Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 800 Kč a máte dopravu ZDARMA
Aktuality, články
29.08.2022
CLAVELIN - Historie jedné neobyčejné láhve
Je už neměnným pravidlem, že se v průběhu každé degustace jurských vín, jakmile dojde naslavné vin jaune (žluté víno), řeč stočí na zvláštní tvar lá... číst celé
07.08.2021
JURA - skvělá vína plná kontrastů
Je to už víc jak 15 let, co se věnujeme osobitým vínům z této nejopomíjenější francouzské vinařské oblasti. Pořádáme degustace, včetně snoubení jurský... číst celé
02.08.2018
Champagne 2018: Sklizeň začne o 14 dní dříve
S ohledem na vývoj počasí se očekává, že sklizeň započne asi o 14 dní dříve než je obvyklé. Na tiskové konferenci to oznámil Maxime Toubart, prezident... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Jura
  3. Vin Jaune
  4. Château-Chalon «Vin Jaune» 2000, Domaine Baud Père & Fils

Château-Chalon «Vin Jaune» 2000, Domaine Baud Père & Fils

Slavné, dvacet let staré «Žluté víno» z nejprestižnějších Grand Cru vinic, bohaté,a opulentní  Objem: 0,62 l

  REGION: Jura AOC: Château-Chalon ODRŮDY: 100% Savagnin ROČNÍK: 2000 ALKOHOL: 14% DOPORUČENÁ ARCHIVACE: nejméně do r. 2050      Archivní víno ze souk... celý popis
Dostupnost
Skladem
4 450 Kč
3 678 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:46
Výrobce:Domaine Baud Père & fils
Kompletní specifikace

 

REGION: Jura
AOC: Château-Chalon
ODRŮDY: 100% Savagnin
ROČNÍK: 2000
ALKOHOL: 14%
DOPORUČENÁ ARCHIVACE: nejméně do r. 2050 

 

 

Archivní víno ze soukromé sbírky vinařství Domaine Baud.

Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!!

 

Odrůda:

Jura je domovem odrůdy Savagnin, které se tu daří jako nikde jinde na světě. Jde o jednu nejstarších odrůd vůbec. Poznáme ji podle malého hroznu i bobulek a její hlavní předností je vysoká odolnost proti mrazu. V Alsasku je známá pod jménem Gewurtztraminer, u nás pak jako Tramín bílý, ale můžeme setkat i s názvem Brynšt či Prynč. Kdysi patřila mezi hojně pěstované odrůdy v oblasti Litoměřic (Žernoseky), ale dnes už ji u nás prakticky nenajdeme...škoda. Z této odrůdy se zde vyrábí slavné a dlouhověké Žluté víno. Nejdokonalejším charakterem pak vynikají ta, pro jejichž výrobu byly použity hrozny z nejlepší jurské oblasti «Château-Chalon». Tyto Grand Cru vinice zaujímají pouhých 50 hektarů v okolí stejnojmenné malebné obce, ležící na vrcholku jedné ze zdejších stolových hor.    

Vinařství:

Domaine Baud Père & Fils patří k nejstarším vinařským rodinám Jury, firmu založil Jean-François Baud, který se roku 1742 usadil v obci Vernois. Rodinná tradice tu nebyla nikdy přerušena, Baudovi v pořádku přečkali i neklidnou dobu francouzské revoluce, avšak ani jim se nevyhnula katastrofa v podobě mšičky révokaze. Roku 1950 to byl René Baud (sedmá generace rodiny), který obnovuje vinice poznamenané phylloxerou a dvěma světovými válkami. Osmá generace se o slovo přihlásila v roce 1978, kdy Jean-Michel a Alain Baudovi zakládají společnost Baud Père & Fils. Tvrdou a vytrvalou prací postupně navyšují rozlohu vinic z někdejších čtyř na dvacet hektarů. A konečně, 1. ledna 2015 přebírají štafetu současní majitelé, zástupci už deváté generace rodiny Baud, sourozenci Bastien a Clémentine. Bylo jim tehdy pouhých 22 a 24 let ! Rozšířili výměru o další dva hektary, získali eko-certifikaci Terras Vitis a zahájili tak novou éru tohoto prastarého vinařství. Bastien má na starosti vinice a výrobu vína, Clémentine je zodpovědná za obchod a marketing.    

Proces výroby:

Sklizeň je striktně ruční. Hrozny jsou nejprve zbaveny třapin a poté lisovány v pneumatickém lisu. Kvašení probíhá spontánně (za použití vlastních místních kvasinek) a v nerezových tancích, následuje dlouhé školení vína v dubových sudech o objemu 228 litrů, samozřejmě bez přetáčení a dolévání. Na povrchu vína se utvoří kvasinkový závoj chránící jej před přílišnou oxidací a rychlým odpařováním. Po zákonem stanovené době (minimálně 6 let a tři měsíce) je víno připraveno k jemné filtraci a stáčení do láhví. Původní objem vína byl redukován asi o třetinu (z každého litru zbývá něco kolem 62 cl., proto se Vin Jaune stáčí do typických láhví typu clavelin o objemu 62 cl.). Během stáčení do láhví již není potřeba používat síru, neboť víno je již chráněno předchozí oxidací (kombinace SO₂ s aldehydy).                                                             

Degustace:

Nádherně vyzrálé Vin Jaune, které leželo 14 let v privátním sklepě vinařství. Přesto je teprve na počátku své lahvové zralosti, která je prakticky nekonečná. Barva je temně žlutá s nádechem staré mědi. Nos odhaluje vlašské ořechy, mandle a koření. V ústech je silné a robustní, cítíme opět převážně vlašské ořechy, ale také ořechy lískové, mandle, a významný je též lanýžový podtón. Víno neskutečné aromatické mohutnosti je však stále příjemně svěží. Dlouhý a šťavnatý závěr překvapí lehkou mineralitou a jemností.

 

GASTRONOMIE:
Určitě vyzkoušejte s jurskou specialitou, kohoutkem na Vin Jaune se smrži. 
Ze sýrů je nejlepší volbou staré a vyzrálé Comté.
 
Servírujte při teplotě 12° C.                    .                                                            
Zboží zařazeno v kategoriích
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz