Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Première rosé 2020, Côtes de Provence La Londe, Figuière

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Première rosé 2020, Côtes de Provence La Londe, FiguièreSkladem490 Kč405 Kč bez DPH
VINAŘSTVÍ:
Rodinné vinařství sídlící v čarokrásné Provence, asi 30 km východně od Toulonu, převzal roku 1993 Alain Combard. Tento původem Burgunďan začínal svoji kariéru v sedm-desátých letech minulého století, kdy se profesně spojil se svým přítelem Michelem Larochem a Chablis Laroche se stalo okamžitě jedním z nejprestižnějších vinařství této slavné apelace. Roku 1992 však Alain přijímá novou výzvu a odchází do Provence, kde v roce následujícím přebírá osmnáctihektarové vinařství Domaine Saint André de Figuière s odhodláním vytvářet růžová vína, která si v ničem nezadají s velkými víny Burgundska. Po Alainově smrti se vinařství ujímají jeho tři děti: François, Delphina a Magali tvoří dokonalý tým Famille Combard, kultivující s pokorou a vášní vinice zdejšího proslulého regionu.
TERROIR:
Vinice, z nichž pocházejí hrozny pro výrobu tohoto vína, leží na parcelách obce La Londe-les-Maures. Jedná se o nádherné terasy tvořené břidlicí s velkým obsahem křemenných žilek. Toto terroir dává výsledným vínům specifickou chuť.
ROČNÍK 2020:
Jarní květenství proběhlo velmi dobře a perfektní bylo ostatně i celé léto. Na rozdíl od zbytku Francie tu totiž neproběhla vlna veder a vinice tak netrpěly vodním stresem. Hrozny dozrávaly rychle a byly v dokonalém zdravotním stavu. To vše umožnilo časný začátek sklizně, v La Londe se začalo už 12. srpna. Nejprve byl sklizen Semillon, následovaly Syrah, Grenache, Rolle a naposledy Ugni blanc. Poslední srpnové dny byly horké a po celý týden foukal mistrál, jež zrychloval zralost a tempo sklizně nabíralo na obrátkách. 29. srpna přišlo ochlazení, teploty spadly ze 40° C na 26° C, tato změna byla provázena slabým deštěm. V následujících dnech byly sklizeny Cinsault, Cabernet a Mourvèdre. Výsledná vína jsou delikátní, harmonická a elegantní, vynikají vysokou ovocností i mimořádnou mineralitou. Vzhledem k tomu, že region nebyl zasažen extrémními vedry a suchem, oplývají vína svěžestí a jemností.
VINIFIKACE:
Každá odrůda je vinifikována zvlášť. Ručně sklizené, vytříděné a ochlazené hrozny jsou zbavené třapin, čímž dochází k popraskání bobulí a vyteklá šťáva se dostává do kontaktu se slupkami, obsahujícími barvivo. Po krátké maceraci (max. 3 hodiny) putují bobule do pneumatického lisu. Lisování je velmi jemné a probíhá za velmi nízkého tlaku tak, aby nedocházelo k rozdrcení jadérek a byla zachycena jen ta nejkvalitnější šťáva, tzv premiers jus. Tento mošt je umístěn do inoxových tanků, kde nejprve proběhne statické usazování kalů za studena (okolo 15˚C) a následně alkoholická fermentace při řízené teplotě (17˚C) Celý tento proces trvá cca 20 dnů. Následují soutirage a číření. Teprve pak dojde na assemblage, po níž je výsledné víno ponecháno ještě krátký čas v klidu a chladu inoxových tanků, aby se předešlo vysrážení vinného kamene. Poslední fází je jemná filtrace a plnění do láhví, které proběhlo v polovině února 2021.
DEGUSTACE:
Svůdná růžová barva se zlatými odlesky. Půvabné aroma nabízí širokou paletu vůní, cítíme kořeněné citrusové plody, meruňky, ananas, liči, provencálské bylinky, pepř i lehký závan muškátového oříšku. Zavřeme oči a okamžitě se přeneseme do sluncem zalité Provence. V ústech je víno čerstvé a křupavé, na patře se rozlévá impozantní a opojná chuť jahod, broskví nektarinek a hrušek, s jemným dotykem koření a pepře. Celkový dojem umocňuje velmi dlouhý a lehce slaný závěr.
GASTRONOMIE:
Sexy aperitiv. Také pokud jde o gastronomii, nalezne toto víno široké uplatnění. Lze jej kombinovat s plody moře, pečenými rybami, bílým masem, kořeněnými jídly typu curry a ze sýrů doporučujeme Beaufort. Zajímavým tipem mohou být marinované červené pa-priky či mořský vlk s citronovou omáčkou. Servírujte při teplotě 8 - 10 ° C.