Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Šumivá vína a Crémanty
- Crémant du Jura
- Crémant du Jura brut rosé, Domaine Baud Père & Fils
Crémant du Jura brut rosé, Domaine Baud Père & Fils

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Crémant du Jura brut rosé, Domaine Baud Père & FilsSkladem399 Kč330 Kč bez DPH
Osobité šumivé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Jura - to není jen proslulé Vin Jaune, velké popularitě se dnes těší především zdejší šumivá vína Crémant du Jura. Do velké rodiny francouzských Crémantů byla tato skvělá šumivá vína zařazena 9. října 1995 a dnes se zde produkuje okolo 2,37 milionů láhví ročně, přičemž v samotné Francii se vypije více jak 70% z celkové produkce.
Domaine Baud Père & Fils patří k nejstarším vinařským rodinám Jury, firmu založil Jean-François Baud, který se roku 1742 usadil v obci Vernois. Rodinná tradice tu nebyla nikdy přerušena, Baudovi v pořádku přečkali i neklidnou dobu francouzské revoluce, avšak ani jim se nevyhnula katastrofa v podobě mšičky révokaze. Roku 1950 to byl René Baud (sedmá generace rodiny), který obnovuje vinice poznamenané phylloxerou a dvěma světovými válkami. Osmá generace se o slovo přihlásila v roce 1978, kdy Jean-Michel a Alain Baudovi zakládají společnost Baud Père & Fils. Tvrdou a vytrvalou prací postupně navyšují rozlohu vinic z někdejších čtyř na dvacet hektarů. Byl to právě on, kdo bezprostředně po vzniku klasifikace Crémant du Jura započal s výrobou těchto vín. A konečně, 1. ledna 2015 přebírají štafetu současní majitelé, zástupci už deváté generace rodiny Baud, sourozenci Bastien a Clémentine. Bylo jim tehdy pouhých 22 a 24 let ! Rozšířili výměru o další dva hektary, získali eko-certifikaci Terras Vitis a zahájili tak novou éru tohoto prastarého vinařství. Bastien má na starosti vinice a výrobu vína, Clémentine je zodpovědná za obchod a marketing.
Tento základní crémant je vyroben z Pinotu noir a místní modré odrůdy Poulsard. Po ruční sklizni jsou hrozny lisovány v pneumatickém lisu, alkoholická i malolaktická fermentace probíhají v nerezových tancích. Následuje tradiční druhotné kvašení v láhvi, přičemž doba ležení na latích je minimálně 12 měsíců. Pak dochází k odstřelení, přidání dozážního likéru a následně komercializaci.
DEGUSTACE:
Crémant du Jura «Brut rosé» vyniká světle lososovou barvou s bronzovými odlesky a jemným, dlouhotrvajícím perlením. Vůně evokuje čerstvé červené ovoce, především rybíz a višně. S vůní koresponduje také chuť. V ústech je víno jemné, harmonické a osvěžující. Středně dlouhý závěr vyniká čistotou a svěžestí.
GASTRONOMIE:
Tento osvěžující crémant představuje přímo ideální aperitiv, ale lze jej popíjet během večera jen tak, či kombinovat s lehkými dezerty, jako jsou např. francouzské palačinky.
Servírujte při teplotě 4 - 6°C.
HODNOCENÍ:
89/100 - Cellar Tracker