Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Rhôna
- Červená vína
- Côtes de Provence la Londe «Confidentielle» 2017, Figuière
Côtes de Provence la Londe «Confidentielle» 2017, Figuière

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Côtes de Provence la Londe «Confidentielle» 2017, FiguièreNení skladem690 Kč570 Kč bez DPH
VINAŘSTVÍ:
Rodinné vinařství sídlící v čarokrásné Provence, asi 30 km východně od Toulonu, převzal roku 1993 Alain Combard. Tento původem Burgunďan začínal svoji kariéru v sedm-desátých letech minulého století, kdy se profesně spojil se svým přítelem Michelem Larochem a Chablis Laroche se stalo okamžitě jedním z nejprestižnějších vinařství této slavné apelace. Roku 1992 však Alain přijímá novou výzvu a odchází do Provence, kde v roce následujícím přebírá osmnáctihektarové vinařství Domaine Saint André de Figuière s odhodláním vytvářet růžová vína, která si v ničem nezadají s velkými víny Burgundska. Po Alainově smrti se vinařství ujímají jeho tři děti: François, Delphina a Magali tvoří dokonalý tým Famille Combard, kultivující s pokorou a vášní vinice zdejšího proslulého regionu.
TERROIR:
Vinice, z nichž pocházejí hrozny pro výrobu tohoto vína, leží na parcelách obce La Londe-les-Maures. Jedná se o nádherné terasy tvořené břidlicí, protkanou množstvím křemenných žilek. Toto terroir dává výsledným vínům specifickou chuť.
ROČNÍK 2017:
Provence, stejně jako údolí Rhôny, unikla silným mrazům, které postihly velkou část Francie. Avšak byl to v pořadí již třetí rok obrovských veder a sucha, což mělo za následek malé bobule a nízký výnos - asi o 18 % nižší než v předchozím roce 2016. Škody nebyly tak velké jen zásluhou vydatných dešťů na přelomu 2016/17, které vytvořily značnou zásobu podzemních vod. Rozhodující vliv na kvalitu ročníku pak mělo září, kdy od moře vanul svěží Mistral, udržující révu zdravou. Červené odrůdy dosáhly optimální zralosti při zachování ideálních kyselin.
VINIFIKACE:
Odrůda Syrah byly záměrně sklízena velmi pozdě, v mírně přezrálém stavu, aby sběr proběhl současně s mnohem později dozrávajícím Mourvèdrem. Ručně sklizené, vytříděné a ochlazené hrozny byly zbavené třapin a umístěny do nerezových tanků, kde proběhla macerace (30 dní), matolinový klobouk byl pravidelně propichován (tzv. pigeage). Po odčerpání obarvené šťávy byly zbylé matoliny lisovány (tzv. vin de presse). Tako získaná šťáva se vinifikuje zvlášť, aby se nakonec její malé množství přidalo do výsledného cuvée jako «koření». Po alkoholickém a malolaktickém kvašení víno dále 14 měsíců zrálo v barikových sudech společně s jemnými kaly. Čas od času byly tyto kaly promíchávány (tzv. batonnage). Závěrečnou fází je jemná filtrace a konečné lahvování.
DEGUSTACE:
Granátově červená barva s inkoustovými odlesky. Aroma vína je velmi intenzivní a evo-kuje zralé třešně, lékořici a pražené kakaové boby. Šťavnatá a plná chuť červeného ovoce a višní je zároveň pružná, jemná a elegantní. Dokonalá textura ! Okouzlující a plně vyzrálé taniny jsou pak pomyslnou třešničkou na dortu. Závěr je dlouhý a harmonický. Combardovi o tomto víně hovoří jako o svém Grand Cru.
GASTRONOMIE:
Jehněčí hřbet. Servírujte při teplotě 14 - 16 ° C.