Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Côtes de Provence "Signature Magali" 2020, Figuière

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Côtes de Provence "Signature Magali" 2020, FiguièreNení skladem380 Kč314 Kč bez DPH
VINAŘSTVÍ:
Rodinné vinařství sídlící v čarokrásné Provence, asi 30 km východně od Toulonu, převzal roku 1993 Alain Combard. Tento původem Burgunďan začínal svoji kariéru v sedm-desátých letech minulého století, kdy se profesně spojil se svým přítelem Michelem Larochem a Chablis Laroche se stalo okamžitě jedním z nejprestižnějších vinařství této slavné apelace. Roku 1992 však Alain přijímá novou výzvu a odchází do Provence, kde v roce následujícím přebírá osmnáctihektarové vinařství Domaine Saint André de Figuière s odhodláním vytvářet růžová vína, která si v ničem nezadají s velkými víny Burgundska. Po Alainově smrti se vinařství ujímají jeho tři děti: François, Delphina a Magali tvoří dokonalý tým Famille Combard, kultivující s pokorou a vášní vinice zdejšího proslulého regionu.
TERROIR:
Roku 2019 rodina Combard zakoupila vinařství Château Barbeiranne a připojila jej k Domaine Figuière. Růžové víno Signature Magalije vyráběno z hroznů, pocházejících ze dvou nádherných terroirů: jílovito-vápencové parcely, které rodina získala právě touto nejnovější akvizicí, najdeme ve vnitrozemí u obce Pignans. Druhým terroirem jsou břidličné terasy u La Londe.
ROČNÍK 2020:
Jarní květenství proběhlo velmi dobře a perfektní bylo ostatně i celé léto. Na rozdíl od zbytku Francie tu totiž neproběhla vlna veder a vinice tak netrpěly vodním stresem. Hrozny dozrávaly rychle a byly v dokonalém zdravotním stavu. To vše umožnilo časný začátek sklizně, v La Londe se začalo už 12. srpna. Nejprve byl sklizen Semillon, následovaly Syrah, Grenache, Rolle a naposledy Ugni blanc. Poslední srpnové dny byly horké a po celý týden foukal mistrál, jež zrychloval zralost a tempo sklizně nabíralo na obrátkách. 29. srpna přišlo ochlazení, teploty spadly ze 40° C na 26° C, tato změna byla provázena slabým deštěm. V následujících dnech byly sklizeny Cinsault, Cabernet a Mourvèdre. Výsledná vína jsou delikátní, harmonická a elegantní, vynikají vysokou ovocností i mimořádnou mineralitou. Vzhledem k tomu, že region nebyl zasažen extrémními vedry a suchem, oplývají vína svěžestí a jemností.
VINIFIKACE:
Ručně sklizené, vytříděné a ochlazené hrozny jsou zbavené třapin, čímž dochází k po-praskání bobulí a vyteklá šťáva se dostává do kontaktu se slupkami, obsahujícími barvivo. Po krátké maceraci bobule putují do pneumatického lisu. Lisování je velmi jemné a probíhá za nízkého tlaku tak, aby nedocházelo k rozdrcení jadérek a byla zachycena jen ta nejkvalitnější šťáva. Fermentace a statické usazování kalů probíhá v ino-xových kádích za studena (okolo 17˚C). Tento proces trvá cca 20 dnů. Následuje zrání na jemných kvasničných kalech a filtrace. Do lahví bylo víno plněno v únoru 2021.
DEGUSTACE:
Víno je pojmenováno po Magali Combardové, která říká: «Styl našich vín dělají moře a břidlice. Mineralita a čerstvost jsou v oblasti La Londe jedinečné!»
Toto velmi čerstvé, svěží a harmonické rosé se vyznačuje světle lososovou barvou s výraznými stříbrnými odlesky. Po přivonění cítíme především červené ovoce (rybíz) a citrusové plody. Rovněž lze zaznamenat jemný minerální podtón. Ústa jsou bohatá a delikátně hebká s bohatými tóny žlutého ovoce, broskví a nektarinek. Středně dlouhý závěr je středně plný a příjemně slaný.
GASTRONOMIE:
Báječný aperitiv. Skvěle rovněž doprovodí středomořskou kuchyni, dokonale ladí i k exotickým pokrmům jako je např. thajské curry apod. Vyzkoušet můžete i vanilkovou zmrzlinu s bílou broskví, plněnou čerstvou verbenou. Servírujte při teplotě 8 - 10 ° C.