Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Sèvre et Maine, Cru «Château-Thébaud» 2019, Domaine Batard Langelier

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Sèvre et Maine, Cru «Château-Thébaud» 2019, Domaine Batard LangelierSkladem450 Kč372 Kč bez DPH
Údolí řeky Loiry je nejrozsáhlejším vinařským regionem Francie, neboť se táhne v délce rovných 1 000 km!! Díky tomu je přehlídkou nejen různých typů půd, ale také klimatických podmínek. Tvoří jej čtyři základní podoblasti: Nantaise, Tourraine, Centre a Anjou. V každé z nich najdeme různé typy odrůd, díky čemuž se zde vyrábějí vína rozličných stylů, chutí a charakterů. Apelaci Muscadet najdeme v prvně jmenované, v nejzápadnějším cípu údolí řeky Loiry. Domaine Batard Langelier pak několik kilometrů jihovýchodně od města Nantes, v obci Maisdon-sur-Sèvre. Hospodaří na ploše 24 hektarů vinic na velmi rozmanitém terroir. Najdeme zde jílovité, jílovito-křemičité a jílovito písčité půdy s neméně rozmanitým podložím. Díky tomuto půdnímu bohatství zde nalézáme pestrou paletu velmi odlišných vín. Současný majitel Jérémie Batard přešel roku 1995 na organické vinařství a začal vyrábět vína podle staré nantaiské tradice.
DESET CRUS MUSCADETU
Dne 19. června 2019 Národní institut Apellations d´Origine (INAO) vyhlásil pro apelaci Muscadet Sèvre et Maine čtyři nová Crus: Goulaine, Château-Thébaud, Monnières-Saint-Fiacre a Mouzillon-Tillieres. Tato čtveřice Crus se připojila ke stávajícím třem, vyhlášeným roku 2011: Clisson , Gorges a Le Pallet. A konečně v roce 2021 byl schválen vznik dalších tří Crus: La Haye-Fouassière, Vallet a Champtoceaux
CRU CHÂTEAU-THÉBAUD
Cru Château-Thébaud je nejmenší ze všech deseti Cru. Oficiálně bylo vyhlášeno dekretem z 19. června 2019 a leží na svazích pravého břehu řeky Maine na žulovém podloží (vápenitá alkalická žula a rula). Půdy jsou tu velmi mělké a písčité, na mnoha místech často kamenité. Díky tomuto terroiru jsou zdejší vína minerální, komplexní a vynikají složitostí, což z nich činí ideální gastronomická vína.
PROCES VÝROBY
Sklizeň na parcele Château-Thébaud proběhlo 10. září 2019. Pneumatické lisování a statické usazování po dobu 12 hodin. Fermentace s nativními kvasinkami v podzemních nádržích typických pro Muscadet ze sklocementu. Zrání na jemných kalech do února 2022 - během této doby byla pravidelně prováděna batonage (promíchávání jemných kalů). Víno bylo lahvováno v březnu 2022.
VYNIKAJÍCÍ ROČNÍK 2019
Vinice se ja jaře probudily nezvykle brzy - velice mírná zima způsobila časné otevírání pupenů. Pak se však na přelomu dubna a května vrátily mrazy a způsobily na mnoha místech značné škody. Také zbytek května byl velmi chladný, následkem čehož se ve vinicích prakticky zastavil celý vývoj. Teprve v polovině června se oteplilo a na konci měsíce začalo panovat vedro. Vegetativní vývoj se tak konečně zrychlil. Další dvě vlny veder přešly regionem na přelomu července a srpna - vinice začaly trpět vodním deficitem. Naštěstí konec srpna a zařátek září byly ideální a sklizeň tak mohla proběhnout bez jakéhokoliv stresu.
Pokud jde o parcelu Château-Thébaud, díky jejímu umístění nedošlo k žádným ztrátám. Na svazích okolo řeky Maine je vinná réva vystavena častým větrům, které rozhánějí ledový vzduch během mrazů a během dešťů vysušují hrozny a chrání je tak před plísněmi. Ročník 2019 přinesl velké množství hroznů. takže Jérémie provedl několik zelených sklizní, aby snížil výnosy a zajistil vyšší moncentrovanost hroznového moštu. Zelená sklizeň proběhla i na místech, kde vinná réva vykazovala známky ochablosti v důsledku letních veder.
DEGUSTACE A PÁROVÁNÍ
Servírujte při teplotě 13° C.
HODNOCENÍ