Vzhledem k tomu, že region nebyl zasažen ex-trémními vedry a suchem, oplývají vína svěžestí a jemností.

VINIFIKACE:

Každá odrůda je vinifikována zvlášť. Ručně sklizené, vytříděné a ochlazené hrozny jsou zbavené třapin a lisovány v pneumatickém lisu za použití velmi malého tlaku tak, aby nedocházelo k rozdrcení jadérek a byla zachycena jen ta nejkvalitnější šťáva, tzv premiers jus. Tento mošt je za pomocí gravitace přečerpán do inoxových tanků, kde nejprve proběhne statické usazování kalů za studena (okolo 15˚C) a následně alkoholická fermentace při řízené teplotě (17˚C). Následují soutirage a číření. Teprve pak dojde na assemblage, po níž je výsledné víno ponecháno ještě krátký čas v klidu a chladu inoxových tanků, aby se předešlo vysrážení vinného kamene. Poslední fází je jemná filtrace a plnění do láhví.

DEGUSTACE:

Barva vína je zářivě zlatá se zelenkavými odlesky. Výrazné aroma divokých květů, bílého ovoce, fenyklu a zimostrázu doplňují jemné tóny liči a mokré žuly. Chuť je výrazně slaná, minerální a svěží. Zásluhu na tom má zejména zdejší jedinečné terroir, které tvoří čistá břidlice protkaná žilkami bílého křemene. Závěr je dlouhý a osvěžující s tóny bílých broskví a mandarinek. Dokonalé gastronomické víno.

GASTRONOMIE:  

Nádherně strukturované víno skvěle umocní především pokrmy typické pro středo-mořskou kuchyni, od grilovaných ryb přes ryby pečené či podávané s různými omáčkami až po mušle vařené v bílém víně. Šéfkuchař Bruno Verjus nabízí k vyzkoušení své dva recepty. Tím prvním jsou osvěžující vykrájené kuličky žlutého melounu a okurek, zalité limetkovou šťávou s anýzem, druhým receptem je zapečený platýz v bílém víně se šalotkou a čerstvou bazalkou. Servírujte při teplotě 8 - 10 ° C. 

 

HODNOCENÍ

90/100 - Decanter

Zboží zařazeno v kategoriích
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz