Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 800 Kč a máte dopravu ZDARMA
Aktuality, články
07.08.2021
JURA - skvělá vína plná kontrastů
Je to už víc jak 15 let, co se věnujeme osobitým vínům z této nejopomíjenější francouzské vinařské oblasti. Pořádáme degustace, včetně snoubení jurský... číst celé
02.08.2018
Champagne 2018: Sklizeň začne o 14 dní dříve
S ohledem na vývoj počasí se očekává, že sklizeň započne asi o 14 dní dříve než je obvyklé. Na tiskové konferenci to oznámil Maxime Toubart, prezident... číst celé
14.01.2018
Na návštěvě u Rolet Père & Fils, 2017
 Je těžké někomu, kdo nikdy nenavštívil francouzskou oblast Jura, popsat krásu tohoto kraje.. hrady, kláštery a další středověké památky jsou pamětník... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Rosé
  3. Première rosé 2020, Côtes de Provence La Londe, Figuière

Première rosé 2020, Côtes de Provence La Londe, Figuière

Gurmánské a elegantní rosé, nezbytný letní společník  Objem: 0,75 l

  REGION: Provence    AOP: Côtes de Provence La Londe rosé ODRŮDY: Mourvèdre, Cinsault, Grenache STÁŘÍ VINIC: 40 let TERROIR: Břidlice s žilkami křeme... celý popis
Dostupnost
Skladem
460 Kč
380 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:1209
Výrobce:Famille Combard
Kompletní specifikace

 

REGION: Provence   
AOP: Côtes de Provence La Londe rosé
ODRŮDY: Mourvèdre, Cinsault, Grenache
STÁŘÍ VINIC: 40 let
TERROIR: Břidlice s žilkami křemene
CERTIFIKACE: ECOCERT, EVE - VEGAN
ROČNÍK:  2020
ALKOHOL: 13 % 
ARCHIVACE: do 2023   
 
CHARAKTERISTIKA:               

 

VINAŘSTVÍ:              

Rodinné vinařství sídlící v čarokrásné Provence, asi 30 km východně od Toulonu, převzal roku 1993 Alain Combard. Tento původem Burgunďan začínal svoji kariéru v sedm-desátých letech minulého století, kdy se profesně spojil se svým přítelem Michelem Larochem a Chablis Laroche se stalo okamžitě jedním z nejprestižnějších vinařství této slavné apelace. Roku 1992 však Alain přijímá novou výzvu a odchází do Provence, kde v roce následujícím přebírá osmnáctihektarové vinařství Domaine Saint André de Figuière s odhodláním vytvářet růžová vína, která si v ničem nezadají s velkými víny Burgundska. Po Alainově smrti se vinařství ujímají jeho tři děti: François, Delphina a Magali tvoří dokonalý tým Famille Combard, kultivující s pokorou a vášní vinice zdejšího proslulého regionu.

TERROIR:

Vinice, z nichž pocházejí hrozny pro výrobu tohoto vína, leží na parcelách obce La Londe-les-Maures. Jedná se o nádherné terasy tvořené břidlicí s velkým obsahem křemenných žilek. Toto terroir dává výsledným vínům specifickou chuť. 

ROČNÍK 2020:

Jarní květenství proběhlo velmi dobře a perfektní bylo ostatně i celé léto. Na rozdíl od zbytku Francie tu totiž neproběhla vlna veder a vinice tak netrpěly vodním stresem. Hrozny dozrávaly rychle a byly v dokonalém zdravotním stavu. To vše umožnilo časný začátek sklizně, v La Londe se začalo už 12. srpna. Nejprve byl sklizen Semillon, následovaly Syrah, Grenache, Rolle a naposledy Ugni blanc. Poslední srpnové dny byly horké a po celý týden foukal mistrál, jež zrychloval zralost a tempo sklizně nabíralo na obrátkách. 29. srpna přišlo ochlazení, teploty spadly ze 40° C na 26° C, tato změna byla provázena slabým deštěm. V následujících dnech byly sklizeny Cinsault, Cabernet a Mourvèdre. Výsledná vína jsou delikátní, harmonická a elegantní, vynikají vysokou ovocností i mimořádnou mineralitou. Vzhledem k tomu, že region nebyl zasažen extrémními vedry a suchem, oplývají vína svěžestí a jemností.

VINIFIKACE:

Každá odrůda je vinifikována zvlášť. Ručně sklizené, vytříděné a ochlazené hrozny jsou zbavené třapin, čímž dochází k popraskání bobulí a vyteklá šťáva se dostává do kontaktu se slupkami, obsahujícími barvivo. Po krátké maceraci (max. 3 hodiny) putují bobule do pneumatického lisu. Lisování je velmi jemné a probíhá za velmi nízkého tlaku tak, aby nedocházelo k rozdrcení jadérek a byla zachycena jen ta nejkvalitnější šťáva, tzv premiers jus. Tento mošt je umístěn do inoxových tanků, kde nejprve proběhne  statické usazování kalů za studena (okolo 15˚C) a následně alkoholická fermentace při řízené teplotě (17˚C) Celý tento proces trvá cca 20 dnů. Následují soutirage a číření. Teprve pak dojde na assemblage, po níž je výsledné víno ponecháno ještě krátký čas v klidu a chladu inoxových tanků, aby se předešlo vysrážení vinného kamene. Poslední fází je jemná filtrace a plnění do láhví, které proběhlo v polovině února 2021.

DEGUSTACE:

Svůdná růžová barva se zlatými odlesky. Půvabné aroma nabízí širokou paletu vůní, cítíme kořeněné citrusové plody, meruňky, ananas, liči, provencálské bylinky, pepř i lehký závan muškátového oříšku. Zavřeme oči a okamžitě se přeneseme do sluncem zalité Provence. V ústech je víno čerstvé a křupavé, na patře se rozlévá impozantní a opojná chuť jahod, broskví nektarinek a hrušek, s jemným dotykem koření a pepře. Celkový dojem umocňuje velmi dlouhý a lehce slaný závěr.

GASTRONOMIE

Sexy aperitiv. Také pokud jde o gastronomii, nalezne toto víno široké uplatnění. Lze jej kombinovat s plody moře, pečenými rybami, bílým masem, kořeněnými jídly typu curry a ze sýrů doporučujeme Beaufort. Zajímavým tipem mohou být marinované červené pa-priky či mořský vlk s citronovou omáčkou. Servírujte při teplotě  8 - 10 ° C.  

 

HODNOCENÍ:
 
92-93/100 - Cellar Tracker
91/100 - Wine Enthusiast
**** - Meilleur Vin Provence
 
Zboží zařazeno v kategoriích
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz